≫ 

Upoznajte majku svih Liverpulovih igrača: Klop ju je doveo iz Bajerna da bi obavila ovaj važan zadatak

Kada je preuzela poziciju glavnog nutricioniste u klubu, najveći izazov joj je bio da prilagodi obroke za svakog igrača, jer, na primer, Južnoamerikanac nije navikao da jede engleski ili francuski doručak i obrnuto. Ili ručak. A zna se da je Liverpul, kao i većina engleskih klubova, prava legija stranaca.

  • 0

Jirgen Klop je u igru Liverpula uneo mnogo toga pozitivnog od kako je preuzeo "redse", ali nije jedini koji je promenio nabolje stvari u klubu.

Postoji još jedna veoma važna osoba koja je zaslužna za preobražaj fudbalera, za njihovu dobru formu pre svega. Ona, takođe, dolazi iz Nemačke. I to iz redova velikog rivala Klopovog bivšeg kluba, Bajerna, odakle je letos, bez pompe koja inače prati transfere fudbalera, zamenila Minhen za Liverpul.

U pitanju je žena za koju Klop voli da kaže da je "majka" svih njegovih igrača.

Upoznajmo je: Mona Nemer (32) je nutricionista i njen zadatak je da prilagodi obroke za svakog igrača Liverpula pojedinačno. U tome je, kažu, pravi majstor. Klopovi igrači su brzo zavoleli njenu kuhinju i sve što ona uvrsti na meni, ali to, naravno, nije nimalo lak zadatak kao što se čini.

Svaki zalogaj mora biti pažljivo isplaniran.

- Postoje različiti nivoi energetske potrošnje igrača u zavisnosti na kojoj poziciji igraju. Na primer, golmani ne pretrče onoliko koliko igrači iz veznog reda - pojašnjava Mona za "Njujork Tajms".

Kada je preuzela poziciju glavnog nutricioniste u klubu, najveći izazov joj je bio da prilagodi obroke za svakog igrača, jer, na primer, Južnoamerikanac nije navikao da jede engleski ili francuski doručak i obrnuto. Ili ručak. A zna se da je Liverpul, kao i većina engleskih klubova, prava legija stranaca.

- Brazilci, recimo, imaju drugačiju kulturu doručka nego Englezi. Moram da pazim o svemu kada pripremam meni: o različitim kulturama igrača, građe tela, pozicijama. Imamo igrače koji se više fokusiraju na proteine, druge kojima su potrebniji minerali i elektorliti, pa prema tome usklađujemo obroke.

Igrači su se toliko "primili" na ono što im se servira pod njenim nadzorom, da većina njih i kod kuće priprema hranu na isti način.

Klop je njen najveći fan. Toliko je ponosan na to što ona radi, da je čak nagovara da napiše"Liverpulovu knjigu recepata".

- Nećete naći mnogo ljudi poput nje - kaže Nemac.

Upravo zbog Mone Liverpulova kantina izgleda kao pijaca. Sveže voće, povrće i ostale pretežno organske namirnice dominiraju prostorijom. Naravno, služe se i slatkiši.

- Čokoladni puding je često na meniju, ali umesto običnog, za pripremu koristimo bademovo mleko, kvalitetan kakao, a melasu umesto šećera. Sa takvim sastojcima puding je potpuno drugačiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA