PARTIZANOVA GRUPA H: Bivša veličina Inter, jaki Rubin i neugodni domaćin Nefči

Partizan dobio atraktivne i neugodne protivnike u grupnoj fazi Lige Evrope, "crno-beli" dosad jedino igrali protiv Intera

  • 0

Žreb za Ligu Evrope dodelio je fudbalerima Partizana za  rivale u grupi H italijanski Inter, ruski Rubin Kazanj i Nefči, šampiona Azerbejdžana.

INTER

Milanski Inter odlično je poznat ljubiteljima fudbala, trostruki osvajač Kupa ili Lige šampiona, triput pobednik Kupa UEFA, 18 puta šampion Italije, sedam puta pobednik Kupa Italije, dvaput osvajač Interkontinentalnog kupa i jednom Svetskog prvenstva za klubove. U uspesima "nero-azura" poslednjih godina veliki doprinos dao je srpski internacionalac Dejan Stanković, a tokom dve sezone dres Intera nosio je i sadašnji selektor Srbije Siniša Mihajlović.

Partizan se već susretao sa Interom u evropskim takmičenjima i može se reći da mu je bio taličan, u sezoni 1963/64. Italijani su rezultatima od 2:0 u Beogradu i 2:1 u Milanu eliminisali "crno-bele" u četvrtfinalu Kupa šampiona i potom i osvojili takmičenje po prvi put. Slična stvar desila se u Kupu UEFA 1990/91, kada je u trećoj rundi Inter pobedio sa 3:0 u Milanu i prošao dalje posle 1:1 u beogradskom revanšu i ponovo po prvi put uzeo vredan trofej.

Pre samo dve godine, Inter je osvojio triplu krunu (Liga šampiona, italijansko prvenstvo i kup) kao jedini klub sa Apeninskog poluostrva kojem je to uspelo, predvođen sa klupe Žozeom Murinjom, ali otada se mnogo toga promenilo. Murinjo je otišao, a u režiji vlasnika Masima Moratija usledio je pravi defile trenera (Benitez, Leonardo, Gasperini, Ranijeri, Stramaćoni) i prilično loši rezultati.

Inter je u prethodnom šampionatu Italije zauzeo tek šesto mesto, a u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, posle pobede u Splitu nad Hajdukom sa 3:0, zamalo nije eliminisan u revanšu koji je izgubio sa 0:2. U eri Masima Moratija Inter je uglavnom bio u senci gradskog rivala Milana i neretko se blamirao protiv autsajdera i na domaćoj sceni i u Evropi i prilična je nepoznanica kako će funkcionisati tim sa nekoliko već isluženih zvezda (Milito, Stanković, Valter Samjuel, Kambijaso, Zaneti), dok glavna poluga tima, Holanđanin Vesli Snajder već dugo ne igra, kao 2010. kad je briljirao i na Mondijalu u Južnoj Africi.

RUBIN KAZANJ

Rubin je postao član elite u Rusiji tek pre deset godina i u međuvremenu prevalio je veliki put. Finansirali su ga sumnjivi bogataši i državni funkcioneri, i osvojio je titule 2008. i 2009. Tadašnji sportski direktor Rastem Sejmanov uhapšen je kasnije pod optužbama za trostruko ubistvo, povezano sa poslovima mafije.

Retkost za fudbalske prilike, Rubin nije menjao trenera od 2001, kada je na klupu seo Kurban Berdijev.

Ove sezone Rubin je u prvih šest kola zabeležio četiri pobede i dva poraza, a najzanimljivije je da su pre nekoliko dana pobedili Zenit sa 2:1 u gostima, što dovoljno svedoči o snazi ekipe.

Na golu je standardan Riškov, u klubu je od 2008. godine i standardan je čuvar mreže. Bedem ispred njegovog gola čine Italijan Boketi koga su za deset miliona evra doveli iz Napolija pre dve godine i Španac Cezar Navas koji je već četvrtu godinu u Rubinu (stigao iz Santandera).

Još dva Španca su stigla ove godine. Obraiz i Marćena su u Kazanj stigli posle epizode u Olimpijakosu. Marćena je plaćen 5 miliona evra Viljarealu, a Obraiz je stigao kao slobodan igrač posle dugogodišnje karijere u Atletiku iz Bilbaoa. Od bitnih igrača tu su još i Argentinac Kristijan Ansaldi koji već 4 godine igra u Rubinu, kao i Izraelac Načo.

Od Rusa, Kasaev i Riazancev i Kuzmin ključni su igrači na sredini terena, kao i defanzivac Šaronov, kapiten ekipe i jedan od reprezentativaca Rusije u sastavu Rubina, a u špicu napada najčešće je usamljen Kolumbijac Rondon koji je stigao iz Malage za 9 miliona evra ili mu podršku pravi još jedan reprezentativac Rusije, Dijadin.

Najpoznatiji igrač Rubina je Obafemi Martins, ali on je u odlasku, a deo angažmana proveo je na pozajmici u Birmingemu kao saigrač Nikole Žigića.

Nekadašnji igrači Partizana Savo Milošević i Veljko Paunović nosili su dres Rubina, a Milošević je dao skroman doprinos osvajanju prve titule.

NEFČI

Nefči iz Bakua, šampion Azerbejdžana, po prvi put prošao je kvalifikacije u evro kupovima, čime je postao prvi klub iz svoje zemlje koji se domogao grupne faze Lige Evrope. Da sve bude zanimljivije, Nefči je do istorijskog uspeha stigao eliminacijom kiparskog APOEL-a, kojeg su dobro zapamtili i Zvezda i Partizan.

Našim ljubiteljima fudbala Nefči je najviše poznat po tome što ga je eliminisala Crvena zvezda 1999. u kvalifikacijama za Kup Uefa, sa 3:2 u Bakuu i sa 1:0 u Beogradu. Neobično je da je poraz od "crveno-belih" poslednji koji je Nefči pretrpeo pred svojim navijačima u Evropi.

Ovaj klub je do prošle godine nastupao na nacionalnom stadionu "Tofik Bakhramov" u Bakuu kapaciteta 31.200, ali od 2011. godine svoje utakmice igra na "Ismatu Gajibovu", stadionu koji prima samo 5.000 ljudi.

Kao najuspešniji klub u Azerbejdžanu, Nefči gaji veliko rivalstvo sa ekipom Kazar Lankaran. Rivalstvo se bazira na geografskim aspektima, u kojima Nefči predstavlja severni deo zemlje, dok Lankan brani jug.

Sastavljen uglavnom od domaćih igrača, Nefči ima i tri Brazilca, Paragvajca i Čileanca, ali i golmana Srbina, Sašu Stamenkovića, nekadašnjeg čuvara mreže Crvene zvezde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA