Večiti derbi koji nisu igrali Zvezda i Partizan, prvi je radijski prenos u Srbiji: Mogli ste da čujete fićukanje i urnebes mase (FOTO)

U Beogradu, 7. aprila 1929. godine najveći derbi tog vremena odigrali su BSK i Jugoslavija, a glas Radomira Stoilovića prvi put je mogao da se čuje iz "Tesline kutije"

  • 14

Fudbal na ovim prostorima poprimio je novu dimenziju doživljaja davne 1929. godine kada su, prvi put u istoriji, ljubitelji danas najvažnije sporedne stvari na svetu, sa radio uređaja mogli da odslušaju prenos derbi utakmice BSK - Jugoslavija. 

Ne znamo da li su ga svi čuli i u kojoj meri, da li je bilo šuštanja i ometajućih momenata u "primopredaji zvuka", da li je do svakog slušaoca dopro usklik Radomira Stoilovića i Dimitrija Stefanovića posle svakog gola, svejedno... Nova era je počela: radio prenosi su se uvukli u svaki dom i postali neizostavna razonoda svakog zaljubljenika u sport i fudbal koji je držao do sebe.

BSK je pobedio 7:1 (3:1).

U spisima o tom događaju je zabeleženo...

- Kiša je tog 7. aprila 1929. godine celi dan padala. Do stadiona Jugoslavije, na topčiderskom brdu (gde se sada nalazi Zvezdina "Marakana"), moglo se stići samo kroz žitko blato do članaka. Neizvesnost je lebdela pod nebom od kiše sve do početka utakmice. Plavi su bili za odlaganje utakmice, jer su mislili da tehnički doteraniji sastav domaćina u takvim uslovima ima više realnih šansi za pobedu. Na drugoj strani sa istim rezonom crveno-beli su insistirali da se meč, uprkos svemu, odigra. odluka je pala u poslednji čas. Sudija Mika popović zavrnuo je nogavice od pantalona i hrabro zakoračio po blatnjavom i vodom pokrivenom igralištu. Dok se šetao po centru i obilazio bekovski prostor jednog i drugog gola, navijači su pratili napregnuto svaki njegov pokret i dovikivali mu da ospsobi teren za igru...

Utakmicu su prenosili Radomir Stoilović, advokat i sekretar "Beogradskog loptačkog potsaveza" i Dimitrije Stefanović "Maratonac", u to vreme službenik Radio Beograda.

- Prenos je izvršen na najjednostavniji način i odlično je uspeo, prema izveštajima koje smo iz cele Kraljevine dobili. Na tribini igrališta "Jugoslavije" stajao je mikrofon, koji je sa sprovodnikom bio u vezi sa pojačivačem, smeštenim u sobi čuvara igrališta (...) Kako je upotrebljen mikrofon vrlo osetljivog sistema, to su slušaoci na svojim aparatima mogli čuti i dovikivanje navijača, fićukanje i urnebes mase u momentima, kada su protivnici davali golove. Šta više čula se katkad i zviždaljka sudije - pisale su novine o ovom odista važnom danu za fudbal i za radio.

Tandem za mikrofonima koristio je tada revolucionarnu napravu za čije je postojanje i funkcionalnost najzaslužniji najveći um tog vremena, slavni genije iz Smiljana.

Naime, Nikola Tesla je zvanični pronalazač radija. On je prvi razvio i objasnio način za proizvodnju radio frekvencija, princip usaglašenih rezonatnih kola u predajnoj i prijemnoj anteni i javno predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine. Za ovaj svoj pronalazak je 1897. godine dobio patent br 645576 za uređaj opisan kao „bežični prenos podataka.

I još malo o fudbalu. O klubovima protagonistima tog vremena. Glavnim "zvezdama" prvog radio prenosa.

Podsećanja radi...

Večiti derbi Beogradskog sportskog kluba (BSK) i Sportskog kluba Jugoslavija bio je najveći derbi nekadašnjih fudbalskih klubova iz Beograda koju su ugašeni 1945. godine reorganizacijom sportskog sitema u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji. Bio je prvi veliki derbi u Beogradu i na prostoru današnje Srbije. Odigrano je ukupno 141 derbi. BSK je 1, a Jugoslavija 4. klub na jugoslovenskoj tabeli svih vremena u periodu od 1927. do 1940. godine.

BSK i Jugoslavija su tada bili najuspešniji fudbalski klubovi u Beogradu i Srbiji, u okvirima Beograda su dominirali, a u Jugoslaviji su se borili sa hrvatskim klubovima (HAŠK, Građanski i Konkordija iz Zagreba i Hajduk iz Splita) za titulu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звездa €^®®¥¥£©

    7. april 2017 | 13:41

    Стадион БСК су нове власти предале Југословенској народној армији, која потом оснива Партизан и на истом месту пар година касније гради Стадион ЈНА. Ова реченица је веома битна, јер показује да је партизан накнадно основан, или доведен(одакле, то већ знамо), док је Звезда била састављена од играча Југославије и већине играча БСК. То је истина о настанку једних и других, и ако се погледају састави новоформираних клубова, види се ко је одавде, а ко из "иноземства".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA