• 0

Upoznajte majku svih Liverpulovih igrača: Klop ju je doveo iz Bajerna da bi obavila ovaj važan zadatak

Kada je preuzela poziciju glavnog nutricioniste u klubu, najveći izazov joj je bio da prilagodi obroke za svakog igrača, jer, na primer, Južnoamerikanac nije navikao da jede engleski ili francuski doručak i obrnuto. Ili ručak. A zna se da je Liverpul, kao i većina engleskih klubova, prava legija stranaca.

  • 0

Jirgen Klop je u igru Liverpula uneo mnogo toga pozitivnog od kako je preuzeo "redse", ali nije jedini koji je promenio nabolje stvari u klubu.
Postoji još jedna veoma važna osoba koja je zaslužna za preobražaj fudbalera, za njihovu dobru formu pre svega. Ona, takođe, dolazi iz Nemačke. I to iz redova velikog rivala Klopovog bivšeg kluba, Bajerna, odakle je letos, bez pompe koja inače prati transfere fudbalera, zamenila Minhen za Liverpul.
U pitanju je žena za koju Klop voli da kaže da je "majka" svih njegovih igrača.
Upoznajmo je: Mona Nemer (32) je nutricionista i njen zadatak je da prilagodi obroke za svakog igrača Liverpula pojedinačno. U tome je, kažu, pravi majstor. Klopovi igrači su brzo zavoleli njenu kuhinju i sve što ona uvrsti na meni, ali to, naravno, nije nimalo lak zadatak kao što se čini.
Svaki zalogaj mora biti pažljivo isplaniran.
- Postoje različiti nivoi energetske potrošnje igrača u zavisnosti na kojoj poziciji igraju. Na primer, golmani ne pretrče onoliko koliko igrači iz veznog reda - pojašnjava Mona za "Njujork Tajms".
Kada je preuzela poziciju glavnog nutricioniste u klubu, najveći izazov joj je bio da prilagodi obroke za svakog igrača, jer, na primer, Južnoamerikanac nije navikao da jede engleski ili francuski doručak i obrnuto. Ili ručak. A zna se da je Liverpul, kao i većina engleskih klubova, prava legija stranaca.
- Brazilci, recimo, imaju drugačiju kulturu doručka nego Englezi. Moram da pazim o svemu kada pripremam meni: o različitim kulturama igrača, građe tela, pozicijama. Imamo igrače koji se više fokusiraju na proteine, druge kojima su potrebniji minerali i elektorliti, pa prema tome usklađujemo obroke.
Igrači su se toliko "primili" na ono što im se servira pod njenim nadzorom, da većina njih i kod kuće priprema hranu na isti način.
Klop je njen najveći fan. Toliko je ponosan na to što ona radi, da je čak nagovara da napiše"Liverpulovu knjigu recepata".
- Nećete naći mnogo ljudi poput nje - kaže Nemac.
Upravo zbog Mone Liverpulova kantina izgleda kao pijaca. Sveže voće, povrće i ostale pretežno organske namirnice dominiraju prostorijom. Naravno, služe se i slatkiši.
- Čokoladni puding je često na meniju, ali umesto običnog, za pripremu koristimo bademovo mleko, kvalitetan kakao, a melasu umesto šećera. Sa takvim sastojcima puding je potpuno drugačiji.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima