Gvardiola se pomirio: Real je šampion Španije

"Kraljevski klub" pobedom na stadionu "Kamp nou" prekinuo Barseloninu seriju od 54 uzastopna meča bez poraza kod kuće

  • 0

Četiri kola pre kraja španskog fudbalskog prvenstva Real ima sedam bodova više od drugoplasirane Barselone. Samo čudo može da spreči "kraljevski klub" da posle trijumfa na "Kamp nou" u svoje vitrine ne vrati titulu prvaka, koja je prethodne tri godine bila u posedu njegovog najljućeg rivala.

I Barsin trener Đozep Gvardiola se miri sa tim. Od kada je seo na klupu slavnog katalonskog tima u leto 2008. godine, tek drugi put je izgubio u večitom derbiju španskog fudbala. I prvi put mu je, kao i sinoć, presudio portugalski as Kristijano Ronaldo, strelac jedinog gola u finalu prošlog kupa, kada je Real pobedio 1:0 posle produžetaka. Gvardiolina Barselona ima devet pobeda u "El klasiku" i četiri remija.

– Pre svega, hoću da čestitam Realu na pobedi. Oni su potvrdili da će biti novi šampioni Španije. Osećam se nelagodno pred navijačima. Ali, naši igrači su u poslednje četiri godine uvek pružali svoj maksimum, pa verujem da će nam publika oprostiti. Sada nam je potreban mali predah, nakon čega se treba koncentrisati na revanš polufinala Lige šampiona sa Čelsijem. Videćemo da li je duh ekipe okrnjen – izjavio je Pep.

Barselona ima težak zadatak u uzvratnoj utakmici s londonskim timom, koja je već u utorak na "Kamp nou". Treba da stigne i prestigne Čelsijevih 1:0 da bi stekla pravo da brani titulu evropskog šampiona na "Alijanc areni" u Minhenu 19. maja.

Barsa je tek drugi put posle maja 2009. izgubila dva meča uzastopno. Onda su je u španskom prvenstvu savladali Majorka kao domaćin (2:1) i Osasuna kao gost (1:0), ali je titula španskog prvaka već bila preseljena iz Madrida. Četiri dana posle poraza od tima iz Pamplone na "Kamp nou", golom Urugvajca Valtera Pandijanija u 27. minutu, Barsa je postala evropski šampion pošto je na "Olimpijskom stadionu" u Rimu savladala Mančester Junajted 2:0.

Real slavi. Raduje se tituli, jednom klupskom rekordu i jednom podvigu Kristijana Ronalda.

"Kraljevski klub" prekinuo je fantastičnu seriju večitog rivala od 34 uzastopne utakmice bez poraza na "Kamp nou" u prvenstvu (Erkules je u septembru 2010. načinio senzaciju sa 2:0) i 54 meča bez poraza kod kuće u svim takmičenjima.

Real je u 219. "El klasiku" ponovo poveo pobedama. Sada je 87:86 za njega, a sa dve lopte u mreži golmana ViktoraValdesa postavio je rekord svih vremena španske lige, pošto je do sada u sezoni dao 109 golova. I prethodni rekord (107) pripadao je slavnom madridskom klubu, a postavljen je 1989/90, kada je osvojio 25. od ukupno 31 titule šampiona.

Pobedonosni gol Kristijana Ronalda bio je njegov 42. u sezoni, što je takođe novi rekord. Portugalski as može i da ga poboljša, a ostaje da se vidi s kojim će učinkom sezonu da završi Barselonin as Argentinac Lionel Mesi, najbolji fudbaler sveta. Sinoć je bio bled kao retko kad, pa je na njegovom kontu i dalje 41 pogodak.

(Telegraf.rs / Foto: fcbarcelona.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA