KO JE KOME UZEO VIŠE IGRAČA? Pre 70 godina Partizan je oteo Zvezdi TROJICU i od tada traje ovaj rivalitet!

Još od 1945. godine kada su trojica košarkaša Zvezde morala da pređu u Partizan, traje veliko rivalstvo dva kluba po pitanju uzimanja igrača

  • 28

Prelazak mladog reprezentativca Srbije Petra Rakićevića u Crvenu zvezdu, nakon dogovora sa Partizanom, samo je jedan od mnogih sličnih slučajeva u srpskoj košarci. Pre njega bilo je dosta igrača koji su se dogovorili sa jednim, a prešli u drugi klub.

>>> Bio je na korak od Partizana, a Rakićević je sada objasnio zašto je izabrao Zvezdu.

Doduše, neki su bili i na probi u jednom klubu, pa su procenili da nisu talentovani, a onda su u drugom klubu ostvarili najviše domete. Prvi slučaj "otmice" igrača desio se daleke 1945. godine. Da, dobro ste čuli, pre 70 godina.

Tada su formirani večiti rivali, a Zvezda je predvođena Nebojšom Popvićem imala mnogo bolji tim. Ekipe su se spremale za prvo prvenstvo Jugoslavije u košarci.

Međutim, u posleratnom Beogradu vladala je komunistička partija, pa su odlukom komiteta trojica igrača Zvezde morala da pređu u Partizan (tada se taj tim zvao Jugoslovenska Armija). Bili su to legendarni Aca Nikolić, Radomir Šaper i njegov brat Sveta, i to zbog svojih ratnih karijera. Naime, sva trojica su bili u partizanima i vodili su se kao vojna lica.

Printskrin: Youtube/miodrag radomirovic Printskrin: Youtube/miodrag radomirovic

Od tada, pa do danas traje ogromno rivalstvo između dva kluba, ne samo na terenu već i van njega.

DIVAC SE DOGOVORIO SA ZVEZDOM, A ONDA...

Najveći slučaj te "sportske izdaje" ako se tako može reći, je sigurno slučaj Vlada Divca. Divac je bio talentovani junior Sloge iz Kraljeva. Zvezda je u to vreme bila gigant Jugoslovenske košarke i želela je Divca.

Čak je i bio na pripremama sa Zvezdom na Kopaoniku, a pao je i dogovor oko prelaska u Zvezdu.

Printskrin:Youtube/sparski vgd Printskrin:Youtube/sparski vgd

- Dva puta sam odlazio u Kraljevo, razgovarao sam sa Divcem i njegovim ocem. Dogovorili smo se o njegovom dolasku u Zvezdu, ali je Vlade preko noći promenio odluku i prešao u Partizan - rekao je pre nekoliko godina sada pokojni trener Ranko Žeravica.

On je tada objasnio da pravi razlog nije saznao, ali da su u igri bili pokloni.

- Pominjalo se nekih 10.000 dolara, „narukvice“ u našoj košarci su i tada bile aktuelne, ali ne verujem da je to prava istina. Zvezda mu je nudila stan, pa ništa. Neke velike pare nisu pominjane. Hteli su ga i Cibona i Bosna. Mislim da odluku o prelasku nije doneo zbog novca - objasnio je Žeravica.

NEKE ZVEZDA NIJE HTELA JER NISU TALENTOVANI

Pre Divca u Zvezdi je bio i Aleksandar Saša Đorđević, ali samo na probi. Crveno-beli ga nisu želeli.

- Igrao sam za Radnički sa Crvenog krsta i kada se stvar raspala, moj tadašnji trener poveo je deo ekipe u Crvenu zvezdu, ja sam ostao u Radničkom još neko vreme razmišljajući šta da radim. Ipak, krenuo sam sa svojim trenerom u Zvezdu, bio tamo desetak dana, posle kojih mi je rekao da mogu da ostanem da treniram, ali da sa mnom ne računaju u budućnosti - prisetio se Đorđević te epizode.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U to vreme, u Zvezdi je bilo puno igrača moje konstitucije. Mi smo bili blizu prvog tima i gledano iz današnje perspektive, dobro je što su me tada tamo tako ocenili - rekao je Đorđević u razgovoru za magazin Vreme.

Nakon toga je otišao je u Partizan i ostalo je istorija.

Zanimljiv je i slučaj Đura Ostojića, koji se 2001. godine sve dogovorio sa Zvezdom, a onda na poziv Duška Vujoševića prešao u Partizan zbog Evrolige. Ostojić je odigrao u Partizanu dve odlične sezone i bio pravi nosilac igre tima.

Nije bilo samo slučajeva "otmice" neki igrači nisu bili toliko primamljivi za Zvezdu iako su trenirali u tom klubu.

BILO JE I DOSTA PROMAŠAJA, LOŠE PROCENE

Najveći promašaj crveno-belih je Nikola Peković. Gorostasni centar je posle rodnog Bijelog Polja i igranja za mladje kategorije bio u Zvezdi. Trenirao je i nije zadovoljio ukuse trenera, pa je otišao u Atlas, a godinu dana kasnije su ga zvali, ali je otišao u Partizan.

- Godinu pre nego što sam došao u Partizan, bio sam na probi u Zvezdi, ali nisam prošao. Kasnije su me tražili, ali iz inata nisam hteo da dođem. Tako sam im se osvetio. Ne volim taj klub, kao što ne volim ni Olimpijakos - priznao je Nikola Peković grčkim medijima pre nekoliko godina.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Osim njega u suprotnom pravcu su otišla nekolicina igrača. Zvezda je pre nekoliko sezona u jednom trenutku u timu imala čak petoricu bivših igrača Partizana, ali ne iz seniorskog sastava, već onih koji su bili u mlađim kategorijama , a nisu dobili šansu za prvi tim.

Najveće ime je svakako Nemanja Bjelica. Bjelica je bio pionir Partizana, pa otišao u Superfund, pa u Austriju i onda se sa 20 godina obreo u Zvezdi. Sada je reprezentativac Srbije i član Minesote.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Pored Bjelice u Zvezdi su bili i Stevan Jelovac, Stefan Stojačić i Vuk Radivojević

Osim gorepomenutih slučajeva ima i koašrkaša za koje se pričalo da će na jednu stranu , a otišli su na drugu. Ali, to su samo spekulacije, nisu nikada zvanično bili dogovorili saradnju sa jednim, a prešli u drugi.

To su Nemanja Dangubić (pričalo se da će iz Mege u Partizan), Jovan Novak ( Jurili ga i Zvezda i Partizan isto vreme, on otišaou Vojvodinu)

(D. S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rodjen u Zagrebu

    5. oktobar 2016 | 21:30

    A jovo stanojevic,vujanic,luka bogdanovic,roberts.....otimanje,drzavne pare,umetnicke slike,skupi satovi,propast drzavnikh firmi tipa galenika i ostalih...drzavni projekat koji vise nije i polako se gasi....

  • ☆☆☆

    5. oktobar 2016 | 22:29

    Nek neko od novinara pita Bogdanovića da li bi pristao da pokaže svoje fotografije iz detinjstva u Zvezdinom dresu i sa Zvezdinim obeležajima..Evo vam zanimljiv predlog..Zanima me baš dal će biti iskren i priznati da je navijao za Zvezdu dok ga Vujošević svojim sektaškim metodama nije zatrovao da je "Zvezda zlo".

  • Даца

    5. oktobar 2016 | 21:19

    Највећи Звездин пропуст икада је што није задржала Пеђу Стојаковића и препознала у њему онаквог играча какав је постао касније - фантастичан...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA