Bahate fudbalske primadone: Ima li selektora koji njima odgovara?

U poslednjih pet godina čak 10 igrača na neki način je odjavilo reprezentaciju Srbije

  • 51

Selektori se menjaju, ali u fudbalskoj reprezentaciji Srbije neke stvari ostaju uvek iste - fudbaleri i dalje nastavljaju da je ''odjavljuju'' zbog toga ko je na njenoj klupi.

Uglavnom je to dolazilo posle spiskova na kojima nije bilo njihovih imena, pa su, kao ''uvređene mlade'', izjavljivali kako se neće vraćati u reprezentaciju dok je selektor čovek koji ih nije stavio na spisak.

>>> Zbog čega fudbaleri Srbije odlaze iz reprezentacije? Niko nikada javno nije rekao pravi razlog!

Ta praksa traje već nekoliko godina, a poslednji koji su to uradili su Dušan Tadić i Nemanja Gudelj, koji navode da se neće vraćati u reprezentaciju dokle god je vodi Radovan Ćurčić.

>>> Tadić optužio Ćurčića da je nedorastao da bude selektor!

>>> Ni Gudelj ne igra dok je Ćurčić selektor!

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Da nešto u reprezentaciji ne štima i da je atmosfera loša jasno je još od odlaska Radomira Antića sa klupe. Može se reći da je tada poslednji put moglo da se oseti da postoji klut reprezentacije. Atmosfera među igračima je bila odlična, tribine su bile pune, ma protiv koga da igra reprezentacija.

Srbija već dugo, ne da nema kult reprezentacije u fudbalu, već ima izuzetno negativnu atmosferu.

To se može osetiti na svakom koraku pre i posle svakog okupljanja. Sve je kulminiralo nakon poslednjeg spiska selektora Radovana Ćurčića, posle koga su Nemanja Gudelj i Dušan Tadić odlučili da kažu NE reprezentaciji dok je on šef stručnog štaba.

Koliko god uvređeni bili, smatrali da je prema njima načinjena nepravda, ovakvo ponašanje i ratovanje sa selektorom putem medija nije primereno reprezentativcima i samo ih diskredituje za ubuduće.

Po izjavama svih igrača koji su samo u poslednjih pet godina napuštali reprezentaciju može se videti da često ne žele da istaknu ko je glavni krivac i da iznesu konkretne podatke o stanju u reprezentaciji, o ljudima koji je vode i onima na najodgovornijim pozicijama oko nje.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Možda trenutni selektor i nema autoritet, harizmu i kvalitet da vodi reprezentaciju. Ali, samo se treba zapitati da li bi ga igrači prozvali ''kukavicom'' i istakli da neće igrati za reprezentaciju dok je on vodi, samo da su se njihva imena našla na spisku?

Pravi potez bi bio kada bi to rekli nakon što se nađu na spisku. Ovako sve odaje utisak ''uvređene mlade'', iako možda mnogo toga što su rekli i nije daleko od istine.

Jednostavno, ne mogu igrači da smenjuju selektora i mora se znati kakva je hijerarhija i ko je gazda. U suprotnom, preti nam totalno rasulo i anarhija. Ne samo sada, gde je to već očigledno, već i za naredni period kada je u pitanju reprezentacija, gde će posle svakog spiska neko novi da se zahvali reprezentaciji, zato što ga selektor nije uvrstio među odabrane.

Sada već možemo da konstatujemo da je srpsku reprezentaciju zahvatila epidemija sve učestalijih otkaza. Posle najnovijih možemo samo da se zapitamo - ko je sledeći koji će se oglasiti čim ga ne bude bilo na sledećem spisku?

Prisetićemo se i hronologije svih problema sa fudbalerima o tome što nisu igrali za reprezentaciju.

NEMANJA GUDELJ

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Nisam osoba koja cvili, uvek sam se povinovao odlukama selektora, ali osećam da ne pripadam više ovde. Igraju neki igrači koji su rezerve u svojim klubovima ili sede na tribinama. Kako je to moguće?

- Zadržaću mišljenje za sebe. Sa druge strane uvek sam davao 300 odsto, a neki su dolazili da bi se zabavljali. Izgleda da Ćurčiću nije važno kako se trenira – izjavio je Gudelj i konstatovao da će se vratiti u nacionalni tim kad Ćurčić ode.

DUŠAN TADIĆ

Dušan Tadić je bio prvi koji se oglasio odmah nakon što ga aktuelni selektor nije stavio na spisak, a čak je koristio i teške reči nazvavši ga kukavicom.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

– Mislim da sam zaslužio da me neko pozove i kaže o čemu se radi. Jer, verujte, nema boljeg osećaja nego igrati za reprezentaciju. Ovaj način na koji se selektor Radovan Ćurčić ophodi prema meni je omalovažavanje i ponižavanje.

- To se vidi u načinu na koji se ponaša pred utakmicu, na dan i tokom utakmice. Nažalost, on se plaši svoje sopstvene senke i strašljiv je, što se odražava na ekipu, pogotovo na mlađe igrače. Imamo toliko dobrih trenera a vodi nas čovek koji je u više navrata bio rezervno i privremeno rešenje - rekao je Tadić.

ADEM LJAJIĆ

Adem Ljajić tokom mandata Siniše Mihajlovića nije pozivan u reprezentaciju zato što nije hteo da peva himnu pred početak utakmice, što je bilo u pravilima koje je tadašnji selektor predočio svim fudbalerima.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ipak, vratio se u reprezentaciju nakon odlaska Mihajlovića i standardan je ''Orao'', a razgalio je naciju golom protiv Albanije, posle koga je na nekoliko dana zaboravljeno na katastrofalne partije tokom kvalifikacija.

NEMANJA MATIĆ

I trenutno verovatno najbolji fudbaler Srbije, Nemanja Matić, dobar deo ciklusa pod vođstvom Mihajlovića nije bio na spisku reprezentativaca. Kasnije se to malo promenilo, ali je to ''kasnije'' bilo kasno za Srbiju, koja je izgubila šansu za plasman na Svetsko prvenstvo.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Gospodinu Aleksandru Boškoviću iz Fudbalskog saveza Srbije sam rekao da prenese selektoru da ubuduće ne računa na mene. Nisam dobijao šansu na pet utakmica.

- Ali, zašto trošimo vreme na mene, ja sam bio nebitan u reprezentaciji. Ipak, doći će moje vreme kad-tad - rekao je svojevremeno Matić, koji se potom pomirio sa Mihajlovićem i standardan je član reprezentacije od tada.

NEVEN SUBOTIĆ

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Razgovarao sam sa selektorom Mihajlovićem i obavestio ga o želji da u narednom periodu posvetim se individualnom radu u klubu i nameri da dodatno napredujem - rekao je Subotić svojevremeno nakon remija sa Hrvatskkom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Brazilu, kojim je Srbija izgubila sve šanse za dalji plasman.

Subotić je pojasnio da nije sebi tako zatvorio vrata reprezentacije, već da će se u narednom ciklusu sa zadovoljstvom odazvati da bude među ''Orlovima''

- Ova odluka važi za period do kraja 2013, verujem da imamo veliki broj kvalitetnih igrača koji zaslužuju mesto u nacionalnom timu. Sa izuzetnom željom i ponosom, a ukoliko to selektor bude želeo, biću u sastavu ekipe od naredne godine, kako za pripremne utakmice, tako i za novi kvalifikacioni ciklus. Lično bih voleo da budem deo te ekipe - naglasio je Subotić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ali naredni selektor, Dik Advokat, nije osetio takvu želju kod Subotića u narednom ciklusu.

- Imam osećaj da Subotić ne želi da igra za reprezentaciju. Što se mene tiče, završio je. Kada neko nema želju da igra za nacionalni im, bolje da nije tu - jasan je bio Advokat na jednoj od konferenciji za novinare.

Milan Biševac se posle povrede koju je doživeo u Francuskoj  kritički osvrnuo na reprezentaciju i ljude iz Saveza, koji ga posle povrede nisu ni okrenuli da ga pitanju kako je.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ne bih komentarisao mnogo reprezentaciju, ni Savez, ni selektora. Malo sam razočaran oko nekih stvari, očekuje se malo ljudskosti. Koliko košta jedan SMS kad se čovek povredi? Momcima želim najbolje, da pobede u svakoj utakmici, verujem u njih i navijam za njih - rekao je Biševac, koji posle toga nije dobijao poziv u reprezentaciju.

Filip Đorđević je odbio da igra na prtijateljskoj utakmici protiv Grčke, odnosno da uđe sa klupe kada je Dik Advokat planirao da ga uvede.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Napadač Lacija je posle toga poručio članovima stručnog štaba da mogu da ga zaborave kada je u pitanju poziv u reprezentaciju ako planiraju da igra po dva minuta nakon ulazaka sa klupe.

- Nisam rekao zbogom reprezentaciji Srbijie, ali nemam nameru da igram ako ću ulaziti sa klupe po dva minuta. I dalje se nadam da ćemo se kvalifikovati za EP u Francuskoj i da ću igrati tamo - rekao je svojevremeno napadač Lacija.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis
Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Danko Lazović i Aleksandar Luković su maltene istovremeno odlučili da kažu zbogom Srbiji 2011.godine, a razlog je navodno bio želja da se posvete klupskim obavezama u Zenitu, gde su tada obojica nastupali.

Njihovo zbogom nije značilo i kraj, pošto su se i jedan i drugi kasnije obukli dres Srbije. Luković se vratio dok je selektor bio Siniša Mihajlović, a Lazović se odazvao na poziv Dika Advokata.

Poslednji primer je Nemanja Vidić, koji je poslednju utakmcu u reprezentaciji odigrao protiv Slovenije u kvalifikacijama za EURO 2012. Ostaće upamćeno da je promašio penal na utakmici u Mariboru, gde je našoj reprezentaciji bila potrebna pobeda.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

- Želim da obavestim sportsku javnost i navijače da sam posle dugog razmišljanja, teškog srca, odlučio da se oprostim od reprezentacije Srbije.

- Osnovni razlog za takvu odluku je što se već duže vreme, a naročito u svetlu poslednjih događaja, u medijima, pa samim tim i javnosti, kritikuje moj odnos prema nacionalnom timu, iako sam za reprezentaciju igrao i povređen, nekada i mimo volje ljudi iz kluba. Ovim potezom želim da zaštitim reprezentaciju i sebe od raznih kuloarskih priča, gde se zanemaruje moj učinak kao fudbalera.

– Takođe, ne želim da se zbog istih optereti nova generacija naših reprezentativaca i eventualno zbog toga pokvari atmosfera u reprezentaciji pred novi ciklus kvalifikacija. Dugujem zahvalnost navijačima, svim selektorima i trenerima, kao i saigračima sa kojima sam sarađivao u prethodnih deset godina, dok sam igrao za nacionalni tim.

- Uveren sam da generacija reprezentativaca koja dolazi ima kvaliteta i snage da obraduje naciju u predstojećim mečevima, a ja ću svim srcem biti uz njih kao navijač – rekao je Vidić, koji je i 2012. godine odbio poziv Siniše Mihajlovića da se vrati u državni tim.

Posle svega samo treba istaći nekoliko činjenica. Srbija i ovi fudbaleri nisu se domogli velikog takmičenja još od 2010. godine i Svetskog prvenstva u Južnoj Africi. Na poslednjih 15 utakmica, rečunajući i prijateljske i kvalifikacione, Srbija je zabeležila četiri pobede (Albanija, Jermenija, Azerbejdžan i Grčka).

Da bi se bunili, fudbaleri prvo treba da ponude neke argumente i rezultate. Ne samo da izgovor bude ''ja igram u klubu sa velikim uspehom u jednoj od najjačih liga'', jer reprezentacija od toga nema ništa.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA