≫ 

NOVAK OSTAO BEZ BEZ TROFEJA NA US OPENU: Nepogrešivi Vavrinka i povreda noge zaustavili Đokovića (FOTO)

Švajcarac ponovio igru iz finala Rolan Garosa i slavio sa 3:1 u setovima

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Srce je htelo, telo očigledno nije moglo - Novak Đoković je poražen u finalu US Opena od Švajcarca Stena Vavrinke posle četiri seta i isto toliko sati igre - 7:6, 4:6, 5:7, 3:6!

Neverovatan meč odigrali su prvi i treći teniser! Pogotovo se to odnosilo na Vavrinku koji kao da je bio drugi čovek posle prvog seta. Pogađao je iz nemogućih pozicija, stizao da vrati smečeve Đokovića, hladnokrvno servirao asove, a u vinerima je dominirao.

To mu je i donelo treći Gren slem trofej i to na trećem različitom turniru. S druge strane, Novak je zaustavljen na 12. Imao je idealnu priliku da se izjednači sa Rojem Emersonom na 13, ali i da diše za vratom Samprasu i Nadalu.

Foto: Guliver/ Michael Heiman/Getty Images Foto: Guliver/ Michael Heiman/Getty Images
Foto: Guliver/Elsa/Getty Images Foto: Guliver/Elsa/Getty Images
Foto: Guliver/Chris Trotman/Getty Images for USTA Foto: Guliver/Chris Trotman/Getty Images for USTA
Foto: Guliver/Chris Trotman/Getty Images for USTA Foto: Guliver/Chris Trotman/Getty Images for USTA
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Da ne ispadne da branimo našeg tenisera, ali Novak je očigledno imao fizičkih problema. To se videlo u trećem, a pogotovo četvrtom setu. Možda ga je mučila i ona povreda ramena koju dugo vuče, ali ne bi trebalo zaboraviti da je u 4. setu tražio pomoć fizioterapeuta zbog bola u levoj nozi i pucanja žulja.

Preloman trenutak meča svakako je finiš trećeg seta kada se Novak vratio serijom gemova od 12:3. Zaostajao je brejk, izjednačio na 4:4, bio na pragu taj-brejka i neočekivano pao.

Nije uspeo da se digne, iako je imao šansu da vrati brejk i u četvrtom setu. Povreda ga je usporila, a protivnik nijednog trenutka nije padao u igri. Na kraju, Sten je zasluženo osvojio US Open, posle Australijen opena i Rolan Garosa.

Velika šteta za Novaka koji je mogao da osvoji svoj treći trofej u Njujorku, istovremeno postane prvi igrač posle osam godina koji je uspeo da odbrani isti.

BESPOTREBNO KOMPLIKOVANJE U PRVOM SETU I ODLAZAK U TAJ-BREJK POSLE 5:2

Foto: Guliver/Elsa/Getty Images Foto: Guliver/Elsa/Getty Images

Novak je osvojio prvi poen na ovom meču, ali je imao problema na svoj servis. Vodio je Vavrinka i 30:15, ali se Srbin na kraju izvukao. Sten je imao i 40:15 u drugom gemu, međutim izgubio je svoj servis. Nole je vezao četiri uzastopna poena i odmah poveo sa 2:0.

To mu je dalo krila i sa nulom je odserivirao svoj gem, uz dva asa - 3:0. Nekoliko grešaka u narednom gemu pomogle su Vavrinki da se upiše na semafor - 3:1. Novak nije imao nikakvih probelam u 5. gemu, dok je u narednom silovito napao protivnika. Imao je 30:0, ali su usledile tri neobjašnjive greške za 40:30.

Potom je Đoković stigao do nove brejk lopte u najdužem gemu prvog dela prvog seta. Švajcarac se, ipak, spasio i smanjio na 4:2, dok na Novakov servis nije osvojio nijedan poen (5:2). Prvi reket sveta je ponovo imao dve brejk, odnosno set lopte, ali je Sten izjednačio na 40:40 i zatim smanjio na 5:3.

Printskrin: Twitter Printskrin: Twitter

Neočekivano je Vavrinka došao do tri brejk lopte u 9. gemu. Prve dve je Nole uspeo da spasi i potom je napravio duplu servis grešku za 5:4. Nervoza je učinila svoje i ubrzo je bilo 5:5 na semaforu.

Vratio se Đoković brzo i sa nulom poveo 6:5, s tim da je i njegov protivnik bio siguran za odlazak u taj-brejk (6:6). A tamo, najlepši poen seta. Čak 19 udaraca su razmenili, trčali od jednog ćoška do drugig pa sve do mreže i na kraju se Švajcarac radovao. naredni je bio skoro identičan, ali je ovoga puta publika bila u derilijumu zbog Novakove reakcije.

Tada je bilo 4:1 za Srbina u taj-brejku, a na promeni strana već je bilo 5:1 uz dva mini brejka. Na kraju - 7:1 i osvojen prvi set - 7:6.

NEOČEKIVAN PAD U FINIŠU DRUGOG SETA I TADA SU KRENULI PROBLEMI

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Početak drugog seta doneo je i prvo vođstvo Švajcarca. Bilo je u jednom momentu 30:40, a onda su usledila dva odlična servisa Vavrinke za 1:0 u gemovima. Vodio je Sten i 30:0 na Novakov servis, da bi bekhend ispucao u aut za 1:1.Nije da Novak nije imao priliku da dominira u 3. gemu, ali je Vavrinka bio staložen u ključnim momentima (2:1).

Prosto je neverovatno šta je Novak uradio u narednom gemu. Vodio je 40:15 i izgubio je gem. Vidljivo je bilo da ga servis nije služio u tim trenucima. Srećom, nije ni njegovog protivnika. Ali, na kratko. Srbin je dobio tri brejk lopte, s tim što nijednu nije iskoristio (40:40). Potom as i najbolji poen drugog seta za 4:1 u Vavrinkinu korist.

Isti slučaj kao i u prvom setu, usledio je u 6. gemu. Novak se trgnuo posle teške situacije i sa nulom odservirao svoj drugi gem. Zahvaljujući čelendžu stigao je do brejk lopte pri rezultatu 30:30 i napokon oduzeo servis protivniku za 3:4. Podsetimo, baba pomoćni sudija je rekla aut, ali je lopta kačila liniju.

Od rezultata 4:1 za Vavrinku Đoković je na terenu izgledao kao drugi čovek. Serijom od 12:2 u poenima, Srbin je potvrdio brejk i ponovo sa nulom stigao do gema. Ovoga puta za 4:4, da bi i Sten sa nulom stigao do 5:4. Odličan je bio na terenu i došao je do dve brejk lopte u nastavku, Novaj je spasio jednu, ali je kod druge izbacio lopticu u aut - 6:4 za Vavrinku i 1:1 u setovima.

POVRATAK KOJI JE NAJAVLJIVAO TAJ-BREJK, ALI...

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Novak je svoju mentalnu snagu pokazao i na početku trećeg seta, kada je došao do dve brejk lopte. Ali, i Sten takođe. Bekhend mu je doneo izjednačenje iz vrlo teške situacije, spasio je i treću brejk loptu nedugo kasnije i zatim asom došao do prvog gema - 1:0. Zatim i do prve brejk lopte u trećem setu, koju je iskoristio i poveo sa 2:0.

Sten je svoje koristio, Novak nikako. Još jedna šansa da se uzme brejk i vrati u meč, propala je - 3:0. Koliko je Noleta slabo išlo u trećem setu govori i situacija tokom 4. gema kada mu je protivnik vratio dva smeča sa mreže. Ipak, uspeo je Đoković da odservira svoj prvi gem u trećem setu - 3:1.

To mu je dalo krila, bio je strpljiv u narednom gemu, vrebao šansu za brejk i napokon je dočekao. Maratonski peti gem pripao je Srbinu i to posle neverovatne reakcije, kada je nonšalantno prebacio mrežu i naterao Stena da izbaci u aut - 3:2. Morao je Novak da se pomuči i na svoj servis i uspeo je da izjednači na 3:3.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Vavrinka je imao 30:0 na svoj servis u nastavku, Novak izjednačio na 30:30, ali je bio nemoćan za novi brejk - 4:3. Međutim, na svoj servis je bio siguran i sjajnim udarcima sa osnovne linije stigao je do 4:4. Drama je viđena u 9. gemu trećeg seta kada je Novak u nekoliko navrata stigao do izjednačenja, ali ne i do vođstva. Vavrinka je poveo 5:4, a potom i sa nulom izgubio gem na Novakov servis - 5:5.

Dve Novakove loptice u mrežu, osim što su ga iznervirale, donele su protivniku vođstvo od 6:5. Asom je Novak ušao u 12. gem, vrlo brzo poveo 30:0, a zatim je usledila velika drama. Švajcarac je iskoristio brejk loptu i poveo sa 2:1 u setovima - 7:5.

POVREDA, DVA MEDICINSKA TAJM-AUTA I KRAJ POSLE ČETIRI SETA

Foto: Guliver/ Elsa/Getty Images Foto: Guliver/ Elsa/Getty Images

Gde je stao, Vavrinka je nastavio i u četvrtom setu. Samo jedan izgubljen poen i vođstvo od 1:0, a zatim i brejk za 2:0. To kao da ga je nosilo i u narednom gemu koji je perfektno odserivirao - 3:0. Novak je u pauzi tražio malo leda, nakon što je izgubio pet uzastopnih gemova.

Vratio se ih mrtvih u narednom gemu i smanjio na 3:1, ali je morao da zatraži medicinski tajm-aut zbog pucanja žulja. Dobio je priliku i za taj-brejk, s tim da je ispucao loptu u aut. Sten je to iskoristio i poveo sa 4:1. Ali, Švajcarac se nešto nije posebno ni trudio u narednom gemu koji je Novak dobio sa nulom - 2:4.

Ipak, snage za preokret nije bilo i Vavrinka je osvojio turnir u Njujorku - 6:3

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm

    11. septembar 2016 | 21:56

    Ajmooo Noleee IDEMOOO

  • Pokida mi zivce

    12. septembar 2016 | 00:16

    Svi mi volimo Noleta i nadamo se da ce pobediti veceras. Jedan je od najboljih svih vremena, ali servis mu je amaterski. Pa ni juniorke ne serviraju toliko lose. Da ima bar pristojan servis bio bi nepobediv. Ajmo Nole, uz tebe smo.

  • Vukmir

    11. septembar 2016 | 21:45

    Obavestavajte nas i sta se desava sa malim Kecmanovicem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA