Đoković potpisao sporazum za Svetskom bankom za dobrobit dece u Srbiji i postao ambasador UNICEF! (FOTO)

Ovo novo partnerstvo i saradnja najavljeni su nedelju dana pre početka Otvorenog prvenstva SAD, na konferenciji za medije u Njujorku koju su održali predsednik Grupe Svetska banka Džim Jong Kim i Đoković

  • 28

Kao veliki podsticaj maloj deci širom sveta, Svetska banka i Fondacija Novak Đoković uspostavili su partnersku saradnju u cilju promocije ranog razvoja dece, koja će obuhvatati promociju značaja ulaganja u razvoj dece u najranijem uzrastu, kao i investicije kojima će se pomagati deci u ugroženim zajednicama u Srbiji.

Zajednička inicijativa pod nazivom "Od ranih pobeda, koristi celog života" predstavlja spoj bogatog znanja i programa Svetske banke u oblasti ranog razvoja dece, sa jedne strane, i snage i posvećenosti srpskog tenisera Đokovića, sa druge, da se posveti dodatna pažnja društvenoj i ekonomskoj koristi koju donose programi ranog razvoja dece širom sveta.

Đoković je prvi teniser sveta i osnivač Fondacije "Novak Đoković", koja je prvenstveno usredsređena na rani razvoj dece.

Ovo novo partnerstvo i saradnja najavljeni su nedelju dana pre početka Otvorenog prvenstva SAD, na konferenciji za medije u Njujorku koju su održali predsednik Grupe Svetska banka Džim Jong Kim i Đoković.

Na istom događaju, UNICEF je objavio imenovanje Đokovića za ambasadora dobre volje za rani razvoj dece.

- Jako mi je drago što je sa nama Novak. On je inače idol mom 15-godišnjem sinu, koji trenira tenis i jede bezglutensku hranu - rekao je predsednik Svetske banke Džim Jong Kim, i nasmejao prisutne.

Printskrin: Youtube/World Bank Live Printskrin: Youtube/World Bank Live

- Takođe, shvatio sam da imamo nešto zajedničko, jer smo obojica kao deca bili svedoci rata - dodao je Amerikanac korejskih korena.

Džim Jong Kim zahvalio se i na Tviteru Đokoviću za sav rad koji je uložio:

- Hvala ti Novače za nesebičnu posvećenost u poboljšanju života mladih ljudi.

U okviru ove inicijative, Svetska banka i Fondacija "Novak Đoković" radiće sa Vladom Srbije na stvaranju jednakih uslova za malu decu iz siromašnih i ugroženih porodica. Kao prvi korak, Svetska banka razmatra sa Vladom Srbije projekat u vrednosti do 50 miliona američkih dolara za inkluzivno obrazovanje i rani razvoj dece u Srbiji. Projekat treba da odobre Odbor izvršnih direktora Svetske banke i Skupština Srbije. Fondacija „Novak Đoković“ prikupiće dodatna sredstva za rani razvoj dece kroz saradnju sa privatnim sektorom i pojedinačne donacije.

- Sva deca zaslužuju jednaku šansu u životu, pa ipak milioni ne uspevaju da ostvare u potpunosti svoj potencijal usled siromaštva, loše ishrane ili nedovoljnih mogućnosti za rani razvoj i stimulaciju - rekao je Kim.

- Veliko mi je zadovoljstvo da najavim ovo novo partnerstvo sa Fondacijom 'Novak Đoković', koje će pomoći da takvoj deci damo šansu za fer početak. Ako svi radimo zajedno, vlade poput Vlade u Srbiji, partneri poput UNICEF-a, organizacije civilnog društva i fondacije, šampioni poput Novaka Đokovića, možemo ostvariti rane pobede danas koje će doneti neverovatno velike koristi sutra, kako u Srbiji tako i u svetu.

Ozbiljne studije pokazuju da deca koja su pohađala programe za rani razvoj dece postižu bolje rezultate u osnovnoj školi i zarađuju više kada odrastu. Rana ulaganja u ovakve programe – koji obuhvataju fizički, socio-emocionalni, jezički i kognitivni aspekt razvoja – ugroženoj deci daju šansu za uspeh, kroz pozitivni uticaj na njihovo celoživotno učenje i produktivnost.

Printskrin: Youtube/World Bank Live Printskrin: Youtube/World Bank Live

Svega polovina od ukupnog broja dece uzrasta između 3 i 5 godina u Srbiji pohađaju predškolsko obrazovanje. Manje od 10 odsto dece koja žive u najsiromašnijim porodicama u Srbiji pohađa predškolsku nastavu. A među pripadnicima romske manjine koji žive u neformalnim naseljima taj procenat iznosi svega 6 odsto. Rešavanje ovih problema imalo bi značajan uticaj na izlazak iz začaranog kruga siromaštva, ali i dugoročno na povećanje konkurentnosti i radnu produktivnost u Srbiji.

- Danas je veliki dan za našu decu - rekao je Đoković i dodao:

- Zahvaljujući ovom partnerstvu između Svetske banke i Fondacije 'Novak Đoković' moći ćemo mnogo više da uradimo kako bismo poboljšali kvalitet i pristup ranom razvoju dece u mojoj zemlji u narednim godinama. Prve godine života su od izuzetne važnosti, budući da se najveći deo kognitivnog i društvenog razvoja deteta odvija do pete godine. Stoga moramo da se pobrinemo da sva deca dobiju jednaku šansu da odrastu i razviju se u produktivne građane sveta kojima je stalo do napretka. Ja sam imao sreću da sam imao takvu ključnu podršku kao dete, i moj je san da sva deca, u Srbiji i u svetu, takođe mogu da ostvare svoj jedinstveni potencijal.

Printskrin: Youtube/World Bank Live Printskrin: Youtube/World Bank Live

- Postoji preko 2.500 mesta u Srbiji u kojima nema predškolskih ustanova. Rano obrazovanje dece uzrasta od 3 do 5 godina jedan je od najslabijih aspekata obrazovnog sistema, uprkos njegovom ogromnom značaju u kasnijem razvoju i obrazovanju - dodao je Đoković.

- Obrazovni sistem u Srbiji suočava se sa mnogim problemima, uključujući nedovoljne kapacitete, nejednaku distribuciju školskih objekata, finansijske teškoće siromašnijih roditelja, neadekvatno razumevanje značaja predškolskog obrazovanja, pa sve do nedovoljne raznovrsnosti programa i ponude usluga. Nadamo se da ćemo to promeniti nabolje.

Đoković je pozvao druge organizacije kao i korporacije da se pridruže naporima u rešavanju ovih izazova. „Nadamo se da će mnogi podržati ovaj cilj, jer samo ako radimo zajedno, možemo dosta toga da uradimo za decu“, rekao je. „Time što ćemo im dati šansu za fer početak u životu, mi stvaramo bolju budućnost za celo društvo.“

Na događaju na kome je promovisano ovo partnerstvo, Kim i Đoković potpisali su Memorandum o saradnji kojim se definiše saradnja između Svetske banke i Fondacije "Novak Đoković" u postizanju zajedničkih ciljeva u oblasti ranog razvoja i obrazovanja dece.

Glavne aktivnosti u okviru novog partnerstva biće usmerene na promociju značaja ranog obrazovanja dece u svetu i na rad na unapređenju kvaliteta i pristupa programima ranog razvoja za ugroženu decu u Srbiji i šire.

Printskrin: Youtube/World Bank Live Printskrin: Youtube/World Bank Live

- Vlada Srbije pozdravlja novo partnerstvo između Fondacije 'Novak Đoković' i Svetske banke - istakao je Dušan Vujović, ministar finansija, koji je prisustvovao potpisivanju.

- Srbija sprovodi teške reforme kako bi povratila privredni rast i unapredila konkurentnost. Uspeh ovih reformi zavisi od sposobnosti Srbije da poboljša kvalitet svog ljudskog kapitala u cilju stalnog povećanja produktivnosti. Svesni smo da je ulaganje u decu od ključne važnosti za takav rast ljudskog kapitala i veću produktivnost, kao i najbolji način da se osigura pravedno i fer društvo u budućnosti. Zbog toga ćemo se priključiti ovoj inicijativi kroz novi projekat koji će finansirati Svetska banka i kojim ćemo podržati inkluzivno obrazovanje i rani razvoj dece.

Iako je projekat još u pripremnoj fazi, njime će se najverovatnije podržati izgradnja novih predškolskih objekata, kao i promena namene neiskorišćenih učionica u osnovnim školama i njihova konverzija u predškolske, unapređenje kvaliteta podučavanja i usvajanja znanja u predškolskoj nastavi, kao i unapređenje pristupa finansiranju za porodice sa niskim primanjima.

Printskrin: Youtube/World Bank Live Printskrin: Youtube/World Bank Live

Ovo partnerstvo dešava se u bitnom trenutku za globalni razvoj.

Za mesec dana očekuje se da brojne zemlje u Ujedinjenim nacijama usvoje set međunarodnih ciljeva poznatih kao Ciljevi održivog razvoja. Prepoznavši značaj ulaganja u rani razvoj od kojeg će deca imati koristi kroz čitav život, jedan od ovih ciljeva biće i da se do 2030. godine svoj deci omogući kvalitetan rani razvoj, nega i predškolsko obrazovanje.

Pratite Telgraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lutka

    26. avgust 2015 | 17:53

    Jos jednom je pokazao da je veliki covek...Kralj

  • Gogi Qm

    26. avgust 2015 | 18:34

    Dok se nase fudbaldke zvezde takmice KO IMA vise starleta, Novak daje primer skromnog coveka sa velikim srcem. Trebali bi i ostale zvezde da se ugledaju na Novaka, bravo ljudino...

  • Maja

    26. avgust 2015 | 17:56

    Bravo Nolee ! ♥

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA