Horor u Kini! Preminula plivačica, sumnja se da je primenjen isti doping sistem kao kod Rusa! (VIDEO)

Iznenadna smrt Kineskinje ponovo pokrenula priču o plivačima kao eksperimentima za testiranje dopinga

  • 0

King Venji, kineska plivačica koja je prošlog meseca osvojila dve titule nacionalnog prvaka svoje zemlje, iznenada je preminula u 17. godini.

Venji je u toku noći vriskom probudila cimerku u jednom od domova gde su smešteni kineski sportisti, koja je nakon toga ustala i upalila svetlo, ali je to sve što je uspela da uradi, jer je do tada King već bila mrtva.

>>> Rusi na vrhu doping liste, Amera nema nigde?

Samo dva dana posle objave antidoping komiteta da suspenduje atletičare Rusije, i plivanje preti da otkrije svoju mračnu stranu. Stručnjaci smatraju da je Kina primenila sličan doping program kao i Rusija.

Ono što je još zanimljivo jeste da je nedavno Svetska antidoping agencija pokrenula istragu protiv Zou Minga, jednog od najpoznatijih trenera za koje se vezuju doping skandali.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ming je student doktorke Helge Fajfer, suosnivača doping režima u Istočnoj Nemačkoj. Sumnja se da je Ming ponovo krenuo sa radom iako je trebalo da bude doživotno suspendovan. Bil Svitenam, bivši selektor britanske plivačke reprezentacije, izjavio je da poznaje Mingov rad i da sistem stoji iza njega.

- Ming je došao u Australiju na godinu dana kako bi radio sa mnom, a ja ga vrlo dobro poznajem s obzirom na to da sam u sve uvučen od strane vlade. On je morao biti suspendovan doživotno ili barem godinu dana kako je prvo bilo predloženo, ali na kraju nije bilo ni jedno ni drugo, već ga je sistem zaštitio - rekao je Svitenam.

Velika sumnja je prisutna u ogromnom broju slučajeva kineskih plivačica, a možda i najveću predstavlja slučaj Ji Šiven, osvajačice olimpijskog zlata na 200 i 400m mešovitim stilom sa samo 16 godina. Naime, ona je poslednju deonicu na 400 m mešovito, na olimpijskim igrama, otplivala brže nego što je u istom dobu plivao jedan od najboljih muških plivača Rajan Lohte!

Džon Leonard, tadašnji izvršni direktor Svetske trenerske plivačke organizacije, izneo je dokaze o "nečistom" plivanju kineske reprezentativke, a sve što je dobio bile su pretnje smrću i svoju adresu onlajn objavljenu na kineskim sajtovima.

Da nije ništa bilo bezazleno u izjavama Leonarda pokazalo se ove godine na Svetskom prvenstvu u Kazanju, kada je Ji Šiven završila trku u finalu kao poslednja sa 6 sekundi slabijim rezultatom u odnosu na pre tri godine.

U Kini postoji trening kamp koji okuplja veliki broj plivača iz cele zemlje. Pre tačno deset godina, preko 100 plivača nestalo je sa plivačke mape posle boravka u trening kampu. Šest ili sedam plivača je bilo na vrhu liste najboljih svetskih vremena postignutim za vreme kampa, a onda su jednostavno izbrisani iz sistema i niko ih nikada više nije video.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA