≫ 

Čovek, koji je stvorio možda i najbolji NBA tim svih vremena, ne odvaja se od ovoga još od 1972. godine i savladao je suštinu sporta (FOTO)

Stiv Ker je ispisao istoriju NBA lige - zahvaljujući tenisu

  • 3
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Golden Stejt je stigao do novog prstena šampiona NBA lige, uspevši da se revanšira Klivlendu za prošlogodišnje "otimanje" titule u vrlo neizvesnoj završnici.

Ove godine su Voriorsi slavili 4:1, i uz fantastične partije najvećeg pojačanja Kevina Durenta, uspeli su da vrate titulu, koju su prvi put osvojili 2014. godine.

To je bila i druga titula za Stiva Kera, kao trenera, a itekako je znao šta je šampionski prsten - s obzirom da ga je osvajao tri puta sa Čikagom i dva puta sa San Antonijom.

>>> Stef Kari je tek 82. najplaćeniji igrač, a njegov stav o tome je fenomenalan: Zato ga život nagrađuje najvećim ugovorom u istoriji NBA lige!

Zamenio je Marka Džeksona na klupi, sa petogodišnjim ugovorom na 25 miliona dolara. Nije mu dugo trebalo da uđe u istoriju , sa skorom 19-2 je najuspešniji trener početnik. Ostalo znate...

Impresivni rezultati ovog čoveka, osvajača zlatne olimpijske medalje iz 1986, baziraju se i na štivu od kog se ne odvaja, a koje nema veze sa košarkom - već sa tenisom.

Foto: Promo Foto: Promo

U pitanju je knjiga autora Timotija Galveja "Unutrašnja igra tenisa: Klasični vodič kroz mentalnu snagu vrhunskog učinka" ("The Inner Game of Tennis: The Classic Guide to the Mental Side of Peak Performance"), iz davne 1972. godine.

Galvej u svojoj knjizi nudi ključne lekcije u situacijama kada anksioznost preovlada i sabotira mozak u bilo čemu što želi da ostvari. U knjizi se ispituje veza između tela i uma, osnove zen budizma, a cilj je da čitaoci razumeju kako da spreče um da "smeta" telu.

To je u suštini praksa svesnosti - stišavanje misli i nerazmišljanje o svakom trenutku da bi sportista mogao da pusti svoje telo da radi ono što zna kako da radi.

Uvod knjige kaže:

"Teza ova knjige je da ni majstorstvo ni zadovoljstvo ne mogu biti deo igre bez da se ne prida pažnja relativno zanemarenim veštinama unutrašnje igre. Ona se odvija u umu igrača, a prepreke su popuštanje koncentracije, nervoza, nesigurnost i samoosuđivanje. Ukratko, igra se da bi se prevazišle sve navike uma koje sprečavaju izuzetnost u nastupu".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Knjiga je imala toliki uticaj na Kera da je morao da ima više primeraka kod sebe pošto je davao drugima. U nju se "kunu" i zvezde poput kvoterbeka Nju Inglanda Toma Brejdija i trenera Sijetl Sihoksa Pita Kerola.

A post shared by Tom Brady (@tombrady) on

Voriorsi su postali majstori jer su se posvetili toj mentalnoj strani igre. Što potpuno ima smisla, jer u bilo kojoj neizvesnoj sportskoj situaciji punoj stresa, razliku između uspeha i neuspeha pravi mentalna spremnost.

(B.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boske100

    15. jun 2017 | 00:07

    Možda NOLE treba da pročita ovu knjigu?

  • Tiosav Marjanovic-Garac

    15. jun 2017 | 01:17

    Kakav tenis i kakva filozofija pored onakvog tima i igraca koje ima?!

  • Iznogud

    15. jun 2017 | 07:49

    Da nije Lebron pročitao tu knjigu prošle godine, kada je od 3:0 okrenuo na 4:3?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA