Koje velike klubove je BATE pobedio u poslednjih 15 godina, a koje Partizan? (VIDEO)

Belorusi su od 2000. godine igrali sa Milanom, Juventusom, Bajernom, dok su crno-beli najveće uspehe ostvarili 2003. godine

  • 14

Najvažniji meč u sezoni nalazi se pred fudbalerima Partizana i BATE Borisova. U utorak od 20.45 minuta odigraće ''prvo poluvreme'' u borbi za grupnu fazu Lige šampiona, a revanš će uslediti sedam dana kasnije.

Bez obzira ko prođe dalje, i jednima i drugima će ovaj dvomeč biti jedan od najvažnijih u novijoj istoriji. Međutim, igrali su BATE i Partizan nekoliko velikih mečeva u poslednjih 15-ak godina.

Iako relativno mali klub, Belorusi su svojevremeno skidali skalpove jačim evropskim klubovima više nego Partizan, Donekle logično s obzirom na to da su u nekoliko navrata igrali grupnu fazu najelitnijeg fudbalskog takmičenja.

Možda BATE nije uspeo da pobedi Juventus 2008. godine, ali su u oba navrata odigrali nerešeno sa italijanskim velikanom, u okviru grupne faze LŠ. Vodili su sa 2:0 u 23. minutu, a na kraju je završeno 2:2. Iste godine uspeli su da sačuvaju mrežu u Torinu - 0:0. Veliki rezultat.

Sledeći na tapetu bio je Milan, tri godine kasnije. U Borisovu su gostovali Rosoneri i nisu uspeli da pobede - 1:1. Ibrahimović je pogodio za 1:0, ali je Bresan u 55. doneo bod Belorusima.

Prva pobeda usledila je19. septembra 2012. godine u Francuskoj. Na gostovanju Lilu, BATE je slavio rezultatom 3:1, a istim rezultatom su 15 dana kasnije srušili Bajern Isti onaj Bajern koji je te sezone bio šampion Evrope. Pali su Bavarci u Belorusiji rezultatom 3:1.

Poslednji dan septembra prošlke godine doneo je trijumf Belorusima protiv Atletik Bilbaa. To je ujedno bio i jedini trijumf Traktoraša u grupi u kojoj su doživeli debakl. Čak 24 primljena gola.

Partizan je svoje prve velike mečeve u Evropi, u novom milenijumu, odigrao 2003. godine. Crno-beli se rado sećaju gostovanja Njukaslu, gola Ivice Ilijeva i penala Milivoja Ćirkovića kojim je Partizan srušio engleskog velikana - 1:0.

>>> LOMIĆ PREVARIO PARTIZAN! Crno-beli ostali bez dogovorenog pojačanja

To je omogućilo grupnu fazu LŠ gde su osvojena tri boda. Tri remija protiv Porta, Marselja i Reala. Remi sa kraljevskim klubom (0:0) je možda bio i neuspeh s obzirom na to da je Partizan mogao i do pobede. Porto je te sezone bio prvak Evrope, a Marselj igrao finale Kupa Uefa. Oba tima su odigrala 1:1 u Humskoj.

Naredne godine osvojen je bod u grupnoj fazi Lige Evrope protiv Lacija. Iako je Partizan vodio sa 2:0, na kraju je meč završen 2:2. Do nekog većeg rezultata čekalo se pet godina. Tačnije, do 2009 godine kada je u Beogradu pao Šahtjor - 1:0.

>>> Drama Partizanove ekspedicije u Minsku zbog 2 evra po čoveku!

To kao da je bila uvertira za sjajnu sledeću sezonu kada su crno-beli u dva navrata odigrali 2:2 sa Anderlehtom, a na penale prošli u grupnu fazu Lige šampiona. Grupna faza Lige Evrope 2014. godine donela je 0:0 protiv Totenhema u Humskoj.

I meč sa Steauom odigran pre nekoliko dana naći će svoje mesto u novijoj istoriji crno-belih. Drugo poluvreme u Beogradu će se dugo, dugo prepričavati, a navijači Partizana se iskreno nadaju da će posle dvomeča sa Belorusima sećanje na BATE biti isto kao ono na Njukasl i Anderleht.

Od danas Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobar

    18. avgust 2015 | 02:59

    Ponovice se Njukasl i Andarleht!!!!!ajmo crno beliii

  • pfcsampioon

    18. avgust 2015 | 02:11

    a zaboravili ste Anderleht, i sezonu 2004/2005 kada je partizan prezimio u evropi, čak prošao i prvo kolo eliminacije pobedivši Dnjepar!!!

  • Ja

    18. avgust 2015 | 01:16

    Da pobedili su bajern tada, a sada gube 12:0 od sahtara...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA