Ideja Španaca: Dva Evropska prvenstva u košarci!

Već se pojavio "plan B" za suspendovane reprezentacije koje bi, ako FIBA ostane dosledna u svom stavu, mogle da organizuju svoje takmičenje

  • 2

Zavrzlama u evropskoj košarci nastala zbog nesuglasica Evrolige i FIBA, dostigla je vrhunac.

>>> Novi udar FIBA! Posle Slovenije, i Srbija izbačena sa Evropskog prvenstva!

Evropska "kuća košarke" je uzvratila udarac onim nacionalnim savezima čiji su klubovi prihvatili igranje u Evroligi i Evrokupu, suspenzijom reprezentacija tih zemalja sa narednog Evropskog prvenstva.

Broj nacionalnih košarkaških saveza koje se nalaze pred isključenjem (tumačenjem poslednjeg pisma FIBA, one su već isklučene) sa predstojećeg Evropskog prvenstva (Srbija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Turska, Španija, Rusija), mogao bi da naraste do 14 (Italija, Grčka, Litvanija, Poljska, Izrael), pa se postavlja logično pitanje - ko će igrati to Evropsko prvenstvo?

>>> FIBA izbacila Slovence sa Evrobasketa! Na redu su Srbija, Hrvatska, Španija…

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ako FIBA ostane dosledna u kažnjavanju "neposlušnih", Evropsko prvenstvo koje će, kao i prethodno, biti igrano učetiri države (Finska, Turska, Rumunija i Izrael), Francuska i Nemačka bi bile prvi favoriti takmičenja i jedine visokorangirane selekcije, a reprezentacije koje bi u uslovima osiromašenog kvaliteta tražile šansu da idu do visokog plasmana bile bi Finska, Estonija, Belgija, Letonija...

>>> Partizan odlučuje o sudbini srpske košarke!

Evropsko prvenstvo bez prave konkurencije, bez Srbije, Španije, Turske, Grčke... kao takvo biće neatraktivno TV kućama koje bi dobro razmislile da li bi davale novac za prava da prenose mečeve gde nema evropskih košarkaških zvezda (sem Francuza i ponekog Nemca).

Kako je koncentracija kvaliteta na strani čiji se stavovi trenutno kose sa zahtevima FIBA, Španci u jednom od svojih analiza trenutne situacije u evropskoj košarci predlažu da bi suspendovane reprezentacije, a ima ih dovoljno, mogle same da organizuju alternativno Evropsko prvenstvo!

Za sada, ovo je samo ideja, ali je potpuno jasno da bi takvo takmičenje bilo daleko atraktivnije od onog koje bi organizovala FIBA, koje će, ako se postojeći stav evropske košarkaške organizacije ne promeni, proteći bez imena kao što su Teodosić, Bogdanović, Šarić, Hezonja, Ljulj, Rodrigez, Atetokumbo...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorcilo

    16. april 2016 | 16:44

    Siper ideja. To bi bilo evropsko prvenstvo! Fiba se ponasa diktatorski. I sve najjace zemlje igraju Evro ligu i Evro kup.

  • Cibozdonz

    16. april 2016 | 18:12

    Nek naprave svoje prvenstvo... TV kuće ce prenositi njihovo a ne Fibe... To je samo jadan pokušaj Fibe, ne vjerujem da su u Fibi toliko ludi da ustraju do kraja jer je to njihov propast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA