≫ 

F4 na skeneru Edina Avdića: Sve što bi trebalo da znate o borbi za evroligaški tron! (VIDEO)

Petak nam donosi dva velika duela, CSKA - Olimpijakos i Real - Fenerbahče, a za poznatog sportskog komentatora gotovo da je izvesno kako će se sve u nedelju završiti

  • 2

Fajnal for Evrolige donosi borbu Reala, Fenerbahčea, Olimpijakosa i CSKA za evropsku titulu, i to u Istanbulu, a Telegraf je za vas pripremio specijal i analizu poznatog sportskog komentatora Edina Avdića.

U četvrtak ste mogli da na Telegrafu pročitate intervju sa Nikolom Kalinićem, koji je najavio bespoštednu borbu za tron. Dve godine uzastopno je trofej izmicao Željku Obradoviću i Feneru, u koji Edin ne gaji sumnje, smatrajući da je došao dugo čekani trenutak.

REAL MADRID

- Real je na prvom mestu bio, verovatno su najbolji napad u Evropi ove godine, godinama unazad imaju jedan od najboljih napada, puno šuteva i pogodaka za tri, procenata realizacije, ekipa je dobra u skoku i igra solidnu, ne vrhunsku odbranu. Ljulj je ove godine najbolji igrač u Evropi, odigrao je fantastičnu sezonu, vodio tim, pogađao kada je bitno, ukratko, radio je sve što treba da radi igrač koji se trudi da ima status zvezde evropske košarke.

Za Real može da bude problem kada ne ide šut za tri, što se dešavalo nekoliko puta, ali su toliko oslonjeni na šut za tri, sa strašnim procentom u većini utakmica. Sa te strane je njihova najveća prednost, kada im je dan, a često jeste, imaju sedam-osam igrača koji su u stanju da pogode tri-četiri trojke, tako mogu da slome svaki otpor.

SELEKCIJA

Centre su selektirali po solidnosti u pikenrolu, 2 na 2, ne gura im se previše lopta pod koš, s tim što imate Felipea Rejesa, mada je njegova minutaža sada značajno manja nego što je bila prethodnih godina. Značajno je smanjeno guranje lopte pod koš i imaju visoke igrače koji se brzo otvaraju, Rendolf maltene ne igra leđima ka košu, koristi šut, dobro trči tranziciju. To što su prvi u regularnom delu ovakve lige dovoljno govori.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Luka Dončić igra debelo iznad svojih godina i građen je tako, iznad godina. Nisam primetio ni da je trenutak neki uticao na njega, da se nešto plaši, naprotiv, mislim da igra hrabro i sa mnogo samopouzdanja.

Uzima mnogo značajnih minuta na spoljnim pozicijama, dali su mu slobodu i to govori dovoljno. Činjenica je i da Rudi Fernandez igra jednu od slabijih sezona u karijeru, kad imamo u vidu da je jedan od najplaćenijih. Slabo igra, dosta je problema sa povredama, da li stvarnih, da li izmišljenih...

KRALJEVSKI KRITERIJUM

 

Dugo igra loše, previše je očekivati da na F4 zablista. Problem Reala je 5 na 5, kad se igra svede na čvrstu igru, to je Zvezda uspela, to je Fener uradio prošle godine u četvrtfinalu, oni zavise dosta od sudijskog kriterijuma, ima nekoliko igrača koji ne podnose kontakt.

Kriterijum je prosta matematika, kada igraš košarkaški i normalno, protiv Reala se teško igra. Kada puste da biješ, onda imaš šansu protiv Reala. Bilo je dosta utakmica gde je puštena prava tuča, što meni smeta, ne dolaze do izražaja kvaliteti, dolaze do izražaja manje talentovani.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

FENERBAHČE 

Real će imati ozbiljan problem sa Fenerbahčeom, od onog meča u Madridu gde je Real prebio Fener u polufinalu i gde je Rivers pogodio pet trojki, gde je Noćioni neutralisao Bjelicu, sad... Fener je prošle godine izmetlao Real u četvrtfinalu i baš se nije očekivalo da ih tako dobije.

Sada, sreću se u polufinalu, Fener se mučio tokom cele sezone, a zaigrao je fantastično kada je najbitnije, u četvrtfinalu. Pravljeni su da osvoje trofej, čvršći su od Reala, po dimenzijama su veći, krupnija ekipa. Real mora baš dobro da šutira. Igrači Reala koji donose čvrstinu, Mačijulis, Noćioni...

Mačijulis ima lošu sezonu, Noćioniju je ovo poslednja. Realno, tu prednost dajem Feneru, ima domaći teren, nije to ni Efes ni Bešiktaš... Tim ima mnogo navijača, biće to 80 posto dvorane, ako ne i više. Biće 200 navijača Reala, u Berlinu je Fener imao domaći teren, sad to treba pomnožiti sa dva.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

FORMA I POVREDE

Bilo je povreda, ali generalno su igrači bili u lošoj formi. Antić je igrao slabo, Veseli, Bogdan dobro ali je povređen često bio, Nanali je tek sada u Turskoj uspeo da postigne 40 poena, doveli su Beneta koji se nije snašao. Slukas je igrao u slaboj formi, možda su Ekpe Judo i Bogdan Bogdanović imali kontinuitet.

Sa druge strane, oni su se nekako skupili, Željko ide na 16. F4, čovek je od 1992. naređao 16 fajnal forova, to je stvarno... Da ne poveruješ. Fener je u dobrom ritmu, Real uvek opasan, uvek Kerol može da uleti i ubaci 25 poena za 15 minuta, ali mislim da ovaj Real ima određene manjkavosti.

Željko i štab su imali dovoljno vremena da spreme meč. Nezgodno je spremiti finale. Štab je jači taktički od Realovog, ne kažem da će biti lep meč, voleo bih da bude lep, očekujem pobedu Fenera na mišiće. Njima domaći teren nije teret, pogonsko je gorivo.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

CSKA MOSKVA

Slabiji su nego prošle sezone, Teodosić vuče tu povredu, De Kolo je tiho odigrao još jednu maestralnu sezonu, 20 poena po meču se podrazumeva, sjajni procenti za 2 i 30, slobodna bacanja 96 posto. Čini mi se samo da je korak nazad napravio Hajns, pod košem su tanki prilično, dosta sreće i sudijske pomoći su imali protiv Baskonije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

 

Mislim da su u 3 meča imali jedno 50 slobodnih bacanja više. Inači, to je u mečevima na jednu i dve lopte značajna prednost, dobro je što je Aron Džekson nešto odigrao u četvrtfinalu, on je igrao vrlo loše duži period, Higins je džoker koji malu minutažu ume da odradi sa lakoćom. Problem je kad se uspore Teo i De Kolo, pod košem je kritično.

SLABA TAČKA

Mislio sam da će Ogustin da bude pun pogodak, krenulo je tako, ali je počeo sve slabije da igra. Nije faktor u odbrani, pa ni skoku. Previše curi preko njega u odbrani. Uz Real najbolji u ligi ofanzivno, ali defanzivno... Imali su odličnu seriju na startu, pa su oko Nove godine ušli u lošu seriju. Onda su igrali čudno, pobeđivali su ali to nije bilo uverljivo, palila se mašina ali nikako da se upali. A dolazi ekipa koja im godinama pravi puno problema.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

OLIMPIJAKOS

Olimpijakos je tim koji godinama strašno muči CSKA i opet se igra u Istanbulu gde je Printezis dobio CSKA u onom finalu gde i dan danas nije jasno kako su izgubili sa 20 razlike pred kraj treće deonice. Oni su stvarno tim koji je od Ivkovića uspeo da izgradi pobednički mentalitet, igraju možda najdosadnije u Evropi, ali rade posao.

ČELIČNA ODBRANA I BILIJEVA MAGIJA

Čvrsti, skaču, dobra odbrana, u napadu šta uradi Spanulis uz podršku Lodžeskog i Grina, Printezis je tu naravno. Oni dave meč, poziciono do besvesti, 60-ak poena je u igri i uvlače te u blato i rvanje. Ali to je sistem gde znaš da će Spanulis da pogodi. U Madridu su pobedili CSKA a igrali katastrofalno. CSKA je vodio 38 minuta, a onda Spanulis pogodi izuzetno teške šuteve i to je kraj priče.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

To je sudar stilova, nemam dilemu da će Oli da uvede CSKA u tvrdoću. Ako im to pođe za rukom, cilj je da drže egal do 5 minuta do kraja, i da onda pokušaju da odigraju na nervozu rivala. Čak se ne bih iznenadio da Olimpijakos dobije. Delovali su klinički mrtvi protiv Efesa u seriji, samo ih je Efes čudnim rešenjima vratio kad je imao 13 razlike. Do poluvremena je to biio egal, onda se Efes uplašio tog Spanulisovog trenutka.

PODSETNIK

Olimpijakos ih je dobio u Istanbulu 2012, pa ih je lako dobio u Londonu, pa u Madridu. To su 3 teška poraza od CSKA, ali verovatno će i CSKA imati u glavi da se na tom terenu gde je imao bolnu uspomenu, da vrati za sve.

Realno je finale Fenerbahče - CSKA. Ali mislim da je ovo Fenerova godina i da će Fener dobiti koga god sa druge strane posle Reala. Čak mislim da bi Fener lakše dobio CSKA nego Olimpijakos. Olimpijakos je tim koje može da šutira očajno, ali vaterpolo-rukomet koji igraju, drži ih na manje od 10 poena, odjednom se vrate u egal.

CSKA je već imao ekipu strašnu, možda najbolju evropsku koja nije osvojila trofej, Kirilenko, Krstić, Džamont Gordon, Teodosić, Šiškauskas.. kad ih vidiš... Odjednom, šta je košarka, krene nervoza, rezervna petorka Olimpijakosa je vratila tim u meč. Spanulis čak tu nije briljirao, šest poena i četiri izgubljene lopte ako se ne varam. Ali oni su uspeli da se vrate.

(B. Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmmmmm

    19. maj 2017 | 12:11

    Zali boze sto ovaj covek nece prenositi F4 nego ilija kovacic.........

  • Srba

    19. maj 2017 | 12:36

    E cigani pitanje je bilo ko će da osvoji šta ste se odmah primili željko zna kako to ide iskusan je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA