KO SU HEROJI IZ LOGORA? Fotografije srpskih ratnih zarobljenika pojavile se u Nemačkoj!

Najverovatnije se radi o uspomenama nekog od zarobljenika koji je ovekovečio fudbalski meč završen pobedom Srbije sa 4:0 iz nacističkog logora, u kom je umrla 51 osoba iz Jugoslavije

  • 7

Fotografije na kojima srpski ratni zarobljenici u koncentracionom logoru "Stalag 18C" poziraju za fudbalski meč protiv francuskih pojavile su se na aukciji u Nemačkoj pre dva dana, saznaje Telegraf.rs.

Fotografije od istorijskog značaja, i o kojima se vrlo malo zna, napravljene su 1942. ili 1943. godine, u nacističkom logoru u austrijskom gradu Sankt Johan in Pongau, nedaleko od Salcburga. Moguće je da je reč o uspomeni nekog od zarobljenika sa fotografije, koji se nije nikada više vratio u Srbiju nego ostao u Nemačkoj, zbog čega su se fotografije pojavile upravo tamo.

U logoru "Stalag 18C"  tokom rata je umrla 51 osoba iz Jugoslavije. Jedan od ljudi u "timu" Srbije, četvrti zdesna u drugom redu koji stoji, najverovatnije je Petar Japunžić, čiju priču pokušavaju da saznaju njegovi potomci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan Markovic

    27. februar 2014 | 20:03

    Imam slike dedine iz logora. Na jdnoj je sam a druga je grupna. Na ledjnoj strani slika stoje pecati na kojima pise Stalag X B To je mesto najvećeg severno nemačkog koncentracionog logora (Stalag XB Sandbostel). Vodi se akcija potrazivanja ratne odtete pa pitam da li to vredi pokusavati!

  • gavro antonic

    6. maj 2015 | 11:12

    i moj deda predao papireje bio u logoru u austriji(stalag c).ja nisam nigde predao papire iz crvenog krsta ,ima li neka vajda od toga?

  • KUZELJEVIC Ivan

    20. oktobar 2020 | 09:25

    Pozdrav ,moj deda je takodje bio u logoru Stalag xvIIIC ja trazim slike ako neki ima . Na slici sa Petrom Japunzicem.Ili neku vrstu podataka .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA