A U LONDONU - MUK: Dan kada je Dule Savić legendarnim volejom srušio Arsenal (VIDEO)

Legendarni fudbaler crveno-belih doneo je tada svom klubu četvrtfinale Kupa UEFA

  • 3
photo:T.Mihajlovic photo:T.Mihajlovic

Na današnji dan, pre 34 godine, Crvena zvezda je uspela da obezbedi četvrtfinale Kupa UEFA najlepšim golom te sezpone u evrokupovima.

Igrao se 87. minut kada je legendarni Duel Savić utišao Hajberi i izjednačio rezultat na 1:1. To je Zvezdi bilo dovoljno za plasman dalje pošto je Cvijetin Blagojević u Beogradu pogodio za 1:0 crveno-belih.

Upravo je Blagojević bio i asistent Saviću kod gola koji je završio i na filmu. Naravno, reč je o kultnom filmu ''Munje'' kada nebojša Glogovac objašnjava situaciju iz pomenutog 87. minuta.

Inače, Zvezda je do gola stigla posle 14 dodavanja, a pogodak Savića UEFA je proglasila za najlepši u evrokupovima za sezonu 1978/79. Čuveni gol crveno-belih na Hajberiju je čak opisan u engleskoj knjizi “Tehnika i taktika fudbala“.

Cela akcija je ilustrovana crtežima, a pogodak Savića  je uzet kao primer kako se savršeno izvodi poluvolej. Englezi su pomenuti gol mnogo godina kasnije uvrstili na listu od deset najlepših koje su protivnički timovi postigli na stadionu Hajberi.

Arsenal: Patrik Dženings, Stiven Gating, Patrik Rajs, Dejvid O’Liri, Semjuel Nelson, Grem Riks (od 68. Malkolm Mekdonald), Dejvid Prajs, Vilijam Jang, Mark Hili (od 89. Džon Kozmina), Frensis Steplton, Alan Sanderlend. Trener: Terens Nil.

Crvena zvezda: Aleksandar Stojanović, Nikola Jovanović, Zlatko Krmpotić, Slavoljub Muslin, Mihalj Keri, Ivan Jurišić, Vladimir Petrović, Cvijetin Blagojević, Dušan Savić, Zdravko Borovnica, Nedeljko Milosavljević. Trener: Branko Stanković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuba

    6. decembar 2015 | 18:16

    Kao da i sada gledam, zamalo srce da mi stane. Koja je to ala od igraca bila, glavu je poturao gde mnogi nebi nogu. Znate li kako to izgleda kada ceo stadion skandira :Duulee Savic. Svaka dlaka na tebi nakostresena svaka pora najezena. Doduse to je bila ekipa puna fudbalskih znalaca koje je vodio celicni Ambasador.

  • @Žika Živac@

    6. decembar 2015 | 22:22

    Mnogi grobari se nisu ni rodili tada!

  • Lord

    8. decembar 2015 | 22:44

    To je bila Zvezda, a tako je izgledala zvezdina zvezda koja i danas treba da vodi klub, a ne ovi uvozni kladioničari i montažeri koji su od ove lepe igre i ponosnog kluba napravili Gađenje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA