TRIBINA "VEČITIH": Maskirani Janković protiv lovca na splavare Vermeza

Prvi put u 67-godišnjoj istoriji večitog derbija za isti sto seli su treneri dva najtrofejnija srpska kluba. Partizanov Vladimir Vermezović i Zvezdin Aleksandar Janković posetili su DIF, gde su u okviru tribine pričali o svojoj struci, fudbalskim i trenerskim stavovima i cakama, ali su imali i duhovite opaske o rivalu i predstojećem derbiju

  • 0

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja organizovao je istorijsku tribinu na kojoj su predavači pred prepunim amfiteatrom bili prvi treneri Crvene Zvezde i Partizana, Aleksandar Janković i Vladimir Vermezović.

MILUTINAC OTVORIO TRIBINU

Tribina je otvorena na vrlo upečatljiv način. Poznati mladi glumac Viktor Savić pročitao je inspirativan tekst koji je napisan u prvom licu, ali u "prvom  liku" doktora Milutina Ivkovića Milutinca, koga je Savić glumio u srpskom filmu "Montevideo, Bog te video".

Nakon što je mladi glumac zaintrigirao posetioce na pravi način i dobio veliki aplauz, na red su došle teme kojih su se dotakli glavni gosti tribine. Atmosfera je bila promenljiva - na trenutke su fudbalski stručnjaci govorili i odgovarali vrlo ozbiljnim tonom i stručnim jezikom, ali na trenutke su znali da se našale kako na svoj tako i na račun rivala.

Upravo ono što je potrebno za normalizaciju odnosa između Zvezde i Partizana, koji poslednjih godina skoro i da ne postoji učinili su Aleksandar Janković i Vladimir Vermezović. Dali su primer studentima, navijačima, trenerima ali i svojim čelnicima kako se treba ponašati i kako je malo potrebno da se bude otvoren za saradnju.

PARTIZAN (NE)ĆE IGRATI 4-2-3-1, ZVEZDA IMA RASNOG NAPADAČA

Sa pričom je počeo Vermez, koji samo što je krenuo ozbiljno odmah je morao da baci "pecku" na drugu stranu: "Nema napada bez dobre odbrane, ali da to ne bude "bunker". Moja omiljena formacija je 4-2-3-1", ali se brzo okrenuo prema Jankoviću i kroz osmeh rekao: "Možda nećemo to igrati za vikend", počela su šaljivo dva trenera, što je izazvalo smeh svih u amfiteatru.

Oba stručnjaka su se dotakla i večitog pitanja koje se postavlja kao problem u srpskom fudbalu - nedostatak rasnih napadača.

- Pravi napadači se rađaju. Možete napraviti štopera, zadnjeg veznog, pa i beka, ali napadača ne. Problem je što mi nemamo vremena. Oni pod pritiskom porodice, menadžera i želje da osiguraju svoju egzistenciju odlaze vrlo rano, sa samo 19-20 godina, a onda u inostranstvu upadnu u razne pozajmice što im ne donosi dobro - krenuo je Vermez razočarano, a na njega se nadovezao strateg "crveno-belih".

- Napadaču treba da vidi da vi imate veru u njega, da ga rasteretite, da on time dobije sigurnost. "Desetka" i golgeter se vide odmah, već sa nekih 13-14 godina. Ja imam sreću, pa imam sad jednog takog, Ognjen Mudrinski - a onda se i Janković našalio malo - Želim mu svu sreću prekosutra - šaljivo je aludirao mladi trener na golgetersku formu svog napadača, a onda i dodao.

- Danas u fudbalu imate Barselonu, koja je jedno telo, a svi ostali su drugo. Oni imaju svoju Akademiju, i njihovi igrači ne idu nikuda i oni od malih nogu prave posebne profile svojih igrača. Oni igraju taj kreativan fudbal, a direktan fudbal - to je za nas smrtnike. Mi nemamo vremena - završio je Janković.

JANKOVIĆ PSIHOLOG, VERMEZOVIĆ TAKTIČAR

Jedna od tema o kojoj su treneri "večitih" pričali bila je o vidovima priprema tima, tj. kom segmentu pridaju najviše pažnje. U priču je ušao mlađi od dvojice trenera.

- Morate da podignete nivo svesti i vere kod igrača, da im time pojačate sigurnost ali da to ne ode u prepotentnost. To je u Srbiji vrlo teško jer mi, nažalost, imamo takav poseban karakter. Teško je formirati igrača jer pod raznim uticajima sa strane kada sa 18-19 godina uđu u prvi tim misle da su "zvezde", a to im ne valja - psihologiji najviše značaja pridaje Sale, dok trener sa druge strane Topčiderskog brda misli drugačije.

- Najviše gde možemo da napredujemo je taktika i timski rad. Imamo mnogo pametnih trenera danas koji to mogu da poprave u našem fudbalu. Najbolje je rekao pokojni trener Petar Ćosić: "Igrač koji zna da se kreće po terenu je dva puta bolji igrač" - taktičar je "Čika Crni".

VERMEZ - DEMOKRATSKI AUTOKRATA; JANKOVIĆ - PRINCIP POŠTOVANJA

- Poznata je stvar o splavarenju mojih igrača, ali ja sam uveo neka pravila. Imam dosta informacija od Ljubiše Rankovića (sekretar stručnog štaba FK Partizan), koji često vitla sa njima noću. Moj telefon je za njih otvoren 24 sata dnevno 7 dana u nedelji "Džigi" (Nikola Ninković) je vanserijski talenat na primer, ali je vetropir. Treba i dalje da bude dete, ali i da polako ulazi u profesionalne vode - odlučio se za kombinovani način rada Vladimir Veremzović, dok je Aleksandar Janković zauzeo malo drugačiji pristup.

- Ne gradim lične odnose, ne idem zajedno na ručkove, kafe... Funkcionišemo po principu poštovanja. Ne treba biti apsolutni autokrata jer ako prosipate mudrost naći će se jedan pametan ("namazan") provaliće vas, pa i svi ostali i vi ste mrtvi i možete da pričate šta hoćete - zna se linija kod Saleta.

SALE - MASKIRAN PRESKAČE ZIDOVE; VERMEZ - JURI SPLAVARE

Objašnjavajući na koji način formira mišljenje o igračima, Janković priznao da je znao da se maskira i da "špijunira" igrače.

- Nije mi bilo teško da od ponedeljka do petka svaki dan odem i po 150-200 kilometara od Beograda i da krišom pratim igrača na treningu. Obujem patike, obučem trenerku, stavim kapu i trčim sve vreme pored terena na kojem treniraju. Analiziram, pratim i polako formiram mišljenje - rekao je šef stručnog štaba "crveno-belih", a odmah je njegove reči iskoristio Vermez na pravi način da "pecne" Jankovića.

- Večeras imamo vrlo bitan trening pred derbi. Ima jedna anegdota da je svojevremeno jedan trener Zvezde preskakao zid na Teleoptiku da bi video kako se sprema ekipa. Možda večeras neko sa kapom bude trčao oko Teleoptika - našalio se Veremzović, a Janković prihvatio smeškom, i dodao:

- Pa, šta mislite zašto žurimo. Moram da stignem da se presvučem i navučem kapu da trčim krugove.

Odmah je Janković "vratio" posle poslednjeg studentskog pitanja koje se ticalo oporavljanja igrača koji su u sredu imali reprezentativne obaveze.

- Naši su se vratili, a njihovi (igrači Partizana) još nisu - aludirao je Sale na čaršijske priče koje kruže oko igrača srpskog šampiona.

Na kraju su "pale" reči hvale starijeg Vladimira Vermezovića na račun mlađeg kolege.

- Ovo se ne odnosi na Saleta. Mi smo bili zajedno na prolicenci, poznajemo se dugo i izuzetno ga cenim kao stručnjaka. Čuo sam raznorazna mišljenja o njegovom radu proteklih dana i ona me ne zanimaju. Ja sam o njemu formirao mišljenje koje je veoma pozitivno - iskusno je postupio "Čika Crni".

Tribina je trajala puna dva sata, ali ni to nije bilo dovoljno da se obradi svih devet predviđenih tema. Stekao se utisak da su stručnjaci "večitih" mogli da pričaju i odgovaraju na pitanja do subote, do početka derbija kada će Vermezović i Janković biti opet vrlo blizu, zajedno na terenu pored aut linije, ali na suprotnim stranama.

(D. G.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA