Sve o najbesmislenijem takmičenju koje počinje u Srbiji ovog vikenda!

Košarkaška Superliga Srbije počinje ovog vikenda, a kao nikada do sada u istoriji ima nekoliko nelogičnosti i besmislenih činjenica koje krase ovo takmičenje

  • 12

Dugo najavljivana i očekivana domaća Košarkaška Liga Srbije počinje ovog vikenda utakmicama 1. kola. Najbesmislenije takmičenje u Evropi spremno je za svoj početak u nikad turbulentnijoj sezoni.

>>> Partizan bez publike na startu Super lige!

Iako domaća liga u suštini ne donosi ništa (bar ove sezone) klubovi su spremni da se bore za trofej prvaka. Jer ipak, biti prvak Srbije ima neku duhovnu težinu.

>>> Mega se pojačala za Superligu: Stigao Rašić!

Posle dva meseca "odmora" srpski klubovi (svi sem Crvene zvezde) biće u prilici da osete takmičarski žar u borbi za poslednji trofej u sezoni.

Koliko su izgubili čekajući da liga počne znaju oni sami, ali činjenica je da nikada besmislenija liga nije bila.

Evo nekoliko činjenica koji će vas uveriti u to.

1. ŠAMPION NE DOBIJA NIŠTA

Ni ove sezone titula u Srbiji, osim onog moralnog i duhovnog zadovoljstva, ne donosi ništa. Realno je da će se za titulu boriti Zvezda, Partizan ili Mega Leks, a večiti su se već opredelili za Evroligu i Evrokup u koje se ne ulazi preko domaće lige.

2. NAJDUŽA PAUZA U ISTORIJI KOŠARKE

Čak dva meseca su klubovi iz KLS i ABA (Sem Zvezde) čekali da počne ovo takmičenje. Za njih je ovo kao da je počela nova sezona 2016/17. Mogli su da igračima daju odmor 20 dana, a zatim da počnu sa pripremama za sezonu. Nešto kao u fudbalu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

3. DVE GRUPE TAKMIČENJA

Za razliku od ranijih sezona, takmičenje će se igrati u dve grupe sa po četiri ekipe, da bi nakon dvokružnog sistema ( šest utakmica) prve dve ekipe igrale polufinale plej -ofa.

U grupi A nalaze se Crvena zvezda, Metalac, FMP i Tamiš, dok u grupi B igraju: Partizan, Mega Leks, Borac i Konstantin.

To praktično znači da Čačani i Nišlije neće videti šampiona ABA lige i Evroligaša Zvezdu, sem ako se ne plasiraju u polufinale plej ofa, što je nerealno. Sa druge strane ekipa Tamiša neće igrati sa Partizanom, pa Pančevci neće gledati nekadašnjeg višestrukog šampiona Srbije. Sa Metalcem je druga priča jer su igrali ABA ligu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

4. APSURD PREDNOSTI DOMAĆEG TERENA

Zvezda je bila druga, Mega Leks četvrti, a Partizan peti u ABA ligi. Sve je jasno ko će imati domaćinstvo ako se dođe do finala.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

5. PRVO ŠAMPION, PA TEK ONDA KO JE TREĆI?

Ove sezone se igra i plej-of za treće mesto koje vodi u ABA ligu (Pitanje je da li će se regionalna i igrati). Termini za finale plej-ofa su 3. 5. 7. 9. i 11. maj. dok su termini za treće mesto 4. 6. 8. 10 i 12. maj, dakle svaki meč serije za treće mesto igra se dan posle meča finala, što je složićete se apsurd.

6. PRIPREME REPREZENTACIJE

Osim toga problem ove lige i kasnog početka je nemogućnsot priprema igrača za reprezentaciju Srbije. Finale plej ofa, ako se budu igrale pet utakmica završava 11. juna. S obzirom da kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre počinje 4. jula jasno je da potencijalni kandidati iz redova Crvene zvezde, Partizana i Mega Leksa neće imati odmora, jer će se odmah priključiti pripremama koje počinju 15. juna.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Da je liga počela u aprilu i polovinom aprila, plej of bi se završio do 15. maja ili najkasnije početkom juna,  a igrači bi imali bar 15 do 20 dana da se odmore i pripreme za početak priprema reprezentacije.

ZVEZDA UBEDLJIV FAVORIT

Što se tiče same lige, nema sumnje da je Crvena zvezda glavni favorit za titulu, ali Partizan vreba iz senke da pokuša da iznenadi večitog rivala, kao što je to učinio u prethodna dva susreta ove sezone. Mega Leks nije za potcenjivanje, ali će mogućnosti mladog tima Dejana Milojevića vrlo zavisiti od broja povređenih košarkaša.

Superliga KLS, 1. kolo:

Subota:

Partizan - Borac 21.00 (Arena sport)

Nedelja:

Crvena zvezda - Tamiš  19.00

Metalac - FMP   19.00 (Arena sport)

Mega Leks - Konstantin 19.00

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Flegma

    6. maj 2016 | 12:38

    Sve je ovo zarad odbrane interesa srpske košarke hahah cirkus

  • Kim Džong Un

    6. maj 2016 | 14:20

    Ćoki..Đilas i Vućić...napredna Srbija.PA ovo ljudi nije bilo ni za vreme Slobe, koji cirkus šta radi jedna ciljna grupa košarci Srbije.Nadam se da će se vratiti opet na pravi kolosek klub i simbol našae košarke.AJmo Partizane ...skini ove Ćokijeve limene mutante.

  • ..Miki....

    6. maj 2016 | 16:26

    Nama je sve nase besmisleno a tudje nam je bolje.Secam se samo atmosfere kada je u Kraljevo dolazio Partizan i Zvezda i kakve su to utakmice bile...Tada se u Kraljevu igrala dobra kosarka...ABA liga nam ne treba...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA