Kakva je sudbina Premijer lige posle odluke Britanije da napusti EU?

Mnogi su zabrinuti za budućnost najbolje lige sveta posle odluke na referendumu da Britanija napusti Evropsku uniju

  • 6
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Velika Britanija je odlučila da napusti Evropsku uniju, što je izazvalo mnoga pitanja i zabrinutost za budućnost sporta na Ostrvu, a naročito za najjači brend koji Engleska ima u sportu - Premijer ligu. Sada i stanovnici Evropske unije i igrači iz zemalja članica moraju da dobiju posebnu radnu dozvolu, kako bi im bilo omogućeno da igraju u Engleskoj.

Prema trenutnom stanju i kriterijumima za dobijanje dozvole, to ne bi bilo omogućeno Davidu De Hei, Hesusu Navasu i Samiru Nasriju, Dmitriju Pajeu, Huanu Mati, Antoniju Marsijalu, Fransisu Kokelanu... Dakle, mnoge zvezde najjačih klubova bile bi u problemu.

SADA JE NBA EVROPSKOG FUDBALA, AKO SE OSLONI SAMO NA ENGLEZE - PROPADA

Foto: Tanjug/Ap Foto: Tanjug/Ap

Premijer liga ima 161 igrača iz EU, a istraživanje britanskih medija pokazuje da čak dve trećine ne bi ispunile kriterijume za dobijanje dozvole.

Mogi se zato pitaju da li će Premijer liga postojati u ovom obliku u kome postoji danas, gde važi za najjaču, najgledaniju i najpopularniju na svetu. Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Premijer liga sigurno neće prestati da postoji i sigurno je da Bregzit neće toliko drastično i preterano brzo uticati na promene u najjačem fudbalskom takmičenju Evrope.

Premijer liga sada predstavlja NBA evropskog fudbala, jer najveći broj kvalitetnih fudbalera hrli na Ostrvo. Ukoliko Premijer liga bude morala da redukuje broj ''NE - EU'' fudbalera, kvalitet će opasti, samim tim i vrednost brenda, a time i novac koji zarađuju od TV prava i sponzora.

Stručnjaci ipak ističu da za sada nema mesta velikoj brizi, te da bi broj igrača koji ne bi dobijali dozvolu bio minimalan, eventualno do dva po klubu. Doduše, ni to nije za zanemarivanje. 

NOVA PRAVILA ZA RADNU DOZVOLU

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prema novim pravilima o dobijanju dozvole za Premijer ligu, fudbaleri koji igraju za reprezentacije koje su među 10 najboljih na FIFA rang listi, moraju da imaju najmanje 30% međunarodnih takmičarskih utakmica. Igrači iz reprezentacija koje su između 11. i 20. mesta moraju da imaju 45%, a one između 21-30 60%. Igrači koji ispune ovaj uslov automatski dobijaju dozvolu za rad.

Oni koji ne ispunjavaju, mogu da predaju zahtev o izuzecima za dozvolu i uz njega plaćaju 5.000 funti. Dodatni kriterijumi su visina transfera, plata igrača, kao i broj utakmica u najjačim ligama Evrope kao i u Ligi šampiona - a njihov veći broj povećava šanse za dobijanje dozvole.

Ono što će sigurno značajno uticati na Premijer ligu, jeste da klubovi neće moći da dovode igrače koji su maloletni, što je zabranjeno po pravilima FA. To je moguće samo u slučaju da igrači između 16 i 18 godina idu u Englesku i imaju opravdanje nevezano za fudbal - da su im roditelji dobili posao u Engleskoj ili oni sami žive blizu granice.

Tako recimo Junajted ne bi mogao da dovede Adnana Januzaja, niti da Arsenal dovede Fabregasa iz Barselone još kao maloletnika.

MOŽDA SE UVEDE OGRANIČENJE BROJA IGRAČA IZ EU

Foto: Tanjug/Ap Foto: Tanjug/Ap

Premijer liga bi mogla da uvede pravilo o tome da uvede pravilo o limitu igrača koji dolaze iz EU. Slično pravilo već postoji u Superligi Srbije, kada je u pitanju ograničenje broja stranaca.  Nema sumnje da takvo pravilo predstavljalo kataklizmu za Premijer ligu. Ipak, sve to je u domenu teorije i nagađanja, zato postoji mnogo nepoznatih u trenutnom analiziranju šta će biti sa Premijer ligom u budućnosti.

Pre svega, proces potpunog otcepljivanja Britanije od Evropske unije trajaće nekoliko godina, a Premijer liga će učiniti sve da se što duže održava takvo stanje koje joj odgovara. Uticaj Bregzita na takmičenje će biti minimalan, bar kada su u pitanju stariji igrači i mnogo toga će zavitisi od koraka i regulacija koje budu uvedene.

Svakako, bojazan od budućih koraka postoji, naročito kod navijača, koji bi ipak mogli da ostanu bez nekih velikih zvezda i pojačanja na kakva su navikli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • notorious

    24. jun 2016 | 13:21

    Kako najbolja liga? Gde su klubovi u Evropi? Polufinale max! Španci kidaju!

  • MikiGrobarRUSSIA

    24. jun 2016 | 12:06

    kako ce sad da izmuljaju igrace koji nemaju radnu dozvolu....al para vrti đe burguja nece

  • Stefan

    24. jun 2016 | 13:14

    Velika Britanija ne može odmah da napusti EU, treba da prođe dve ili tri godine. I još nije sigurno da će napustiti EU, ima tu mnogo začkoljica. Ja sam siguran da neće biti bitnijih promena u Premijer ligi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA