"BRATSKI" DOČEK: Makedonci častili Srbe u Skoplju sa “Cigani, cigani”!

Ponašanje makedonskih navijača na meču kvalifikacija protiv Srbije pokazalo da treba dobro da razmislimo o tome ko su nam prijatelji i ko nam želi dobro

  • 58

Da li i dalje postoji neko ko smatra i veruje da su Makedonci naša braća? Najnoviji incidenti na utakmici fudbalskih reprezentacija dovoljno govore o frustracijama naših južnih pravoslavnih suseda.

Na stadionu "Filip II" u Skoplju moglo je da se čuje sve, samo ne topla dobrodošlica narodu koji je uvek prijateljski bio raspoložen prema Makedonicima.

Zviždanje himni "Bože pravde", povici "Cigani, Cigani"  "J...em te, Srbijo" bili su samo deo neprijateljskog dekora publike, koja je pet dana ranije prijateljski dočekala selekciju Hrvatske na istom stadionu i aplauzom pozdravila njihovu himnu.

Potpuno je nejasno zbog čega takav doček, kada su Makedonci uvek više nego prijateljski dočekivani na sportskim manifestacijama u Srbiji. Posle ovih incidenata, ispada da je to bila naša greška.

Na EP u rukometu ove godine, u januaru, makedonski navijači su se u Nišu ponašali bahato, osećali se kao domaćini, a bilo ih je nekoliko hiljada.

Čak je i srpska publika navijala za njihovu selekciju u mečevima sa rivalima. Tada nije bilo nijednog incidenta, ako se ne računa međusobna tuča Makedonaca u "Čairu".

Kada se takmičenje premestilo u Beograd, njih 10.000 obučenih u crvene dresove nacionalnog tima došlo je u glavni grad Srbije gde su nastavili svoje navijačko hodočašće, ali, takođe, nije bilo nijednog incidenta izazvanog od srpskih navijača.

A na meču rukometaša Srbije i Makedonije u "Areni" delovalo je kao da smo mi gosti, jer je bilo više navijača Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, ali ponovo bez ijedne provokacije srpske publike.

Najnoviji incidenti i netrpeljivost Makedonaca prema nama trebalo bi da nas nauče pameti, da shvatimo i naučimo ko su nam pravi prijatelji, a ko ne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dice

    17. oktobar 2012 | 13:45

    Izvestuvanje do toj sto go napisa tekstot: Prijatele makedoncite od sekogas gi postuvaat i sakaat srbite,tvoeto pisuvanje voopsto ne e vo red, trebase da bides na stadionot i da vidis deka so provokacii pocnaa srpskite navivaci koga istaknaa grcko zname na tribini, odgovorot na makedonskata publika bese toj, svirezi za himnata na Srbija i drugi provokacii, sto ocekuvas ti ako makedonski navivaci istaknat kosovsko zname sred belgrad, ramnodusni li ke ostanete vie, taka da poleka,sogledaj ja ubavo situacijata pa posle napisi.Pozz

  • Sajam

    17. oktobar 2012 | 14:12

    Pa šta je tu čudno, FYRMakedonci i Šiptari su braća.

  • Animator

    17. oktobar 2012 | 14:17

    Ko promovocira, dobija po usima. Pitanje za "objektivnog" izvestaca: Dali je bilo bilo kakvih problema PRE isticanja grcke zastave od strane srpsih navijaca? Makedonski rukometni navijaci su se "bahato" ponasali u Nisu? Sramotna tvrdnja! Bolje pitajte niske ugostitelje, a bogami i gradjane Nisa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA