EU bojkotuje Euro u Ukrajini

Povod za bojkot Ukrajine kao jednog od organizatora Evropskog prvenstva bila je presuda bivšoj premijerki Juliji Timošenko, koja je osuđena na sedam godina zatvora i naročito odnos zatvorskih vlasti prema njoj

  • 0

Sve je više političara i ljudi iz javnog života koji su se odlučili na javni bojkot Ukrajine i predstojećeg Evropskog fudbalskog prvenstva u toj zemlji. Poslednja u nizu koja je javno kritikovala bivšu sovjetsku republiku je Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Andrula Vasiliu.

- Kao i milioni navijača, radujem se Evropskom prvenstvu. Na turniru će učestvovati neki od najboljih igrača sveta i sigurna sam da ćemo uživati u uzbudljivim mečevima i velikom broju golova. Poslednjih dana česte su vesti o mogućem prisustvu političara takmičenju, kao posledica zabrinutosti za političku situaciju u Ukrajini.

Ja delim tu zabrinutost, zbog čega sam odlučila, kao Evropski komesar zadužen za sport, da u ovim okolnostima ne bi bilo primereno da prisustvujem mečevima koji se odigravaju u Ukrajini.  U tom smislu, potpuno podržavam saopštenje Visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, kao i potpredsednika Komisije, vezano za situaciju oko Julije Timošenko- rekla je Vasiliu.

Povod za bojkot Ukrajine kao jednog od organizatora Evropskog prvenstva bila je presuda bivšoj premijerki Juliji Timošenko, koja je osuđena na sedam godina zatvora i naročito odnos zatvorskih vlasti prema njoj.

Prva je svoj glas za bojkot Ukrajine digla Angela Merkel, ubrzo joj se pridružio gotovo ceo austrijski politički vrh, kao i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso.

Evropski komesar za proširenje Štefan File oglasio se preko Tvitera porukom da će "EURO biti prozor kroz koji će Evropa gledati ne samo kako se u Ukrajini igra fudbal nego i kako Ukrajina igra po evropskim pravilima i standardima".

S druge strane, u odbranu ukrajinskih kolega stali su suorganizatori Eura2012 iz Poljske i tamošnji političari. Oglasio se i predsednik Poljske Bronjislav Komorovski, koji je pozive na bojkot ukrajinskog dela EP ocenio neprimerenima.

 

(foto: uefa.com)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA