OVO JE RUSKI NACIONALNI SPORT: Nije hokej, a prigrlila ga je čak i pravoslavna crkva! (VIDEO)

Bendi je igra koja se nalazi negde između fudbala, hokeja na ledu i hokeja na travi, a premda su savremena pravila ustanovljena u Engleskoj danas se prevashodno igra u Rusiji i Skandinaviji. Ako ne znate šta je bendi, izdvojite malo vremena jer se nećete pokajati

  • 0

Kada je pre nekoliko meseci ruski sportski internet portal Sportbox.ru sproveo onlajn anketu sa ciljem da ustanovi koji su najpopularniji sportovi u najvećoj zemlji na svetu, bio je ubeđen da zna kako će narod da glasa. Ispostavilo se da nemaju pojma.

 

Na prvom mestu, ubedljivo, našao se hokej na ledu sa 40.000 glasova; u procentima, 31 odsto anketiranih navelo je ovaj sport kao svoj omiljeni. Na drugom mestu, sa oko 21 odsto simpatija, našao se fudbal.

 

Ali na trećem mestu sa skoro 15 odsto glasova, umesto bijatlona za koji se verovalo da je sigurna "bronza", našao se ponovo hokej na ledu, samo ne onaj standardni hokej već onaj koji Rusi zovu hokej sa mačem, odnosno ruski hokej, odnosno bendi. Ankete nekih drugih portala su ga ranije čak stavljale i na drugo mesto.

 

Premda malo ljudi kod nas zna da bendi uopšte i postoji, Rusi su već stotinama godina ludi za njim i smatraju ga nacionalnom igrom. Toliko nacionalnom da je Ruska pravoslavna crkva zvanični pokrovitelj ovog sporta, i da je tokom Svetskog prvenstva pre nekoliko godina bila organizovana liturgija u Kazanu u kojoj su Boga zamolili za pobedu svoje reprezentacije.

 

Finale turnira u bendiju na Azijskim zimskim igrama između Kazahstana i Mongolije. Foto: Wikimedia Commons/A.Burgermeister

Finale turnira u bendiju na Azijskim zimskim igrama između Kazahstana i Mongolije. Foto: Wikimedia Commons/A.Burgermeister

 

Pa, onda, šta je bendi? Nešto između hokeja na ledu, fudbala i hokeja na travi.

 

Dakle, u pitanju je zimski sport koji se igra na ledu sa štapom vrlo sličnim onom koji se koristi u standardnom hokeju, ali sa malo drugačijim i kraćim zakrivljenjem. Ne igra se pakom već sa lopticom, što ga čini sličnim hokeju na travi.

 

Igraju se dva poluvremena od po 45 minuta kao i u fudbalu, postoji 11 igrača u svakom timu, a i teren je skoro identične veličine kao i u fudbalu. Lopticu ne smete da dodirujete rukama i glavom (osim ako niste golman koji, za razliku od običnog hokeja, nema štap), ali smete sličugama.

 

Postoje ofsajd i korner. Zabranjen je grubi fizički kontakt. Postoji slobodan udarac. Postoji penal. Postoje žuti, beli i crveni karton (ovaj srednji znači isključenje na 5 do 10 minuta). Cilj je naravno ubaciti lopticu u gol, a onaj ko je dao više golova odnosi pobedu.

 

 

U slučaju da pada sneg ili da je baš nepodnošljivo hladno, meč je moguće razbiti u tri trećine od po 30 minuta, a nerešeni rezultat obično dovodi do dva produžetka od po 10 minuta (mada se nekad igra i sa pravilom zlatnog gola).

 

Stari spisi ruskih manastira iz 10. i 11. veka pokazuju da se igra iz koje je bendi nastao igrala još pre hiljadu godina, ali ono što je definitivni predak bendija igrao se u 18. veku, posebno među plemstvom, i to ne samo u Rusiji već širom Evrope (nisu bile u pitanju identične, već slične igre, kojima je zajednički bio led, loptica i štap). U suštini, predak bendija i hokeja na ledu je isti, ali se to vremenom razvilo u dva odvojena sporta.

 

Prvi zvanični meč odigran u Londonu 1875. godine; Englezi su ga tada nazivali jednostavno hokejom na ledu i verovatno ga tretirali samo kao "ledenu" varijantu hokeja na travi.

 

Prva liga je formirana u Švedskoj 1902. godine, igrao se tri godine kasnije na Nordijskim igrama, i 1907. između Šveđana, Finaca i Rusa. 1913. godine igralo se Evropsko prvenstvo na kome je učestvovalo osam reprezentacija.

 

Bendi razbuktava strasti: slavlje navijača Hamarbija posle pobede nad Sirijusom iz Upsale. Foto: Wikimedia Commons/Tompen0000

Bendi razbuktava strasti: slavlje navijača Hamarbija posle pobede nad Sirijusom iz Upsale. Foto: Wikimedia Commons/Tompen0000

 

Međutim, vremenom je "standardni" hokej na ledu postao dominantan, a bendi je ostao da se igra na visokom nivou samo u Rusiji i Švedskoj (i eventualno u Finskoj, Norveškoj i Kazahstanu).

 

Zbog toga se Rusi ne libe da sebe smatraju tvorcima ovog sporta (iako je SSSR sredinom 20. veka prihvatio međunarodna pravila ustanovljena u Engleskoj), a u prilog im ide ne samo činjenica da su retki kod kojih se igra na visokom nivou već i to što su najuspešnija reprezentacija u njemu (Finci su samo jednom bili prvaci sveta, sve ostale titule uzeli su Rusi i Šveđani).

 

Zato ga zovu i "ruskim hokejom", budući da je bendi reč koja dolazi iz Britanije, i to od jedne velške igre koja je bila slična bendiju. Ruska Superliga danas ima 13 ekipa, sezona im počinje 8. novembra i završava se 30. marta. Ispadaju dve poslednjeplasirane ekipe. Najtrofejniji su klubovi Vodnik iz Arhangelska i Dinamo iz Moskve, mada je dve poslednje titule osvojio Jenisej iz Krasnojarska.

 

Šveđani praktično ne zaostaju za Rusima u ljubavi prema bendiju, a u mnogim delovima ovog skandinavskog kraljevstva on je sport broj 1.

 

 

Razvijena je čitava bendijska kultura u Švedskoj, stadioni su krcati, a gledaoci sa sobom na utakmice obavezno nose "bandyportfölj" odnosno "bendi aktovku" od smeđe kože u kojoj se nalazi toplo piće u termosu, možda glog (kuvano vino) i/ili boca žestine. Treba pomenuti i tradiciju "annandagsbandy"-ja, odnosno bendija koji se igra drugog dana Božića, kada je nekada počinjala sezona, tačno u 13:15h.

 

Odgovor na pitanje zbog čega je Rusima i Šveđanima bendi toliko interesantan verovatno leži u tome što su mu dali šansu koju drugi nisu spremni i voljni da daju.

 

Gledajte to ovako: ledeni teren je veličine fudbalskog, loptica je okrugla ali je veličine paka, a golovi su široki 3,5 metra i visoki 2,1 metar. Sad zatvorite oči i zamislite kako je zabavno igrati i gledati sport sa takvim propozicijama. To jednostavno ne može da bude dosadno!

 

U stvari, nemojte da zamišljate nego pustite bilo koji od priloženih video klipova!

 

(K. H.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA