BILO, PONOVILO SE: Deset godina od osvajanja zlata u Indijanapolisu (VIDEO)

Na današnji dan, pre tačno 10 godina, naši najbolji košarkaši postali su peti put u istoriji šampioni planete

  • 0

Dok strepimo šta će uraditi košarkaška reprezentacija Srbije u kvalifikacijama za EP u Sloveniji, vredi setiti se da su na današnji dan, pre tačno deset godina, naši najbolji košarkaši, tada još pod imenom Jugoslavije, postali su peti put u istoriji šampioni sveta.

Protivnik Jugoslaviji u finalu Svetskog prvenstva u Indijanapolisu bila je Argentina, koja je posle velike borbe poklekla tek u produžetku - 84:77.

"Gaučosi" su nešto više od dva i po minuta pre kraja susreta imali vođstvo sa od osam poena razlike, ali naši reprezentativci, predvođeni sjajnim Dejanom Bodirogom i Predragom Stojakovićem, uspeli su da naprave veliki preokret i izbore se za produžetak.

U dodatnih pet minuta u dvorani "Konseko Fildahau", pred 17.000 gledalaca, dominirao je tim selektora Svetislava Pešića. Serijom 9:2 naši najbolji košarkaši stigli su do trijumfa 84:77 i pete titule svetskih šampiona, što je ujedno i poslednje zlato koje je naša košarkaška reprezentacija osvojila, a od tada se okitila samo jednim srebrom, na Evropskom prvenstvu u Poljskoj 2009. godine.

Jugoslavija – Argentina 84:77 (24:19, 17:20, 11:18, 23:18, 9:2)

Jugoslavija: Bodiroga 27, Koturović 3, Čabarkapa, Rakočević, Stojaković 26, Radmanović, Jarić 9, Drobnjak, Divac 3, Vujanić 7, Tomašević 6, Gurović 3. Selektor Svetislav Pešić.

Argentina: Sančes 3, Đinobili, Montekija 4, Oberto 28, Viktorijano, Fernandes 2, Skola 11, Gutijares, Noćioni 5, Paladino 10, Volkoviski 11. Selektor Ruben Manjano.

(Telegraf.rs / Foto: kss.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA