IMA SE, MOŽE SE: Abramovič platio 37 miliona funti kompenzacija smenjenim trenerima (FOTO)

Bogati Rus nije imao mnogo strpljenja za stručnjake koji nisu ostvarivali njegove ambicije

  • 0

Prebogati vlasnik Čelsija, ruski milijarder Roman Abramovič, platio je 37 miliona funti samo na ime kompenzacija trenerima koje je smenio otkako je 2003. kupio klub, tvrdi britanski "Indipendent".

Prva Abramovičeva žrtva bio je Italijan Klaudio Ranijeri, oteran krajem maja 2004, a na njegovo mesto došao je "specijalni" Žoze Murinjo koji je sa Čelsijem osvojio dve titule, FA kup i dva Liga kupa.

Kada je Abramovič odlučio da otera Murinja u septembru 2007, doveo je Avrama Granta, sa kojim je ekipa prvi put zaigrala u finalu Lige šampiona, ali nesrećno je poražena na penale od Mančester junajteda, pa Izraelac nije uspeo da osvoji nijedan trofej, izgubio je i finale Liga kupa. Razlaz na kraju sezone bio je, bar za Abramoviča, logičan korak.

Sledeći menadžer ekipe sa Stamford bridža bio je Brazilac Luis Felipe Skolari, svetski šampion 2002, osvajač Kopa Libertadores sa Gremiom 1995. i Palmeirasom 1999. Trofejni stručnjak nije se najbolje snašao u novoj sredini i smenjen je posle nešto više od sedam meseci.

Skolarija je nasledio Holanđanin Gus Hidink, tada i selektor Rusije, uz dogovor da vodi ekipu samo do kraja sezone. Hidink je osvojio FA kup, dok mu je izmaklo finale Lige šampiona posle kontroverzne eliminacije od Barselone u polufinalu, kada norveški sudija Tom Hening Overbo nije hteo da dosudi nijedan od četiri prilično ubedljiva penala za Čelsi. Hidink je okončao angažman kako je i ranije dogovoreno i jedini je menadžer "plavaca" u eri Abramoviča koji nije smenjen.

Novi izbor bio je Italijan Karlo Anćeloti, dvostruki osvajač Lige šampiona sa Milanom. U prvoj sezoni Čelsi je po prvi put osvojio duplu krunu u Engleskoj, prvenstvo i FA kup, u drugoj nije bilo trofeja, a da stvar bude gora oba puta ekipa je podbacila u Ligi šampiona, što je Abramoviču bilo najvažnije i Anćeloti je oteran.

Bogati Rus nije se ustezao da Portou plati 13,3 miliona funti kako bi doveo mladog stručnjaka Andre Viljaš Boaša, kojeg je evropska fudbalska javnost proglasila "novim Murinjom", da bi Portugalca smenio posle nešto više od osam meseci.

Tada je postavljen Roberto di Mateo, koji je konačno doneo dugo očekivani pehar Lige šampiona, ali očito sebi nije obezbedio veliki kredit, pošto je smenjen posle nepunih devet meseci, iako je u međuvremenu potpisao ugovor na dve godine.

Za nešto više od devet godina vladavine Roman Abramovič promenio je osam trenera, koliko je Čelsi imao u prvih 69 godina od osnivanja kluba. Iako svi koji dođu posle Di Matea mogu da se nadaju sličnoj sudbini, nema sumnje da će voljnih biti mnogo, jer, koliko god da je ćudljiv, Rus dobro plaća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA