KAŽU DA NE MOGU UVEK DA POBEĐUJEM, ALI... Izjave u kojima se jasno videlo da će Novak osvojiti RG!

Znamo svi kroz šta je svetski broj jedan morao da prođe da bi sa ponosom pevao himnu u Parizu. Mada, u isto vreme to i zaboravljamo

  • 18

Dok su neki analitičari prejudicirali da će Novak Đoković biti u društvu velikana koji nisu osvojili Rolan Garos, najbolji teniser sveta je, srećom, imao drugačiji plan. Iako je prethodnih godina na tom turniru bilo mnogo toga protiv svetskog broja jedan, on je i dalje imao svoj cilj i taj pehar koji mu je izmicao.

Jer, pamte se pobede i titule, ne finalisti. Svet voli pobednike, zato su sada najvažnije Đokovićeve reči sada, kada je sa tog terena "Šatrijea" izašao sa peharom u rukama.

Postoji stav koji se već dugo citira, a reči su popularne američke glumice Džejn Fonde:

Ne učite iz uspeha, nagrada, od poznatih; učite kada ste ranjeni, učite iz ožiljaka i neuspeha. I to je istina".

Znamo svi kroz šta je Novak Đoković morao da prođe da bi sa ponosom pevao himnu u Parizu. Mada, u isto vreme to i zaboravljamo.

Nisu samo neiznuđene greške ili pogrešan drop-šot tokom onih duela sa Rafaelom Nadalom bili problem, nego i pritisak. I to što ti dani finala nisu bili njegovi, iako je uložio celog sebe da bude na maksimumu. I to što je bio mentalno jak kao stena, ali je morao da bude još jači. I to što... samo on zna šta sve.

Sada kada je konačno kompletirao gren slem i dao još jedan razlog da bude teniski besmrtnik, sasvim je uredu da se prisetimo šta je to održavalo Novaka posle najtežih poraza u Parizu - dok su njegovi navijači tugovali, a on morao da stane pred svet i govori.

PORAZ OD NADALA, 2012. (4:6, 3:6, 6:2, 5:7)

Prvi finalni okršaj Novaka sa tada još neprikosnovenim "kraljem šljake" trajao je dva dana zbog kiše. Meč je dva puta prekidan, a Đoković ni tada nije takvu situaciju koristio za alibi.

Srpski teniser posle tog poraza nije bio razočaran, već svestan činjenice da je stigao u svoje prvo finale pariskog gren slema, a to je već bilo osmo učešće.

- Nisam razočaran onim što sam pružio. Dao sam maksimum da se vratim u meč. Uspeo sam u tome. Da smo nastavili meč sinoć, kad sam se osećao fenomenalno, možda bismo ušli u peti set. Sada predstoji par dana oporavka, pa onda nam dolazi Vimbldon. Vraćati se unazad je nezahvalno i nepotrebno. Mogao sam i ranije da izgubim na turniru, od Conge, a tada sam spasavao lopte. Ovo je moje prvo finale u Parizu i zbog toga sam zadovoljan. Usrećili smo sve ljude koji su bili ovde, nažalost može da bude samo jedan pobednik, to je danas on - rekao je tada srpski teniser.

>>> NOVAK MEĐU BESMRTNIMA: Zbog svega ovoga je Srbin teniska legenda!

PORAZ OD NADALA, 2014. (6:3, 5:7, 2:6, 4:6)

Godinu dana kasnije Nadal ga je pobedio u polufinalu, a 2014. ga je ponovo nadigrao u borbi za taj pehar, i to opet posle četiri seta.Novak je dobio prvi set, ali u nastavku meča nije bilo rešenja za Španca koji se namerio da osvoji i deveti pehar na "Šatrijeu".

Dodela pehara bila je emotivna za obojicu, a publika je ovacijama pozdravila srpskog tenisera, čime je i najavljeno da će u Parizu Novak u budućnosti imati simpatije na tribinama.

- Želim da čestitam Rafaelu Nadalu na onome što je uradio, to je neverovatno. Zaista prisustvujemo neverovatnom momentu, da jedan teniser osvoji devetu titulu na Rolan Garosu. Sve ovo danas bilo je veoma emotivno za mene i za moju ekipu. Rafa je bio bolji na terenu danas i ponovo mu čestitam. Posebno se zahvaljujem publici. Trofej mi je bio malo predaleko ove godine, ali ću se vratati ovde iznova i iznova dok ne osvojim pehar - rekao je tada Đoković.

Za razliku od prethodnog finala, Novak je osetio razočaranje.

- Veliko razočaranje, bio sam u dobroj formi, igrao dobro u drugom delu sezone na šljaci i došao svež do finala. Imao sam neke šanse pri kraju drugog seta, možda mogao i da ga uvedem u taj-brejk, ali nisam uspeo. To je malo presudilo, pala mi je kocentracija, iscrpeo sam se i on je to iskoristio - rekao je Đoković.

PORAZ OD VAVRINKE, 2015. (6:4, 4:6, 3:6, 4:6)

"To je to! To je Novakova godina, nema sumnje, sada osvaja, u finalu nema ni Nadala ni Federera, kucnuo je čas".

Ako ste i vi bili među onima koji su ovako razmišljali, za sve vas je imao odgovor Sten Vavrinka. Poluotpisan, sva svetla ka Đokoviću su bila uperena uz obaveznu dozu pritiska od nekoliko tona - a onda je zaigrao kao lud u tom finalu.

Ponovo je bio na korak od tog "prokletog" pehara, i ponovo je suznim očima gledao kako publika stoji i ovacijama ga pozdravlja...

Način na koju je započeo poruku koju je ostavio na Fejsbuku posle novog teškog neuspeha, Novak je na trenutak bio - samo čovek.

"Kažu mi sada svi 'ne možeš baš uvek da pobeđuješ'. Izgleda da mi nije bilo suđeno", pisalo je na statusu, a onda:

"Ali, to me neće sprečiti da nastavim da pokušavam. Hvala vam svima na podršci i hvala što verujete u mene. Stan je stvarno bio neverovatan i zasluženo je pobedio. Čestitam mu od srca".

Na konferenciji za medije, Đoković ni taj treći put nije želeo da traži izgovore.

- Imao sam šansu u četvrtom setu, ali nije bio moj dan. Ne treba tražiti izgovore, on je bio bolji igrač, na tome treba da se čestita. Sportski je izgubiti. Naravno da nije lako, mnogo sam želeo ovu pobedu, ali treba da prihvatim činjenično stanje i nastavim dalje.

Emotivno ispražnjen, priznao je na kraju da se za baš taj meč pripremao mesecima.

- Stvorio se takav ambijent kao da samo ja želim da osvojim Rolan Garos, a ostali teniseri ne. Ja sam toga bio svestan. Pokušavao sam da umanjim što više distrakcije i ometanja od sledećeg meča. Činjenica je da kad igrate protiv Nadala i Marija, to oduzima energiju i fizičku i mentalnu. Bio sam spreman, možda ne sto odsto, malo mi je trebalo svežine, ali izašao sam "na crtu" igraču koji je bio bolji. Ja sam se za ovaj meč pripremao mesecima. Sada je neophodan odmor. Sad posle toga šta će biti, ne znam. Ne mogu i ne želim da razmišljam o sledećem turniru.

- Želim da vam kažem da ću nastaviti da se borim za ovaj trofej! Vratiću se sledeće godine - naglasio je Đoković.

Posle toga je Boris Beker uradio najbolju moguću stvar da bi podigao Novaka.

Posle toga je Novak uzeo sve gren slemove. Da se vratimo na onaj citat s početka - naučio je iz svojih rana, ožiljaka i neuspeha.

>>> KAKO JE NOVAK RAZVIJAO SVOJU MOĆ: Ovo je suština mentalne snage koju nemaju normalni ljudi

(B.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daca

    6. jun 2016 | 22:32

    Bože kako mi je bilo teško prošle godine, mislila sam da neću imati snage da ga ikad više gledam na Roland Garosu... I sad kad gledam ovaj snimak opet mi idu suze iako ga je konačno osvojio... Hvala ti Nole za sve radosti koje nam donosiš, a naročito za ovo... nama, običnim ljudima, sa gomilom svojih problema, tvoje pobede i te kako znače i raduju nas i nama daju snagu da idemo dalje... Živ bio 100 godina...

  • čardak

    6. jun 2016 | 21:14

    Djole legendooo

  • Only

    6. jun 2016 | 21:26

    Savrsen tekst! Svaka vam cast!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA