≫ 

Otpišite centra, budite Sale Đorđević: Nema mesta na spisku za svih 7!

Teška odluka je pred selektorom Srbije, posle neverovatnih sezona koje su srpski centri imali u svojim klubovima, a mesta na spisku jednostavno nema za sve

  • 87

Pred selektorom košarkaške reprezentacije Srbije, Aleksandrom Đorđevićem su prave slatke muke kada je u pitanju sastavljanje spiska za Eurobasket, naročito za centarsku poziciju. Ove sezone je nekoliko srpskih centara pružilo neverovatne igre u svojim klubovima, a jasno je i da u rosteru neće biti mesta za sve.

Pokušaćemo da pojedinačno približimo situaciju sa svakim centrom, kroz kraći opis njihovih sezona, kao i učinka koji su imali u njihovom dosadašnjem toku.

Posle toga će i vama verovatno biti lakše da iznesete mišljenje ko bi od njih trebalo da se nađe na konačnom spisku putnika za Eurobasket, koji je na programu ovog leta.

NIKOLA JOKIĆ

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

>>> NESTVARNA PARTIJA JOKIĆA ZA KRAJ: Samo je Šek pre njega imao ovakve brojke, uništio je Oklahomu! (VIDEO)

Nikola Jokić je prosto eksplodirao u NBA ligi, gde je pružao partije na nivou Ol-star igrača, čim je dobio priliku da igra u prvoj postavi i čim je postavljen za nosioca igre Denvera. Sasvim sigurno da je on projektovan za prvog centra, naročito i zbog toga što je bio deo reprezentacije prošle godine, kada je u Riju osvojena srebrna medalja na Olimpijskim igrama.

On je odmah po završetku sezone i dao izjavu na osnovu koje može da se nasluti da li želi da igra za reprezentaciju.

Jokić je tokom regularnog dela NBA lige odigrao 73 utakmice i prosečno je imao 16 poena, 9,8 skokova i 4,9 asistencija.

Sasvim sigurno, trebalo bi da bude projektovan za nosioca igre Srbije i za njega je rezervisano mesto prvog centra.

BOBAN MARJANOVIĆ

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Boban Marjanović je veći deo sezone presedeo na klupi Detroita, li je u poslednjih nekoliko utakmica, kada je konačno dobio šansu, počeo da igra izvanredno i time pokazao da duga pauza nije ostavila traga na njemu i da može da predstavlja veoma moćno oružje.

Nema sumnje da je Bobi odličnim partijama na kraju uspeo da sebi obezbedi veći kredit za narednu sezonu, ali i da skrene pažnju selektoru da to što dugo nije igrao, nije mnogo promenilo u njegovoj igri. Svojom visinom može da predstavlja problem svakoj ekipi i reprezentaciji.

>>> PROTIVNICI BEŽALI OD BOBIJA KAD JE KRENUO NA ZAKUCAVANJE: Dabl-dabl Marjanovića uz kidanje obruča u poslednjem napadu (VIDEO)

>>> Trener Detroita priznao: Ogrešio sam se o Marjanovića! (VIDEO)

Ove sezone je prosečno po meču beležio 5,5 poena i imao 3,7 skokova, ali se mora istaći da je imao veoma malu minutažu, izuzev poslednjih nekoliko utakmica.

Problem za Bobija mogao bi da predstavlja odnos sa Đorđevićem, koji nije lagano prihvatio njegovo otkazivanje prošle godine ''u pet do 12'', neposredno pred početak priprema. Marjanović tada nije imao ugovor i prioritet mu je bio da reši gde će nastaviti karijeru, pa da se eventualno kasnije priključi reprezentaciji, ali Đorđević nije hteo da pravi nikakve kompromise i ustupke.

Marjanović je tokom sezone izjavljivao da je spreman da se priključi reprezentaciji, a videćemo kakva će biti odluka Đorđevića, naročito sada kada ima baš veliki izbor.

OGNJEN KUZMIĆ

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ognjen Kuzmić je bio na spisku reprezentacije i ranijih sezona, ali se tada nije preterano proslavio. Upravo ga je i Sale Đorđević prvi zvao u reprezentaciju, a zatim ga je i trenirao u Panatinaikosu.

Ipak, ni tamo nije pokazao sav svoj potencijal, ali je zato ove sezone ekspolodirao u dresu Crvene zvezde, gde je čitavu sezonu odigrao na neverovatnom nivou.

Bio je čak i MVP Evrolige u januaru, a u najelitnijem evropskom takmičenju prosečno je beležio 9,4 poena i 7 skokova. Slične brojke ima i u ABA ligi - 9,8 poena i 6,5 skokova po meču.

Posebno je u Zvezdinoj igri bitan segment njegova odbrana, a to je ono što ne ulazi u u statističke parametre, a to sigurno dobro zna i selektor Đorđević, koji je odlično upoznat sa kvalitetima Kuzmića.

MIROSLAV RADULJICA

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Miroslav Raduljica je godinama prvi centar reprezentacije, ali je ove sezone imao nešto slabiju sezonu u Armaniju, koji je bio najlošija ekipa Evrolige. Ipak, popularni ''Braduljica'', koji se sada obrijao, ima i stare zasluge za sve što je uradio u reprezentaciji i nema sumnje da to Sale Đorđević ne zaboravlja tako lako.

Raduljica je ove sezone u Evroligi beležio 8.1 poen i imao 3.2 skoka po meču. Njegova možda i glavna boljka bila je igra u odbrani, gde je često imao problema sa protivničkim centrima.

Podsetimo i na to da je prethodne sezone faktički propustio celu klupsku sezonu jer nije imao klub nakon raskida ugovora sa jednim kineskim klubom, ali ga je i tada bio siguran na spisku kod Đorđevića i bilo mu je namenjeno mesto nosioca tima.

VLADIMIR ŠTIMAC

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Vladimir Štimac ove sezone igra možda i najbolju košarku u svojoj karijeri, a iz vikenda u vikend možemo da čitamo kako je odigrao sjajnu utakmicu za Bešiktaš. I ranije je Štimac bio redovan član reprezentacije, uvek je davao sto odsto na terenu, čak i kada je bio samo ''mahač peškira''.

Svi selektori su ga obožavali zbog neverovatnog srca kojim igra za nacionalni tim, požrtvovanosti i atmosfere koju stvara u ekipi. Sada, kada na sve to i igra izuzetnu sezonu, sasvim sigurno je ozbiljan kandidat za centarsko mesto i u ovako jakoj konkurenciji.

Ove sezone je za Bešiktaš do sada prosečno beležio 14,6 poena i 10 skokova.

NIKOLA MILUTINOV

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Nikola Milutinov je svakako centar koji uz Jokića predstavlja budućnost srpske reprezentacije. Košarkaš Olimpijakosa je sasvim sigurno kandidat za bar širi spisak.

Njegov tim je u regulrnom delu Evrolige osvojio treće mesto, a on je prosečno po meču postizao 4,3 poena i imao 3,3 skoka za prosečno 12 minuta na parketu.

I kod njega može da postoji situacija slična kao sa Bobanom Marjanovićem jer je prethodnog leta otkazao reprezentaciji zbog letnje lige u Solt Lejk Sitiju za ekipu San Antonija.

Ipak, on je tada došao na okupljanje i tu odluku saopštio selektoru u razgovoru uživo.

DEJAN MUSLI

Printskrin: Youtube/  Unicaja Baloncesto Printskrin: Youtube/Unicaja Baloncesto

Dejan Musli prethodnih sezona nije bio član reprezentacije, ali je ove sezone igrao sezonu iz snova u dresu Unikahe, sa kojom je osvojio i trofej Evrokupa. On je na kraju izabran i u startnu petorku drugog po rangu evropskog takmičenja, a sjajne partije ruža i u španskoj ACB ligi.

Prosečno ove sezone postiže 12,4 poena, ima 5.8 skokova i 1.2 asistencije po meču.

Sasvim sigurno da su ovo brojke zbog kojih zaslužuje da bude u užoj konkurenciji za spisak reprezentativaca.

SLATKE MUKE, ALI I TEŠKA ODLUKA PRED ĐORĐEVIĆEM

Foto: Guliver/Srdjan Stevanovic/Getty Images Foto: Guliver/Srdjan Stevanovic/Getty Images

Nema sumnje da je pred selektorom Đorđevićem pomalo nezahvalan posao, jer će morati da se odrekne usluga nekih od pomenutih centara, a na osnovu svega ispisanog o svakom od njih, jasno je da će to biti i ''slatke muke'', ali i nezgodna olduka.

Morate da kažete hvala nekome ko je čitave sezone igrao neverovatno, ili da ga čak ni ne pozovete na spisak. Jednostavno, nema mesta za sve na spisku, čak ni na širem najverovatnije. Uglavnom za finalni spisak budu pozvana tri centra, nekada čak i dva, u zavisnosti od koncepcije tima.

Nema sumnje, očekuje nas veoma zanimljiv period do trenutka kada selektor bude saopštio spisak. I vi možete da iznesete svoje mišljnje i da u komentarima napišete ko bi od pomenutih centara trebalo da se nađe na konačnom spisku za Eurobasket u Istanbulu, koji je na programu od 31. avgusta od 17. septembra.

Budite selektor, otpišite centre za koje mislite da nema mesta među 12 za Istanbul.

Daljinac baner

(D. Uštević/d.ustevic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    13. april 2017 | 15:56

    Ostaju jokara,bobi i kuzmic,realno najbolji su

  • notorious

    13. april 2017 | 17:31

    Je li Bobi rešio egzistencijalne probleme?

  • ☆☆☆

    13. april 2017 | 15:55

    Musli,Milutinov i Štimac lako za "seču".Jokić bez dileme mora da igra.Ovi ostali svi su tu.Raduljica najklimaviji...igrao bi mi na staru slavu,jer ima kvalitet,pokazao je,al ove sezone je bio loš i to je rizik.Kuzmić je imao dobru sezonu al nekako mi nepouzdan..Bobi je dominator.Teška odluka a do pre par godina imali smo problem sa centrima a višak plejeva...a sad nam je problem plej,pogotovo nakon Jovićeve povrede i Markovićevog oproštaja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA