Janković objasnio odakle Nemcima takav mir i zašto se penali ne šutiraju kao ranije

Srpski trener analizirao četvrtfinalnu utakmicu Evropskog prvenstva

  • 0

Fudbalska reprezentacija Nemačke plasirala se u polufinale prvenstva Evrope nakon što je u četvrtfinalu savladala Italiju posle izvođenja penala.

Posle 120 minuta bilo je 1:1, a Nemci su posle prave drame i čak devet penal serija slavili 6:5.

Italijani nisu pokazali veliko razočaranje posle meča u Bordou, primetio je srpski trener Aleksandar Janković u emisji "Fudbalski randevu" na radiju "Sport FM" (100.4).

- Znao sam da će biti meč na jednu loptu. Naravno da su Italijani pobrali simpatije svih nas neutralnih, jer kad naši ne igraju, ja ne navijam ni za koga. Požrtvovanjem su pokazali mnogo, ostavili su snažan utisak kao tim. Nisam video da su toliko razočarani, nije se videlo na licima njihovih igrača, nije bio smak sveta - rekao je Janković, pa prokomentarisao Nemce:

- Oni su pokazali koliko je bitan taj mir u ekipi koji izrodi veliki rezultat. Belgijanci recimo to nisu imali, a u Nemačkoj igraju momci Nojer, Boateng, Kedira, Ozil, Hevedes, Miler... svi oni koji su 20o9. osvojili U21 prvenstvo Evrope. Oni sedam godina minimum igraju zajedno, i opet su tu. To je stara okosnica, malo su stvari menjali taktički, nije to zanemarljivo. Lev je promenio sistem, želeo je da neutrališe Italijane onako kako su oni neutralisali ostale, čekao je šansu da ta jedna lopta prelomi utakmicu. Najupečatljivije mi je to bilo adaptiranje na Italiju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kada su u pitanju penali, trener Mehelena ističe koliko je važna uloga gomana.

- Autoritet golmana igra bitnu ulogu. Nije to bio bilo ko, nego jedan Bufon, jedan Nojer. Videli smo par neverovatnih promašaja, ali mislim da je vezano uz pritisak i uloga golmana. Eto, možemo da kažemo da je Pele bio umoran posle 120 minuta igre, ali Zaza sigurno nije. Na kraju promašio i ovaj koji je igrao dva sata i ovaj koji je igrao dva minuta.

Upravo Zaza izazvao podrugljive komentare zbog stila izvođenja penala.

- Iskreno, nostalgičan sam, postoje dosta stvari koje više nisu iste. Kako se ti penali šutiraju, sada već ima više onih koji prave neke kerefeke, ili zastanu, ili skroz stanu, nalete iz raznih uglova, pa naprave neki duži korak, pa nagib tela... sada najbolji igrači šutiraju penale na neke druge načine. Ako promašiš, kriviće te što si ga promašio i što si se glupirao.  A kad se zaletiš i šutneš, kritikovaće te što si promašio.

>>> Šta se dešava u mozgu fudbalera kad promaši penal

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Teško je ispratiti sve te trendove. Ne znam kako bi bilo u moje vreme da sam došao u kopačkama različitih boja. Evo mi smo u Mehelenu uspeli da poguramo da dečaci dolaze isključivo u crnim kopačkama. A evo sad su i treneri počeli da izlaze iz autobusa sa velikim slušalicama. Nije uvek lako razumeti, ali mislim da je teško vratiti šutiranje penala na stari sistem, ima još koji tako šutiraju. Ali ako lopta uđe u gol, onda ništa drugo nije važno - poručio je Janković.

FRANCUZI MOGU DA IZGUBE SVE - ISLANĐANI NIŠTA

Poslednji četvrtfinalni Evropskog prvenstva je onaj između domaćih fudbalera i novih heroja fudbala - Francuske i Islanda.

- Zanima me kako će Francuzi psihološki ući na teren. Island nema nikakav stres, izlaze sa velikim osmehom na teren. Oni su svoj EURO već osvojili. Za Francuze je sve osim osvajanja neuspeh, i na njima je veliki pritisak. Imaju oni taktičkih problema, odsustvo Dijare ih je poremetilo, i dosta idu na inidividualni kvalitet - Pajeovi šutevi ili Grizmanova magija. Retke su utakmice koje je Francuska dobijala stabilnom igrom na rutinski način. Traži svoj balans, iako su favoriti, to ne mora ništa da znači. Island je pokazao ne samo da može da pobedi, nego i da preokrene. Niti reaguju kada prime gol, niti su euforični kada postignu. Istresli su sve svoje kvalitete na teren - zaključio je Aleksandar Janković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA