≫ 

POJAVLJUJE SE SUMNJA, SUKOBLJAVAJU EMOCIJE: Dugo nismo videli ovako emotivnog Novaka posle meča

Drugi teniser planete je posle meča sa Simonom imao samo jednog novinara iz Srbije nasuprot sebe. Vuku Brajoviću je detaljno pričao o poslednjih 7 meseci i aktuelnom trenutku njegove karijere

  • 23
 Foto: Getty/Clive Brunskill Foto: Getty/Clive Brunskill

Novak – najiskrenije i najrečitije o razmišljanjima i radu na povratku na šampionske staze

Predskazano – ostvareno ! Uz radost zbog prve pobede Novaka Đokovića posle skoro godinu dana od poslednjeg odigranog meča na šljaci, tako bi ukratko izgledao “raport” sa trećeg turnirskog dana trećeg ATP Masters turnira ove sezone.

>>> Đoković bio pred porazom, a onda je proradio inat i usledio je fenomenalan preokret!

Specijalno za Telegraf iz Monte Karla, Vuk Brajović

U najvažnijem meču dana, i svakako jednom od najvažnijih u njegovom priželjkivanom povratku u pravu takmičarsku formu i na šampionski nivo, Novaka Đokovića skoro ništa nije iznenadilo. Jer, da je bilo poznato da će biti teško protiv jednog od najmudrijih igrača na turneji, majstora diktiranja tempa, postavljanja na terenu i korišćenja protivnikove energije u sopstvenu korist – bilo je.

U retrospektivi toka meča – da je Novak izgubio trosetni “teniski šah” – ni to ne bi bilo iznenađenje. Ali, ono što je ipak bilo nepredvidivo je što je – u momentima u kojima je sa dosta rutine uspevao da osvoji poene i gemove danas – Žil Simon mentalno i fizički “blokirao” i bukvalno poklonio Novaku dva odlučujuća poena, poštedevši nas sigurno krajnje neizvesnog, drugačijeg kraja trećeg seta.

Foto: Getty/ Clive Brunskill Foto: Getty/ Clive Brunskill

POJAVLJUJE SE SUMNJA, SUKOBLJAVAJU EMOCIJE

Činjenica je da Novaku “karte”nisu baš naklonjene u ranoj fazi ovogodišnjih turnira – Verdasko, Delpo, dva puta Kirijos, pa sada Simon. Svaki od njih – izuzetno težak protivnik, sam po sebi i na svoj način, a kamoli tek u nizu ostalih teških protivnika.

Posle hvalospeva Simona na račun drugog tenisera planete, Novak je počeo vrlo emotivno izlaganje.

- Primiću Simonov komentar kao kompliment. U svakom slučaju je lepo čuti da vaše kolege i rivali tako misle o vama. Rezultatski gledano, činjenica je da nisam imao pohvalnih šest-sedam meseci u minulom takmičarskom periodu. Koliko god ja pokušavao da, u jednoj meri, održavam svoje samopouzdanje odvojeno od bilo pobeda ili poraza u datom meču – prirodno je za profesionalnog sportistu da pobedama gradi, nadgrađuje samopouzdanje i pozitivan stav prema takmičarskim izazovima, željeni osećaj na terenu, poverenje u svoje udarce.

- Kada to izostaje, i broj pobeda koji je pratio vašu karijeru proteklih godina biva manji – nužno se pojavljuju sukobljavajuće emocije, sumnja – koje mogu da prouzrokuju poremećaje u igri, bez obzira što su skoro svi ostali bitni elementi suštinski na istom nivou kao pre.

- Zadovoljan sam svojom posvećenošću treninzima, samom igrom na treningu, i smatram da sam neke mečeve – kao što je onaj protiv Del Potra u Indijan Velsu – odigrao na zaista visokom nivou. Osećaj da mogu da ostvarim nastup tog kvaliteta bi trebao da bude olakšavajuća okolnost u ovom procesu.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

SREĆA JE ŠTO SAM U OVOJ ŽIVOTNOJ SITUACIJI

- Sa druge strane, kontinuiteta još nema u željenoj meri; on se stiče vremenom, strpljenjem, verom u sebe – i to predstavlja jedan sasvim poseban tok. Sigurno je da sve ovo nije lako – ali, ipak, ja jesam drugi igrač na svetu – i možda i ne bih trebalo da sa toliko kritike pričam o svojoj igri i rezultatima. Ali, takođe smatram da je sreća da se nalazim u ovakvoj situaciji u mojoj karijeri i životu, jer mislim da ću iz nje izvući neke velike i važne životne pouke.

- Verujem da ću iz ovih okolnosti izaći kao bolji igrač i ličnost, dobiti neku novu – slikovito rečeno – zaštitnu opnu, novo lice na terenu, da ću unaprediti svoju igru. Ovakve stvari se, u karijeri jednog profesionalnog sportiste, sigurno dešavaju sa razlogom – i možda su znak da bih trebao da sprovedem nužne promene u mojoj igri i shvatanju iste - optimistično ocenjuje i prognozira svoje trenutno stanje i dalje korake Novak.

- Ja o svemu ovome stalno razmišljam, predano radim i ostajem potpuno posvećen tenisu - sportu koji zaista izuzetno puno volim, iz sveg srca. Nastavljam na svom putu, sa jakim ubeđenjem da će dobri rezultati koje sam beležio svih proteklih godina - ponovo doći. U tom smislu, mislim da je ova pobeda – posle duge pauze od mog poslednjeg meča na šljaci i protiv izuzetno neugodnog protivnika – veoma pozitivan događaj i dobar početak za ono što sledi u Monte Karlu i ovom delu sezone na istoj podlozi.

- Naravno - današnji prikazani nivo igre nije ni blizu onoga što bih ja želeo i po čemu sam prepoznat u svetu tenisa, ali sada je tako – kako je, i to je nešto na čemu ću aktivno i dalje raditi da bih postigao svoje konačne ciljeve - zaokružuje svoje stavove i razmišljanja Novak Đoković, rečito i artikulisano, sa odlučnošću i misaonom staloženošću kao retko kad – od početka perioda spomenutih iskušenja.

Mnogi bi sa uzdahom olakšanja rekli – dobro je, važno je da je pobedio i prošao dalje. Sa tim se svakako možemo složiti – ali je jasno da ni Novak nije potpuno zadovoljan - samo time.

U daljem tempiranju forme i postizanju rezultata koji vode ka očekivanom četvrtfinalnom duelu sa mnogo opasnijim Gofenom ili Timom – možda će biti poprilično važno ko će biti njegov protivnik u sledećem kolu.

Da li će Novakova igra i simboličko značenje šampionskog oreola u sadejstvu ostvariti željeni uticaj na terenu i glavi protivnika, ili će to biti još jedan (neočekivano) veliki test u okolnostima postepene promene okolnosti na aktuelnoj teniskoj sceni. Do tada, uživaćemo u mečevima ostala tri velika Grend Slem šampiona prisutnih u Monte Karlu ove godine – Nadala, Mareja i Vavrinke – od kojih barem jedan možda bude veoma neizvestan.

Eto, možda se i to naše predskazanje - obistini…

(Vuk Brajović)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    19. april 2017 | 13:19

    Care najbolji si ,opusti se ,igraj i uzivaj u zivotu!! Ne dozvoli da te hijene poremete,ovaj svet je lose mesto..

  • Bizon

    19. april 2017 | 15:19

    Sta god u buducnosti uradio svaka ti cast na uspesnoj karijeri. Po meni si igrao najbolji tenis ikada i veoma sam ponosan na tebe Nole Srbine.

  • Sultan BGD

    19. april 2017 | 15:13

    Ti si nas šampion šta god bilo i uvek smo uz tebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA