Loše vesti za Zvezdu i Partizan - Evroliga će imati samo 16 ekipa!

Umesto trenutna 24 kluba, najelitnije košarkaško takmičenje će od sledeće sezone biti skraćeno za osam mesta

  • 49

Od sledeće sezone gledaćemo drugačiju Evroligu! Evroligu u kojoj će srpski timovi teško pronaći mesto među 16 timova. Nije nemoguće, ali će biti znatno teže.

Otkriveno je da će 11 stalnih učesnika biti klubovi koji trenutno imaju A licencu - Anadolu Efes, CSKA, Armani, Barselona, Fenerbahče, Laboral Kuča, Makabi, Olimpijakos, PAO, Real Madrid i Žalgiris.  Plus tri kluba šampioni svojih zemalja, a preostala dva učesnika bi bili šampion Evrokupa i pobednik kvalifikacionog turnira. Još nije odlučeno koja tri šampiona bi igrala u novoj Evroligi.

Na istorijskom sastanku koji je održan u Barseloni, klubovi su odlučili da stanu uz Evroligu koja je predstavila 10-godišnji plan kao pandan planu koji je imala FIBA. Naravno, tu je ključnu ulogu odigrao i novac.

- Američka kompanija IMG predstavila je 10-godišnji biznis plan vredan minimum 630 miliona evra. Oko 60% ovog novca bi trebalo da bude podeljeno klubovima, što znači da bi od takmičenja klubovi zarađivali od 36,3 do 49,2 miliona godišnje - rekao je prvi čovek CSKA Andrej Vatutin.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Evroliga će imati novi format sa 16 klubova. 11 stalnih učesnika (moguće proširenje u budućnosti), šampion Evrokupa, tri šampiona domaćih liga i jedan pobednik kvalifikacija u kojima će učestvovati osam timova. 16 klubova će igrati po ligaškom sistemu 30 kola, a nakon toga će uslediti plej-of na tri dobijene utakmice, a pobednici serija će obezbediti plasman na završni turnir - saopštila je Evroliga.

Što se tiče Evrokupa, on će imati 24 tima od kojih će 21 učešće obezbediti kroz domaća takmičenja, a preostala tri će dobiti specijalnu pozivnicu. Navedeno je i da će se Evrokup igrati praktično po istom sistemu kao i Evroliga.

Nije poznato ni kakav će status ABA liga imati. Pitamo vas, šta je najrealnije da se dogodi?

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pg 081

    10. novembar 2015 | 23:48

    Veci smo mi klub no 90% navedenih! Zna se ko je dao najvise igraca za nba, zna se ko je sve nosio nas dres, zna se koga smo sve gazili , zna svako ko smo I sto smo ... vraticemo se opet na krov evrope !!! Ogrejacee obasjaaceee....

  • Rade

    10. novembar 2015 | 22:12

    Za nas nije,mi smo svoje odigrali i osvojili jednu titulu,a za Zvezdu če na žalost ostati neostvaren san,primite moje saučešče cigani,mnogo mi vas je žao,šmrk.

  • Рејналд

    10. novembar 2015 | 22:41

    U pitanju je 10-godisnji plan!63 podijeljeno sa 10 je 63 mil,od toga klubovima ide 60 %,tj oko 38-40,kada se to opet podijeli sa 16 dobijamo realnu cifru za kosarku od 2.5 mil godisnje po klubu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA