DOSAD NEVIĐENI SPORTSKI SPEKTAKL: Petorica najbržih ljudi ikada trče u Londonu za zlato! (VIDEO)

Jamajčani Jusein Bolt (9,58), Asafa Pauel (9.72) i Johan Blejk (9.75) i Amerikanci Tajson Gej (9.69) i Džastin Getlin (9,80, dopingovan 9,76) srešće se u jedinstvenom spektaklu u istoriji sporta - trci na 100 metara na OI u Londonu

  • 1

Četvorica najbržih sprintera u istoriji boriće se u Londonu za olimpijsko zlato u trci na sto metara. Svetski rekorder, Jamajčanin Jusein Bolt, sa 9.58, Amerikanac Tajson Gej sa 9.69 i Boltovi zemljaci Asafa Pauel (9.72) i Johan Blejk (9.75) najozbiljniji su kandidati za osvajanje titule olimpijskog šampiona.

Ako im dodamo bivšeg olimpijskog i svetskog i aktuelnog dvoranskog šampiona Džastina Gatlina, koji ima 9.80, ali i poništenih 9.77, što bi bio peti najbolji rezultat svih vremena, možemo s pravom da tvdimo da ćemo 5. avgusta na "Olimpijskom stadionu" u Stratfordu gledati najbržu i najbolju trku na sto metara svih vremena, bolju i od one sa Igara u Seulu 1988.

Šteta je što nećemo gledati još jednog Jamajčanina Nestu Kartera, koji ima zvanično peti rezultat svih vremena 9.78, jer iz jedne zemlje mogu da se takmiče najviše trojica atletičara, ali verovatno će i on imati priliku da se pokaže u štafeti Jamajke, koja će u Londonu juriti rezultat ispod 37.00 sekundi. Svetski rekord trenutno iznosi 37.04, a Karter je bio član četvorke (uz Bolta, Blejka i Frejtera - Pauel je bio povređen), koja ga je postavila u finalu SP u Daeguu prošle godine.

Najbolji rezultat ove sezone drži Johan Blejk, koji je na izbornom takmičenju za tim Jamajke na Igrama istrčao četvrti rezultat svih vremena 9.75. To je za stotinku bolje od Boltovog rezultata, koji je postavio krajem maja u Rimu i za četiri stotinke bolje od Džastina Gatlina, koji je 9.80 istrčao na američkom Trajalsu, gde je i Tajson Gej istrčao 9.86. Ove sezone još su Asafa Pauel (9.85 u Oslu) i Kejston Bledman iz Trinidada (9.86 u Port o Prensu) trčali ispod 9.90.

Čast Evropljana, ako ne računamo Britance koji poreklo vode sa Kariba, braniće samo Francuz Kristof Lemetr, koji ove sezone nema rezultat ispod 10 sekundi, ali je najbrži belac svih vremena s vremenom 9.92 i od njega možemo da očekujemo brzu trku.

Zlatnu medalju brani Bolt, a srebrnu Ričard Tompson. Trećeplasirani iz Pekinga Valter Diks neće braniti bronzu na sto, ali ni na 200 metara, jer je na američkom trajalsu zbog povrede prepone završio poslednji u finalu.

(O. Mrkić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kasper

    13. jul 2012 | 00:10

    Uz duzno postovanje svih ostalih,mislim da ce proci godina mnogo da se skine Bolt s prestola....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA