PARTIZANE, SREĆAN TI 71. ROĐENDAN! (FOTO)

Četvrtog dana oktobra 1945. godine počela je crno-bela priča

  • 69

Fudbalski klub Partizan, kao prva sekcija JSD Partizan formiranog istog datuma, započeo je osmu deceniju postojanja - pre tačno 71. godinu, osnovan je jedan od najvećih srpskih klubova.

I danas u klubu malo ko priča o velikim utakmicama, uspesima i pobedama, a bilo ih je u dugoj istoriji crno-belih. Glavne teme su egzistencija, koji igrač će kada biti prodat...

Ali kad, ako ne danas, da se podsetimo po čemu je Partizan veliki?

Osvojio je 26 titula šampiona države, 12 puta kupa, a zlatnim slovima su ispisana osvajanje Srednjoevropskog kupa 1978. godine, kao i veliko finale Kupa šampiona 1966. godine. Prvi meč su crno-beli odigrali protiv Sportinga, a iz Humske je došlo najviše reprezentativaca, i fudbalera koji su vipe od 50 puta igrali u nacionalnom dresu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Poslednje nastupe u novijoj istoriji u Ligi šampiona, crno-beli su zabeležili 2003. i 2010. godine. U Ligi Evrope su prošle sezone zabeležili najbolji rezultat u tom takmičenju, kad im je zamalo izmakao prolazak grupe. Prvi put posle 30 godina savladali su jedan nemački tim (Augzburg 3:1)...

Uz Ajaksovu, Partizan ima jednu od najprepoznatljivijih omladinskih škola. Nekadašnji talenti odatle su u velikom procentu izgradili sjajne karijere.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Igrači Partizana, podsećaju iz kluba, dva dana po osnivanju, prvi put su istrčali na teren. Pobedili su reprezentaciju Zemuna sa 4:2 u sastavu: Čulik, Čolić, Beleslin, Čajkovski, Đurđević, Švaljek, Šereš (B. Mihajlović), Atanacković, Rupnik, Božović i Matekalo, koji je bio i prvi strelac (dao je dva gola. Šereš i Rupnik po jedan). Trener je bio Franjo Glazer, a za fudbalsku sekciju kao tehniko je bio zadužen Virgil Popesku.

Godine 1950. desetog avgusta održana je osnivačka Skupština Sportskog društva JA Partizan, koja je, između ostalog, donela odluku da postojeće sekcije prerastu u klubove i da se istovremeno registruju i juniorske ekipe, iako je sekcija juniora krenula sa radom 1947. godine. Tog trenutka naš klub postaje FK Partizan, a maja 1953. godine doneta je odluka da FK Partizan ne bude više organizaciono vezan za JNA, već da kao i ostale sportske organizacije, pređe na sistem samostalnog finansiranja uz pomoć dotacija.

Partizane, srećan rođendan!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA