EP U ATLETICI: Srbija sa 11 takmičara u Helsinkiju

EP u atletici skraćeno zbog OI igara, pa u Finsku nije otputovalo šest naših atletičara, koji bi učestvovali u maratonu i brzom hodanju

  • 0

Najvažnija provera atletičara pred Olimpijske igre u Londonu biće na Evropskom šampionatu koje 27. juna počinje u Helsinkiju. Srbija će u prestonom gradu Finske imati 11 takmičara, ali će oči ljubitelja atletike biti uprte u sjajnog Francuza Kristofa Lametrea, momka koji je zemljake pre dve godine u Barseloni doveo do delirijuma.

Sa tri zlatne medalje Kristof će biti prva zvezda, ali i nada Evrope da na OI u sprinterskim disciplinama može da "pomrsi račune" momcima iz SAD i Kariba. Lametre je glavni favorit za titulu na 100 m, dok jakog konkurenta, na duplo dužoj deonici, ima u Holanđaninu Šarandiju Martini, koji je 200m u Njujorku pretrčao za 19.94 što je skoro 40 stotih brže od Francuza.

Naravno, osim ovog duela narednih pet dana bićemo svedoci uzbudljivih takmičenja u kojima Srbi najviše nade polažu u Ivanu Španović i Draganu Tomašević. Osim njih dve u Helsinkuju su još svetski rekorder za veterane u skoku u vis Dragutin Topić, Emir Bekrić (400 m prepone), Goran Nava (1.500 m), Mihail Dudaš i Igor Šarčević, koji će se takmičiti u desetoboju. Asmir Kolašinac i Božidar Antunović skupljaće bodove u desetoboju, dok će koplje bacati Tatjana Jelača, a Marina Munćan trčati na 1.500 metara. Zbog OI Prvenstvo Evrope će biti skraćeno i na programu neće biti maratona i takmičenja u brzom hodanju, u Helsinki neće putovati još šest naših atletičara.

Ivana Španović, bivša juniorska šampionka sveta, pre dve godine je u Barseloni bila u velikom finalu, istina osma, ali joj sada apetiti rastu. Ivana ove sezone ima skok od 6,61 metara, a na zaletište izlazi prvog dana. Uostalom, skori svi će prvog dana početi sa nadmetanjima, a desetobojci Dudaš i Šarčević imaju imperativ da osvoje najmanje 8.200 poena što im garantuje A olimpijsku normu. Pretposlednjeg dana EP pred publiku izlaze Dragana Tomašević, Goran Nava i Marina Munćan.

Turčin Ilham Tanui Ezbilen u grupi od nekoliko atletičara koji 800m trče oko 1:44 ima najbolje vreme i uz Rusa Jurija Borzakovskija je glavni favorit. U trci na 400m s preponama Englez Natan Vudvard ima priliku da zablista pošto nema šampiona iz Barse Dai Grina, dok isto želi i Nemac Silvio Širmajster.

U skoku u vis prvi bi mogao da bude vlasnik pet najboljih skokova u svetu - Robi Grabarz. U skoku s motkom prvi favorit je Francuz Renod Levilenije, dok u skoku u dalj najviše šansi stručnjaci daju Sebastijanu Bajeru, koji juri prvo zlato na otvorenom. Italijani imaju dosta motiva u troskoku, jer su Danijele Greko i Fabricio Donato prvi favoriti.

Dejvid Strol iz Nemačke biće veliki "zalogaj" kuglašima, dok će Finci s nestrpljenjem čekati duel kopljaša Tero Pitkamakija i Norvežanina Andreasa Torkildsena.

U konkurenciji dama na 100m Nemica Verena Seiler, aktuelna prvakinja kontinenta, slovi za najbržu, ali ne smemo otpisati ni Ukrajinku Olesiju Povh. Tu je i oporavljena Bugarka Ivet Lalova, dok listu konkurentkinja završava naturalizovana Norvežanka Ezine Okparaebo. Ruskinje će, pretpostavlja se, dominirati na srednjim prugama, dok bi Sara Moreira (Portugalija) mogla da iznenadi u trci na 5.000 metara. Fionuala Briton bi posle 14 godina i Sonje O'Saliven Irskoj mogla da donese zlato.

Bez Blanke Vlašić u skoku u vis prva favoritkinja je Španjolka Rut Betija, dok Nemica Arijana Fridrih sa 206cm u Helsinkiju ima najbolji rezultat od svih skakačica.

(D. J./Foto: facebook)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA