≫ 

Tri jaka razloga za i protiv igranja Marjanovića za Srbiju!

Košarkaši Srbije ponovo se okupljaju 15. jula i odlaze na završne pripreme za Olimpijske igre, a javnost već danima raspravlja da li je ovom timu potreban Marjanović

  • 32

Srpski košarkaši ostvarili su veliki uspeh, plasman na Olimpijske igre, ali ovaj lep momenat već danima je u senci prepucavanja oko toga da li ovom timu treba Boban Marjanović.

>>> Bobi se i dalje nada: Biću srećan ako me selektor pozove

Srpski mediji mahom smatraju da Marjanović treba da ide u Rio, a i sam Boban već nekoliko dana priča o tome kako bi voleo da se nađe i da je "sve na selektoru" Takođe, mnogo komentara navijača Srbije sve više naginje na stranu košarkaša.

Ispada da je dovoljno da Bobi bude tu i medalja je garantovana.

>>> Samo zbog ovoga nam je žao što Bobi neće igrati u Riju! (VIDEO)

Ipak, treba se podsetiti čitave geneze ovog slučaja unazad tri godine, od kada zapravo i traje "slučaj Marjanović" i utvrditi sve razloge i za i protiv igranja.

>>> Đorđević doneo konačnu odluku o Bobiju posle njegove izjave da želi da igra u Riju!

Najpre podsetimo da je Boban Marjanović debitovao za reprezentaciju 2011. godine na Eurobasketu u Litvaniji gde smo bili osmi.

Tada je igrao na samo dve utakmice (ukupno 9,5 minuta) i postigao dva poena.

Po dolasku na mesto selektora Aleksandar Đorđević je 2014. godine saopštio spisak igrača za Mundobasket u Španiji. Tada se na širem spisku našao i Boban Marjanović, ali kasnije nije prošao u tim od 20 igrača koji su počeli pripreme.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Đorđević je to obrazložio da se gorostasni centar  ne uklapa za brzu igru koju želi da sprovede u Španiji. Mediji oko toga nisu pravili neku ozbiljnu frku, a naročito posle najveće uspeha u poslednjih 10. godina a to je osvajanje srebrne medalje.

Za Eurobasket 2015. godine Đorđević je pozvao Marjanovića, posle najbolje sezone u karijeri (MVP Evrolige) i svi su već pričali o tome kako ćemo biti izuzetno jak sa njim u timu.

Na nesreću San Antonio je zabranio učešće našem centru zbog navodne povrede stopala koju je imao tokom sezone. Đorđević je tada tvrdio da Boban nije povređen i da je sve to zakulisana igra.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Na Eurobasketu smo igrali odlično u Berlinu (pobedili Španiju, i ubedljivo Italiju, Tursku, Island, kao i Nemačku.) Po dolasku u Lil na drugu fazu, pali smo u formi i na kraju bili četvrti.

Nije se ni tada nešto puno pričalo o neigranju Bobija, niti je neko pominjao da fali i da bi sa njim uzeli medalju.

Ove godine, situacija je slična, Marjanović je bio na spisku, ali je odustao od igranja kvalifikacija zbog ugovora. Okej, to je normalno, misli na egzistenciju. Ipak, čudi što se on nije ni pojavio na početku priprema reprezentacije, a otkazao je dan ranije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Neki izvori kažu da je želeo da bude uz tim, da trenira, ali da ne igra, ali da Đorđević nije bio raspoložen za tu opciju.

Takođe, ni Bjelica ni Mačvan zbog povreda nisu mogli da pomognu, ali su bili sve vreme uz tim.

Posle briljantne igre na turniru kvalifikcija gde je Srbija u polufinalu i finalu pokazala visok nivo igre, ponovo je aktivirana priča oko Marjanovića i odlaska u Rio. bez obzira što je Đorđević posle trijumfa nad Portorikom u finalu jasno rekao da neće biti novih poziva.

Ako se dobro analizira ova situcija može se naći mnogo razloga i ZA i PROTIV nastupa najvišeg košarkaša Srbije na Olimpijskim igrama.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

1. Nema sumnje da bi igrač kvaliteta i gabarita Marjanovića značio timu koji ima samo tri centra Raduljicu, Jokića i Štimca.

2. Sigurno bi koncepcija igre protivnika bila mnogo drugačija i  naterali bismo ih da menjaju način napada i odbrane protiv atipičnog igrača.

3. Sa Marjanovićem bi imali dodatnih opcija više u napadu i odbrani

Međutim, neke činjenice ukazuju da njegovo uklapanje u tim ne bi bilo baš tako jednostvno.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

1. Nikada nije igrao sa ovim igračima, niti sarađivao sa Đorđevićem ( Ova ekipa je na okupu tri godine sa izuzetkom Jokića koji je vanserijski talenat).

2. Pitanje je kako bi ga igrači prihvatili posle mesec dana priprema i igranja turnira i da li bi narušila atmosfera i hijararhija koju igrači stvaraju već tri godine?

4. Sam podatak da je otkazao dan pred okupljanje i nije se ni pojavio (Milutinov je otkazao ali je došao) ostavlja gorak ukus.

Međutim, legendarni Kari Pešić je jednom rekao "Jedan igrač ne čini tim, ali jedan igrač može da rasturi tim"

Iskusni trener Vlade Đurović i sam kaže da je jako teško biti na jednoj ili na drugoj strani. On dodaje da je ekipa Srbije pokazala veoma visok nivo igre na turniru u Beogradu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Mislim da je reprezentacija odigrala odlično na turniru. Iznenađuje me da su tako brzo došli u formu. Pogotovo Kalinić i Bogdanović.

- Nema sumnje da bi Marjanović pomogao u Rij, jer nismo baš toliko jaki na centrima, a s druge strane propustio je skoro kompletne pripreme i nije igrao na turniru - kaže Đurović za Telegraf  i dodaje:

- Ja lično bih vodio najbolje, ali nisam selektor. Očigledno je da Đorđević zna šta mu je bitno i da je procenio da bi dolazak Marjanovića poremetio ekipu i atmosferu koja se gradi.

- Nisam optimista za osvajanje medalje, jer je turnir izuzetno jak - objašnjava Đurović.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Iskusni trener kaže da nam u Riju treba podvig da bismo došli do medalje.

- Ako budemo igrali normalno, nisam optimista, ali ako Teodosić "poludi", Bjelica bude spreman, a priključe se Bogdanović, Kalinić i ostali igrači može svašta da se desi. Treba nam podvig utakmica, da se ubace neke lude trojke, da jedan igrač ima svoj dan i da napravimo korak više - objasnio je Đurović i dodao:

- Igramo u grupi sa Amerikancima i Francuzima, i bez potcenjivanja ostalih ekipa iz grupe trebalo bi najmanje da budemo treći, a onda u četvrtfinalu možemo da se nosimo sa svima i sa Brazilom i sa  Hrvatskom i sa Litvanijom - objasnio je iskusni stučnjak.

(D.S)

 

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo

    14. jul 2016 | 00:08

    Smanjite pritisak na selektora i igrace! ne treba da ga vodi bio je pozvan sam je odbio,niko ne moze da se izdize iznad reprezentacije. ako bi sada pregazio svoju rec i pozvao ga djordjevic bi ukaljao svoj ugled i autoritet.

  • Miodrag

    14. jul 2016 | 00:08

    Bobi će nam trebati u četvrtfinalu protiv visokih centara Brazila Litvanija ili Francuzi. Zato treba da ide u Rio.

  • Nemke

    14. jul 2016 | 00:18

    Ko si ti Djordjevicu da ne vodis NAJBOLJEG centra Evrope na olimpijadu? Sram ta te bude!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA