7 SKANDALOZNIH IZVIŽDAVANJA HIMNE: Rat zvižducima nisu izmislili Srbi i Hrvati, ovi su gori od nas (VIDEO)

Premda je moglo i trebalo da prođe bez zviždanja hrvatskoj himni u Areni, to nije nikakav balkanski izum i dosta često se dešava, čak i na "domaćim" terenima, najčešće baš u Evropi. Možda je to simptom balkanizacije Starog kontinenta, ali možda je po sredi i nešto drugo

  • 0

Dosta se prašine podiglo zbog zviždanja srpskih navijača tokom intoniranja himne Republike Hrvatske u prepunoj Areni tokom derbija prvog kola Evropskog prvenstva u vaterpolu.

Premda je moglo i verovatno trebalo da prođe bez toga, zviždanje himnama nije nikakav balkanski izum i dosta često se dešava, čak i na "domaćim" terenima, i najčešće baš u Evropi. Možda je to simptom balkanizacije Starog kontinenta, ali možda je po sredi i nešto drugo.

Bilo kako bilo, probrali smo sedam situacija u kojima je zviždanje himnama imalo duboku političku pozadinu, izazvalo uslovno rečeno haos i buru, i/ili imalo posledice.

1. Alžirci, mahom francuski državljani, tokom prijateljskog meča koji je njihova otadžbina 2001. godine igrala na stadionu "Francuska" protiv njihove domovine zviždali su "Marseljezi" i time izazvali buru negodovanja u javnosti zemlje galskih petlova, posebno među protivnicima masovne imigracije, ali i generalno među političkom i kulturnom elitom.

2. Samo godinu dana kasnije, navijači korzikanske Bastije i bretanjskog Lorijena (radi se o dva regiona u kojima je separatistički pokret snažno razvijen) zviždali su "Marseljezi" tokom finala Kupa Francuske zbog čega je ondašnji predsednik Žak Širak odlučio da napusti tribine, a meč je kasnio 15 minuta.

Premotajte na 4:23.

3. U godini koja je prethodila škotskom referendumu, 2013-e, nacionalisti i pobornici nezavisnosti Škotske, nasred Vemblija su udruženo i svesrdno zviždali tokom intoniranja neslužbene engleske himne "Bože, spasi kraljicu".

BARJACI SEPARATIZMA: Pogledajte zastave budućih evropskih država. Prelepe su! (FOTO)

4. Na ovom video-klipu možete da čujete gromoglasno poljsko zviždanje ruskoj himni tokom meča na Evropskom prvenstvu 2012. godine. Nije u potpunosti jasno, međutim, da li je glavni uzrok sama himna ili ogromni provokativni transparent ruskih navijača koji kaže "Ovo je Rusija". Zamislite samo, to je kao kada bi Turci u Beogradu razvili transparent "Ovo je Turska". Rusi nisu Turci, ali ih Poljaci zbog vekova tlačenja gledaju isto kao i mi Turke.

5. Hong Kong je deo Kine, ali ima poseban autonomni status. Međutim, Kina želi da taj status promeni i da ovu oblast više potčini centralnoj vlasti u Pekingu. Domoroci koji su navikli na demokratiju i ne žele partijsku tiraniju, na ovom snimku srčano zvižde himni Kine.

6. Navijači katalonske Barselone i baskijskog Atletik Bilboa (dakle, klubova iz separatističkih regiona) izneli su svoje mišljenje o Kraljevini Španiji salvom zvižduka tokom izvođenja državne himne pred finale Kupa kralja u maju 2015. godine. Kralj Filip VI je bio prisutan na tribinama i svakako mu nije bilo prijatno da sluša to orgijanje po ušnim školjkama. Oba kluba su kažnjena novčano, a to se inače dešava uvek kada se ova dva tima nađu u finalu Kupa kralja (sigurno se desilo 2009. godine).

EVROPU CEPA SEPARATIZAM: Ovo su svi regioni koji traže nezavisnost (FOTO) (VIDEO)

7. Kao dokaz u prilog tome da se čak i u Americi ovo dešava, navešćemo primer publike u Sent Luisu koja je dosta bledunjavo izviždala kanadsku himnu.

Za kraj ove male kompilacije, evo i jednog lepog primera na koga bi svi trebalo da se ugledamo.

Uprkos svemu što su u poslednjih hiljadu godina pretrpeli od Engleza, Irci kao narod imaju toliko veliku dušu da zajedno sa svojim komšijama pevaju "Bože spasi kraljicu" usred Dablina, tokom ragbi-meča sa Engleskom.

Mislili samo da završimo ovim divnim gestom naše braće Iraca, ali moramo da vam prepričamo jednu zabavnu anegdotu koju je britanska štampa prenela 30. oktobra 1975. godine.

Naime, dan ranije u Atini se igrao prijateljski, egzibicioni meč između Kineza i Grka. U jednom trenutku sa razglasa je počela da se čuje muzika. Svi Grci na tribinama (njih oko 10.000), zajedno sa igračima, stali su mirno kako bi ispoštovali kinesku himnu.

Barem su oni mislili da je to kineska himna; uostalom, i Kinezi su stajali mirno, s tim što su oni bili ubeđeni da je u pitanju grčka himna. Na kraju melodije čuo se ženski glas koji reklamira PASTU ZA ZUBE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA