DUDA IVKOVIĆ: Košarkaška liga Srbije je urušena sistemski

Selektor Srbije razočaran stanjem u srpskoj košarci i ligom, koja je sve samo ne profesionalna, jer traje samo šest meseci, a igrači igraju za 200 evra

  • 0

Selektor košarkaša Srbije Dušan Ivković nezadovoljan je stanjem u srpskoj košarci, pogotovo u Košarkaškoj ligi Srbije, za koju je rekao da je katastrofalna i da se vodi pogrešno.

Ivković se glasno zapitao šta je to interes srpske košarke i domaćih klubova i da li mi želimo da imamo profesionalnu ligu koja ne može da opstane i u kojoj su igrači plaćeni od 200 do 400 evra i to samo šest meseci u godini, jer klubovi nemaju više novca.

KLUBOVIMA INTERES DA LIGA TRAJE KRATKO

Što je još gore, pojedini klubovi namereno izbegavaju da se plasiraju u Superligu, jer im to povećava troškove takmičenja, pa je lakše da raspuste igrače u martu. I šta onda igračima ostaje nego da rade na pumpi, na građevini, da dele flajere kako bi se izdržavali.

- Dolazimo u situaciju da želimo profesionalne igrače pod ugovorima a liga nam  traje šest meseci. Pa to nema nigde u svetu! Ali ako kažemo da treba da se igra razvojna liga od marta do juna, osluškujemo klubove da vidimo šta će reći. Njima je interes da igrači potpišu što kasnije  i što kraće da bi manje plaćali. Kako se sezona bliži kraju, sve se raspada - rekao je Ivković za "Žurnal" i dodao:

- Ne postoje ni prelazni ni pripremni period, a kada bi mladi igrači trebalo najviše da rade i da napreduju, oni se ne razvijaju. Samo ako su neki vanserijski talenti, onda dobiju šansu da napreduju. Činjenica je da smo sve urušili sistemski - poručio je selektor Srbije.

RAZVOJNA LIGA REŠENJE

Ivković je slično ponovio gostujući na SOS kanalu, u emisiji "Zona Press", gde je istakao da je velika greška to što je naša liga pre 10 godina sva prava prenela na Jadransku ligu i što su klubovi pohrlili da igraju u tom takmičenju.

- A da smo pre nekoliko godina ostali dosledni i držali se svoje lige, sada bi naša liga sigurno bila takva da bi šampion igrao Evroligu, i imali bismo nekoliko ekipa u Evrokupu. Mladi igrači bi ostajali i dobijali šansu da postanu lideri - smatra trofejni stručnjak.

Ivković je objasnio da je Srbiji potrebna razvojna liga koja bi se igrala od marta do juna sa klubovima koji ne prođu u Superligu, kako bi igrači koji tako rano završe sezonu mogli još da igraju, a ne da idu i traže neki posao van košarke da bi imali od čega da žive.

- Neko rešenje može da bude ta "razvojna liga", ali bi trebalo da ima takmičarski značaj. Možda kroz plej-aut gde će se ekipe boriti za opstanak ili će biti neke druge povlastice, nije važno. Igrači su na kraju sezone prepušteni sami sebi, a to je veliki problem. Moramo da kažemo da li želimo vrhunski sport ili ne - zaključio je Ivković.

(Telegraf.rs/Žurnal/SOS kanal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA