≫ 

Od juna, šutiranje penala više nikada neće biti isto!

Objavljene su novine u pravilima fudbala koje će se primenjivati i pre Evropskog prvenstva u Francuskoj. Pogledajte o čemu se i radi i recite nam u komentarima vaš utisak.

  • 41

Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB), telo zaduženo za promene fudbalskih pravila, u proteklom periodu se ozbiljno pozabavio izmenama i novinama, koje nam stižu brže nego što smo mislili.

U aprilu su neka nova pravila već najavljena, poput trostruke kazne u situacijama u kojima defanzivci i golmani uz dosuđeni penal više ne dobijaju i crvene kartone.

O novinama je u toku dana izvestio Henri Vinter, novinar "Tajmsa", a svakako su neka od promena možda i preterana.

Pogledajte o čemu se i radi i recite nam u komentarima vaš utisak i ocenu da li će sve ovo unaprediti svima dragu fudbalsku igru:

- Žutim kartonom, umesto kao dosad crvenim, biće kažnjen igrač koji obori protivnika u očiglednoj gol prilici u okviru šesnaesterca ukoliko je igrač koji je napravio prekršaj išao na loptu.

- Mesi, Ronaldo i ostali igrači koji prave finte tokom izvođenja penala će biti kažnjeni žutim kartonom, a protivnička ekipa dobija indirektan slobodan udarac. Nema ponavljanja izvođenja. Zastajkivanje pre šuta sa penala je dozvoljeno.

- Povređeni igrač dobiće pomoć lekarske ekipe na terenu 20 sekundi, i neće morati da se premešta van aut linije i čeka odobrenje sudije da se vrati u igru.

- IFAB će u budućnosti diskutovati o promenama pravila za igranje rukom, uključujući takve situacije na samoj liniji (kao što je slučaj Suareza protiv Gane), što bi moglo da bude kažnjeno golom sa penala.

- Igrač izvodu loptu iz auta obema rukama! Znači nema držanja lopte jednom rukom i navođenja drugom rukom gde će igrač poslati loptu.

- Ako se igraču slučajno izuje kopačka tokom meča, može da nastavi da igra dok se napad ne završi ili ne zaustavi igra. Podgaće (ispod šortsa) moraju da budu iste boje kao šorts ili dres.

- Sudije mogu da pokažu crveni karton igračima i pre početka utakmice, ukoliko dođe do svađe ili tuče u tunelu. U tom slučaju, dozvoljena je izmena, tako da će meč uvek počinjati sa po 11 igrača u obe ekipe.

- Pauza za vodu je dozvoljena samo u "veoma toplim/vlažnim uslovima igre". Promene se primenjuju širom sveta od 1. juna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milos

    10. maj 2016 | 18:32

    Jesam jedini zbunjen ovde? Koje su to finte sti izvode mesi, ronaldo i ostali a nije zastajkivanje koje je dozvoljeno? I koliko ja znam aut se vec baca sa dve ruke...

  • Strucnjak

    10. maj 2016 | 18:39

    Bolje da sudije pregledaju snimak kod neke kontraverzne situacije, npr: Da li je bio ofsajd

  • momazver

    10. maj 2016 | 18:24

    Prvi i treći predlog su idiotizam...pogotovo treći...čovek ne daj bože/a bilo je slučajeva/ da dobije /skoro/ smrtonosni udarac, a ovi jadnici, sa kompletnom opremom NEMA ŠANSE da za 20 sec stignu na drugi kraj terena...i da ga spasu/oprave/ na terenu! Ma i ostali su...do mojega..nego oni hoće da opravdaju uzimanje O G R O M N I H para koje se vrte u fudbalu a oni uzimaju lavovski deo...NIZAŠTA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA