Da li je kamenovanje poljskih fudbalera u Tirani upozorenje i za Srbe? Albanski huligani su objavili rat slovenskim narodima! (FOTO) (VIDEO)

U svetlu događaja u četvrtak uveče na meču Lige Evrope sa pravom se postavlja pitanje bezbednosti srpske delegacije za utakmicu protiv Albanije u oktobru, a upozorenje predstavlja otvorena pretnja ekstremista koju su istakli na transparentu za vreme meča Kukeši - Legija

  • 15
Srbija- Albanija Foto: Marko Todorovic

Čitavu Evropu obišle su scene incidenata i haosa koji se dogodio u četvrtak uveče u Tirani za vreme meča kvalifikacija za Ligu Evrope između Kukešija i Legije iz Varšave koja je prekinuta nakon što su albanski navijači pogodili kamenom u glavu fudbalera poljskog tima Andreja Dudu.

>>> HAOS U TIRANI: Albanci razbili glavu poljskom fudbaleru kamenom, tuča navijača i prekid utakmice! (VIDEO)

>>> Vođa navijača Albanije preti paljenjem: Srpskim majkama vraćamo sinove u kovčegu! (FOTO) (VIDEO)

Sve to je bilo začinjeno još i tučom između pristalica dva tima na tribinama tokom koje su domaći ultrasi koristili razna sredstva rpe svega kamenice kojima su gađali gostujuće navijače, a prema pojedinim izveštajima sukobi između dve grupe huligana dešavali su se i pre meča tokom čitavog dana na ulicama prestonice Albanije.

Svi ti događaji trebalo bi da izazovu zabrinutost ne samo kod UEFA, već i u srpskom fudbalu, jer kroz dva meseca trebalo bi da se odigra susret kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Albanije i Srbije koji sigurno jedna od najzapaljivijih mogućih utakmica u poslednjih desetak godina u Evropi.

Naročito to dolazi do izražaja kada se znaju nekoliko činjenica, pre svega događaji iz oktobra 2014. godine na meču u Beogradu koji je prekinut zbog drona sa zastavom "Velike Albanije" koji je isprovicirao srpske tifoze da ulete na teren i započnu tuču sa albanskim igračima, a zatim i sam značaj meča, jer bi Albanci trijumfom obezbedili mesto na šampionatu "starog kontinenta" po prvi put u svojoj istoriji.

Foto: Marko Todorovic Foto: Marko Todorovic

>>> UEFA zabranila Albancima da igraju protiv Srbije u Skadru!

>>> Srpski fudbaleri će biti čuvaniji od Vučića, Buša i pape u Albaniji!

Osim toga nikako se ne sme zaboraviti da će sigurno na tribinama biti i ekstremisti sa Kosova za koje se dobro zna da su ekstremniji od huligana nastanjenih u Albaniji, a nikako se ne sme smetnuti sa uma ni pretnja koju je jedan od vođa pristalica reprezentacije Albanije pre nekoliko meseci uputio srpskim navijačima da će se vratiti u kovčezima ukoliko dođu na taj meč.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Sve ovo kao i dešavanja od prethodne noći jasni su znaci upozorenja da i postavljaju pitanje bezbednosti koja može da se garantuje pre svega srpskim fudbalerima i delegaciji Fudbalskog saveza Srbije, jer je jasno da bi bilo potpuno suludo voditi navijače na takvo gostovanje.

Prethodnih dana smo imali prilike da vidimo da su na isnistiranje evropske fudbalske unije već započete pripreme za takvu utakmicu, a jedna od važnijih je bila što je UEFA zabranila da se meč igra na renoviranom stadionu u Skadru koji uopšte nije testiran, tako da će se meč igrati u Elbasanu na kome već dugo igra albanski nacionalni tim.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Interesantno je da je samo desetak sati pre incidenata na meču Lige Evrope između Kukešija i Legije, tamošnji mediji su objavili da će obezbeđenje srpskim fudbalerima za utakmicu u oktobru biti najjače u istoriji te zemlje i veće i bolje nego kada su u posetu dolazili Džordž Buš i Aleksandar Vučić i da je to izričito naređenje premijera Albanije Edija Rame.

Međutim, sa razlogom posle događaja na stadionu "Kemal Stafa" u jednoj evropskoj utakmici koji su se dogodili samo nekoliko časova posle ovakvog pisanja albanskih medija se sa pravom postavlja pitanje da li je uopšte moguće da se obezbedi apslutna sigurnost srpskom timu i da se spreče huligani u pravljenju incidenta na meču u Elbasanu.

Nikako se ne sme smetnuti s uma da su navijači Kukešija na meču koji je prekinut protiv poljskog tima istakli i transparent koji je bio pretnja smrću i fudbalerima ekipe iz Varšave, ali i svim narodima koji su slovenskog porekla.

- Kraj utakmice biće i kraj vaših života. Mi nismo Sloveni, mi smo Albanci - pisalo je na transparentu.

Svakako se ne sme skrenuti pažnja i sa činjenice da su Poljaci, pre svega ultrasi iz te zemlje jedni od najglasnijih u podršci Srbiji kada je u pitanju samostalno otcepljenje Kosova i da su samo pre nedelju dana pristalice Leha u Sarajevu skandirale "Kosovo je Srbija", pa je možda ovo bio pokušaj osvete.

Šta god bilo ovo je ogromno i poslednje upozorenje za sve tri strane - Albaniju, Srbiju i UEFA.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanjakg

    1. avgust 2015 | 00:59

    Alo bre dokle vise da srbi ovo rade odavno bi izabcili iz kvalifikacija za ligu evrope i ostalih takmicenja, Nekome ovo odgovara i neko cuva siptarima ledja ali ne brinite nikome nije gorela do zore docice i nasih 5 minuta pozdrav iz kragujevca

  • Bazinga

    1. avgust 2015 | 00:39

    Sacekace da ucine neko veliko zlo kada budu igrali protiv Srbije, pa ce tek onda reagovati. Do tada ne ocekujte nista.

  • Nbg

    1. avgust 2015 | 00:45

    Sigurno ce biti nereda i pritiska na igrace a samo me interesuje kako ce sad da nas da proglase krivim i opet sluzbeni rezultat za njih a ako se odigra 90 min odvalicemo ih ima da proradi Srpski inat...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA