INTERVJU, MOKA SLAVNIĆ: Duda pogrešno vodi reprezentaciju

Ekipa je izgubila samopouzdanje, a ono kreće od pleja... Nema "hemije"... Neka bude sram moje kolege, a njih 99 odsto misli kao ja!... Treba razigrati igrače poput Krstića, Mačvana i Kešelja, pošto se to ne dešava zato i gubimo... Sreća što za protivnika imamo dva "krša", Slovačku i Estoniju... Selektor i igrači znaju da nisu amnestirani od kritike i da to prihvate kao činjenicu

  • 1

Legendarni plej Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije iz najslavnijih dana Zoran Moka Slavnić, kao i svi ljubitelji košarke, razočaran je partijama i rezultatima Srbije u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope u Sloveniji. Bilans od četiri pobede i tri poraza ni najcrnji pesimisti nisu očekivali, ali nekadašnji reprezentativac i kasnije (2007) selektor, iako pun zamerki na igru nacionalnog tima, izjavio je za Telegraf da ne sumnja da će se Srbija naći u Sloveniji i da veruje da, uz  kvalitetno vođenje, koga po njemu trenutno nema, može da napravi dobar rezultat.

Kako komentarišete drugi poraz "orlova" od Crne Gore, da li mislite da je opet Teodosić glavni krivac?

- U obe utakmice Crnogorci su nas malo posramili, jer je razlika u klasi na našoj strani. Ekipa je izgubila samopouzdanje, a ono kreće od pleja, on razigrava ekipu i najvažniji je čovek u timu. Evidentno je da Teodosić to nije shvatio, a sa klupe nema nikakve pomoći. Treba razigrati igrače poput Krstića, Mačvana i Kešelja, pošto se to ne dešava zato i gubimo.

Znači, bekovi su slaba tačka?

- Od njih kreće sve dobro i sve loše. Nije napravljen balans, Teodosić uživa preterano poverenje selektora, koje nije opravdao svojim načinom igre. On je prvi junior koji je prebačen u prvi tim reprezentacije da bude vođa. Ja sam pokušao da mu objasnim šta treba da radi kada sam ga uveo u reprezentaciju pre pet godina, ali tada je bio mlad, nije mogao sve da apsorbuje. Imao sam uspeha kod Dražena Petrovića, Saše Đorđevića, Saše Obradovića i mnogih drugih, ali... Treba da uzme kasetu i da vidi kako je Đorđević to radio.

Šta još nedostaje ovoj ekipi?

- Imaju unutrašnji problem koji kriju. Nema "hemije" i definitivno smo izgubili samopouzdanje. Sreća što za protivnika imamo dva "krša", Slovačku i Estoniju, tako da poslednji meč protiv Izraela možda i neće biti presudan za odlazak na EP.

Da li selektor Ivković u nečemu greši?

- Ja sam na ovaj razgovor pristao iz dva razloga. Prvi je taj što sam polovinu igrača ja selektirao, pa ih znam. Drugi je da selektor i igrači znaju da nisu amnestirani od kritike i da to prihvate kao činjenicu. Ima hiljadu pitanja koje je trebalo da vi, novinari, postavite selektoru. Niste ih postavili, ni dobili odgovor. Trenerski establišment nema hrabrosti da razmišlja u tom pravcu. Meni se filozofija ni način vođenja ekipe ne sviđa, ali ko sam ja da to kažem!? Neka bude sram moje kolege, a njih 99 odsto misli kao ja! Evidentno je da je "zamor materijala" u slučaju našeg selektora doprineo neuspesima. Bio bih maliciozan ako ne bih priznao da je Ivković osvojio Evroligu i prvenstvo Grčke sa objektivno slabijim timom od rivala i Dudi svaka čast na tome što je postigao sa Olimpijakosom. Ne želim da umanjim njegov lik i delo, ali mislim da je apsolutno pogrešan način kako je reprezentacija vođena.

Koji su dometi ove ekipe?

- Pa, to je stvarno pitanje. Čudno je i neprihvatljivo da posle pet godina igraju lošije i sporije, a toliko su zajedno.

Zašto nemamo igrače?

- Ja ne mislim tako.

Nemamo stvarno dobre igrače, već puno "običnih".

- Mi smo sad manja zemlja, manja je produkcija, neadekvatan doprinos trenera. Ipak, ako pogledamo mlađe selekcije, blizu smo vrha.

Partizan dominira već 11 godina, a izbacio je samo jedno stvarno značajno ime u tom periodu - Nenada Krstića.

- Slažem se sa tim. U Evropi je bila velika kriza, pa su i osrednji postali imena. Naši mladi košarkaši na pola puta odlaze iz zemlje, greju klupu i postaju sve lošiji. Ako se to nastavi, a nadam se da neće, nećemo biti košarkaška sila.

Zašto ne napreduju Mačvan i Raduljica?

- Raduljica je dobro odigrao u Partizanu, Mačvan takođe. Ja verujem da će oni dokazati kvalitet, ali u reprezentaciji nisu dobili odgovarajuće uloge. Čak i ne znamo zašto nema Raduljice, to su sve pitanja za selektora.

Ima li izlaza?

- Ima. Mi smo još uvek talentovani. Filozofija se menja i valjda će doći ljudi sa radikalnijim pogledima na budućnost.

Čemu da se nadamo u Sloveniji, pošto ipak verujemo da ćemo se plasirati?

- Ako se dobro organizujemo, možemo puno da uradimo. Rešenje je jednostavnost. Treba da igramo prosto, brzo, na kontre, da ne izmišljamo toplu vodu. Pustimo talenat da pobedi.

I za kraj, neizbežna tema, KK Crvena zvezda.

- Zvezda je krenula nekim progresivnijim putem. Plašim se da im ne zafali ono što im je falilo i ranijih godina, a ne bih da javno kažem šta je to, pa da sve što su uradili ne bude dovoljno za skidanje Partizana sa trona.

(A. Čolović / Foto: "Kurir")

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smesno

    7. maj 2013 | 17:50

    Da mi je znati ko ja postavljao ova pitanja?Partizan za 11 godina izbacio samo Krstica?Samo u poslednjih 5 iz partizana su izasli kao bolji igraci:Velickovic,Tripkovic,Rasic,Tepic,Lucic,Musli,Andjusic....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA