≫ 

Partizan hoće Slovenca za trenera! Legenda kluba ili čudotvorac kojeg je htela i Zvezda?

Miroslav Đukić će i definitivno napustiti Humsku, a crno-beli pregovaraju sa dvojicom sjajnih slovenačkih trenera

  • 31

Prethodna dva pokušaja čelnika Partizana nisu urodila plodom, jer nijedan stručnjak nije želeo da uskoći u “brod koji tone”, ali treći će, sva je prilika, bez izuzetka doneti novog trenera u Humsku, kako god se okončalo takmičenje u Kupu Srbije.

>>> Partizan ostao bez pojačanja koje je bilo prioritet svih prioriteta!

Spekulisalo se u srpskoj javnosti o domaćim, mlađim stručnjacima (Vladimir Ivić, Ilija Stolica) i istina je da je bilo pomena njihovih imena tokom “kriznih štabova”, odnosno posle poraza od Viktorije Plzenj, zatim i u 157. večitom derbiju i nedavno od Čukaričkog u polufinalu nacionalnog Kupa, no, u Humskoj su se odlučili za potpuni zaokret.

Odlučili su da pronađu stručnjaka sa iskustvom, imenom i karijerom, ne bi li ubuduće predupredili sve nedaće koje su tim, samim tim i klub, pratile u prethodnom periodu. Izbor je sveden na dva trenera, oba su državljani Slovenije, s tom razlikom da je jedan od njih legenda crno-belih.

Verovatno nije teško pogoditi, prvo ime i prioritet na listi Partizana je - Darko Milanič, aktuelni trener Maribora, a nekadašnji fudbaler kluba iz Humske. Rođen je 1967. godine u Izoli, gde je u lokalnom FK Izola i počeo da se bavi fudbalom. Kao izuzetno dobar odbrambeni igrač, brzo je skrenuo pažnju Partizanovih skauta, koji su ga još u omladinskim selekcijama doveli u Humsku.

Darko Milanič; Foto: Guliver/Aitor Alcalde/Getty Images

Izborio se ubrzo za ulazak u prvim tim, u kome je proveo sedam godina, odigrao 95 utakmica (dva gola) i osvojio sa crno-belima dve titule prvaka i dva Kupa Jugoslavije. Debitovao je 1991. godine i za reprezentaciju SFRJ, u kojoj je upisao pet utakmica.

Odmah po raspadu bivše države, napustio je Beograd i prešao u Šturm iz Graca, gde je takođe proveo sedam godina i odigrao 190 mečeva (deset golova), sa istovetnim učinkom kao u Partizanu – dva prvenstva i dva Kupa Austrije. Osam godina je bio standardni reprezentativac Slovenije (42 meča), sa kojom je 2000. godine učestvovao na Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji.

Darko Milanič u dresu Partizana; Foto: MNPress

Trenerskim poslom je počeo da se bavi u trenerskoj akademiji, koju je otvorio u Izoli, posle čega je predvodio i selekciju Slovenije do 19 godina. Prvi ozbiljniji angažman je dobio u Primorju, odakle je prešao u Goricu, a zatim i Maribor, u kome je, u tandemu sa Zlatkom Zahovićem, počeo da piše istoriju.

Osvojio je četiri vezane titule prvaka Slovenije, dva nacionalna Kupa, a u sezoni 2012/2013 tim se pod njegovim vođstvom plasirao u grupnu fazu Lige Evrope, pošto je u plej-ofu rundi kvalifikacija za Ligu šampiona eliminisan od Dinama iz Zagreba.

Prvi je stručnjak, koji je osvojio sva tri trofeja u slovenačkom fudbalu, što mu je 2012. donelo priznanje “Trener godine”.

Darko Milanič je uveo Maribor u Ligu šampiona ove sezone; Foto: Profimedia

Posao je zatim dobio u Šturmu iz Graca, gde se zadržao samo godinu i četiri meseca, pošto je dobio poziv od Lids junajteda, Engleski klub, član Čempiončipa, otkupio je tada Milaničev ugovor od Austrijanaca i imenovao ga kao prvog stranca na klupi u istoriji kluba.

Ipak, posle samo 32 dana i poraza od Vulverhemptona, šestog u nizu, došlo je do razlaza. U martu 2016. Milanič se vratio u Maribor, osvojio šampionsku titulu, minule jeseni se sa klubom plasirao u grupnu fazu Lige šampiona, a trenutno se bori sa Olimpijom za još jedan naslov prvaka.

Iako je vezan ugovorom sa Mariborom, to nije obeshrabrilo Partizan da krene u “napad” na Milaniča, verujući da je on u ovom trenutku pravi čovek za klub, stručnjak koji može da vrati tim u pravi kolosek, ali i afirmiše decu iz Omladinske škole, u kojoj je i sam bio “đak”.

DRUGOG “ZMAJČEKA” JE HTELA I ZVEZDA

Matjaž Kek, trener Rrijeke koji je bio i na meti Zvezde prethodnog leta; Foto: Profimedia

Drugi pik na talonu crno-belih je – Matjaž Kek, slovenački stručnkjak na privremenom radu u Rijeci! Iskusan, dokazan i kao takav veoma interesantan Partizanu u aktuelnom trenutku. Radi se o bivšem fudbaleru Železničara iz Maribora, zatim Maribora, te austrijskih Špitala i GAK-a. Svršeni DIF-ovac po zanimanju, trenerskim poslom je počeo da se bavi 2000. godine u Mriboru i to kao pomoćnik Bojanu Prašnikaru.

Godinu kasnije je samostalno preuzeo ekipu i u narednih sedam sezona osvojio dve titule prvaka i jedan nacionalni Kup. Od 2006. godine je angažovan I u FS Slovenije, gde je brinuo o selekcijama U-15 i U-16, a u januaru 2007, i pored velikog protivljenja javnosti, poverena mu je A reprezentacija.

Ospororavan, ali uporan, “zapušio” je usta svima tri godine kasnije, kada je Slovenija, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2010. godine, osvojila drugo mesto u grupi, a zatim kroz baraž, pobedom nad Rusima, stigla na obezbedila plasman na svetsku smotru.

Matjaž Kek; Foto: youtube.com/Kanal Ri

Kek se kratko obreo na Dalekom istoku, vodio je Al Itihad (Saudijska Arabija), da bi 2013. godine stigao u Rijeku i, poput Milaniča u Mariboru, počeo da ispisuje nove stranice istorije. Prvo je osvojio Kup Hrvatske, zatim i Superkup, da bi u sezoni 2016/2017 napravio sa Riječanima najveći podvig. Prekinuo je 11 godina dugu dominaciju Dinama i osvojio prvenstvo, a sve to su pratila i tri plasmana u grupnu fazu Lige Evrope.

Odmah po osvajanju titule u Hrvatskoj, Kek se našao i na stranicama srpskih medija, kao prvi kandidat za trenera Crvene zvezde, umesto Miodraga Božovića, koji je u tom momentu izgubio oba trofeja u borbi sa Partizanom i odlučio da ode.

No, Slovenac je ubrzo demantovao navode da stiže u Srbiju, rekavši da je pod ugovorom i da želi da završi započeti posao. Ovoga puta je ipak situacija nešto drugačija, Dinamo je nadomak titule sa šest bodova prednosti u odnosu na Rijeku, pa crno-beli računaju da će i Keku, posle pet godina u istoj sredini, biti potreban novi izazov.

Matjaž Kek je prošle sezone osvojio titulu sa Rijekom i prekinuo dominaciju Dinama iz Zagreba; Foto: Profimedia

Na ruku im ide I klauzula u ugovoru Slovenca, u kojoj se on obavezao da u Hrvatskoj može da trenira samo Riječane, dok je rad van granica sasvim ostvariv.

U Humskoj se nadaju da će jedan od dva pomenuta stručnjaka prihvatiti poziv, smatrajući da su oba rešenja podjednako kvalitetna. Samo u slučaju eventualnog neuspeha u pregovorima, okrenuće se alternativama i to sigurno zvučnijim od onih, koje “provlače” u srpskim medijima.

VIDEO: Znači, Miroslav Đukić! Trener Partizana 156 puta ponovio jednu reč

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cf

    4. maj 2018 | 10:39

    Ova uprava nema prava da trazi trenera i da se bavi prelaznim rokom. Da se Radomir Antic dovede za soortskog direktora,i da mu se prepusti sportski sektor. Ilijeva i Djukica predhodno ispratiti

  • Brat

    4. maj 2018 | 09:36

    Mislim da je bolji Darko.Zna kakvu tezinu nosi dres ovog kluba.Dokazao se malo vise u takmicenjima za Evropu tako da mala prednost njemu ali ni ovaj drugi nije los.

  • Cubaka

    4. maj 2018 | 15:55

    Ako nece ovi Slovenci ne ocajavajte, Venger je slobodan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA