Turska izdala crvenu potrenicu Interpola za Kanterom!

Košarkaš Niksa je "trn u oku" Erdogana

  • 1

Turska vlada radikalizovala mere prema "državnim neprijateljima", među kojima je i košarkaš NBA ligaša Njujork Niksa Enes Kanter

Kanter je jedan od najvećih kritičara Erdogana.  Od ranije je na udaru predsednika koga je u više navrata nazvao "diktatrom i ludakom", zbog čega mu je oduzet turski pasoš, a sada se našao i na poternici.

Prema pisanju državne agencije Anadolije, Turska će od SAD zatražiti izručenje košarkaša koji je stavjen na "crvenu" Interpolovu poternicu, je je označen kao deo terorističke organizacije (?!).

Ovo je prvi put u istoriji Turske das nekog NBA igrača stave na poternicu najvišeg stepena, mada se uvidom na sajt Interpola još uvek ne mogu pronaći podaci o tome da mu je dodeljen status koji dobijaju samo najtraženiji kriminalci i teroristi.

Prema pisanju Anadolije zahtev za ekstradiciju i stavljanjena poternicu su usledile zbog navodne povezanosti Kantera sa turskim neprijateljem broj jedan Fatihom Gulenom, koji je već dve decenije u egzilu u SAD.

Gulen je označen kao jedan od glavnih inspiratora neuspelog puča na aktuelnu vlast koji se dogodio 2016. godine.

Kanter se u toku dana oglasio povodom novih mera koje je Turska najavila protiv njega, negirajući sve optužbe.

- Turska vlada nema nijedan dokaz da sam nešto loše uradio. Nemam čak ni kaznu parkiranja u SAD (stvarno).  Uvek sam bio uzoran građanin koji poštuje zakon svake zemlje - napisao je na tviteru, pa dodao "jedina stvar koju terorišem je obruč."

Kanter inače nije doputovao sa ekipom u London gde će Niksi odigrati meč sa Vašingtonom u sklopu promocije NBA po Evropi, jer strahuje za život od Erdoganovih plaćenih ubica, kako je to nedavno rekao američkim medijima. 

Takođe, Kanter je priznao da je Gulenov simpatizer, koga često posećuje u njegovoj kući u Pensilvaniji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mako

    16. januar 2019 | 21:02

    Ako čovek kaže da Erdogan nije lep i zgodan, ide u zatvor.Taj je baš preterao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA