NFL: San Francisko i Baltimor na Superboulu!

Fortinajnersi slavili u Atlanti 28:24, posle vrlo lošeg starta i velikog preokreta, Baltimor ubedljiv protiv Nju Inglanda 28:13

  • 0

San Francisko Fortinajnersi i Baltimor Rejvensi plasirali su se na Superboul i u međusobnom meču odlučiće ko je novi šampion. Dva rođena brata, Džim Harbo, trener ekipe iz Kalifornije, i Džon Harbo, trener Gavranova sučeliće se u utakmici odluke, što je prvi takav slučaj za 80 godina, otkako se igra plej of u  NFL.

Superboul će biti održan u Nju Orleansu u noći između 3. i 4. februara , sa početkom pola sata posle ponoći po našem vremenu, u čuvenom "Superdomu".

San Francisko slavio je u Atlanti 28:24, posle velikog preokreta, najvećeg koji je napravio neki gostujući tim u konferencijskom finalu u eri Superboula, nadoknadivši deficit od 17 poena. Istini za volju , samo nedelju dana ranije na istom mestu, Sijetl je od -20 stigao do +1, ali na kraju je poražen tako da je kambek ostao nepotpun.

Fortinajnersi su se tako šesti put našli na Superboulu, a u prethodnih pet svaki put su pobeđivali, često vrlo ubedljivo.

Baltimor je takođe na gostovanju nadvisio favorizovani Nju Ingland 28:13, osvetivši im se za prošlogodišnji poraz na istom mestu, u istoj fazi takmičenja. Rejvensi su drugi put na Superboulu, u jedinom dosadašnjem nastupu ubedljivo su savladali Njujork Džajantse pre 12 godina.

ATLANA - SAN FRANCISKO 24:28

Falkonsi su meč otvorili silovito, poentirali u prva tri napada i na samom početku druge četvrtine imali 17:0. Oba tačdauna  uhvatio je Hulio Džons koji je to tog momenta iz šest prijema lopte sakupio već 120 jardi, nasuprot samo jednog jarda osvojenog pasom u prva dva poseda lopte gostiju.

San Francisko je zatim organizovao prvi dobar napad i tačdaunom raningbeka Lamajkla Džejmsa od 15 jardi smanjio na 17:7. Fortinajnersi su potom prišli na 17:14, da bi uzvrtio kvoterbek Atlante Met Rajan, po ko zna koji put ove sezone demonstriravši umeće dvominutnog napada, koji je završio pasom za tačdaun za Tonija Gonzalesa i osetnih deset poena prednosti, 24:14.

Gosti su odlično počeli drugo poluvreme, balansiranim napadom koji je rezultirao tačdaunom Frenka Gora, čime su ponovo prišli Atlanti na samo tri poena. Usledila je dobra odbrana Fortinajnersa, Kris Kuliver presekao je pas Meta Rajana i dao svom timu dobru poziciju, ali napad je završen promašajem šutera Dejvida Ekersa sa svega 38 jardi.

Met Rajan ponovo je izgubio loptu u sledećem posedu posle nespretno izvedenog snepa, Aldon Smit, spoljni lajnbeker San Franciska, spretno je reagovao i pružio saigračima novu šansu za preokret, koja je opet ostala neiskorišćena. Falkonsi su napravili verovatno najvažniju defanzivnu akciju u istoriji kluba isforsiravši fambl Majkla Krebtrija na pola jarda od end zone i preotevši posed lopte.

Nedugo zatim Falkonsi su naterani na pant, Fortinajnersi počeli napad odličnoj poziciji, a sve je krunisao Frenk Gor novim tačdaunom za prvo vođstvo gostiju - 28:24, rezultat koji će se ispostaviti konačnim.

Atlanta je odgovorila dugim napadom došla nadomak end zone San Franciska , ali tu stala, bez snage za konačni prodor, ne postigavši ni jedan jedini poen u celom drugom poluvremenu.

Kvoterbek San Franciska Kolin Kapernik bacio je 233 jarda, kompletiravši 16 od 21 pasa uz tačdaun i imao je dva nošenja za 21 jard. Njegova ekipa istrčala je 149 jardi i tri tačdauna naspram 81 jarda Atlante.

Ukupno, Falkonsi su osvojili više jardi, 477:373, ali to im je slaba uteha. Met Rajan imao je učinak 30/42 za 396 jardi uz tri pasa za tačdaun i jedan presečen i izgubljeni fambl.

NJU INGLAND - BALTIMOR 13:28

Baltimor Rejvensi neočekivano ubedljivo savladali su Nju Ingland u Foksborou, ostvarivši drugu plej of pobedu u tri meča protiv Nju Inglanda u eri Toma Brejdija.

Domaćini su na poluvremenu imali 13:7, ali u nastavku na terenu je postojao samo tim Baltimora, koji, poput San Franciska, domaćinima nije dozvolio da postignu nijedan poen u poslednje dve četvrtine.

Baltimor je preokrenuo na 14:13 pasom za tačdaun Džoa Flakoa za Denisa Pitu od pet jardi , nešto više od šest minuta pre kraja treće četvrtine. Odbrana Rejvens zatim je zaustavila napad Patriota nateravši ih na pant, a u sledećem posedu lopte Flako ponovo asistira za tačdaun, ovog puta Ankvanu Boldinu i to je 21:13.

Par minuta kasnije odbrana Baltimora prvi put preotima loptu, pogrešio je raningbek Nji Inglanda Stiven Ridli, a kazna je brzo stigla, Flako za Boldina još jednom i postavljen je konačan rezultat - 28:13.

Do kraja meča u tom trenutku ostalo je više od 11 minuta, sasvim dovoljno za preokret, ali Tom Brejdi dvaput je izgubio loptu, pa to što je postao novi rekorder plej ofa po broju bačenih jardi nije imalo većeg značaja. Njegove pasove presekli su Danel Elerbe i Kari Vilijams. Pokretački duh odbrane Rejvensa ponovo je, sa 14 obaranja ukupno, bio legendarni Rej Luis koji je zadržao šanse da u najavljenu penziju ode kao šampion.

Džo Flako u potpuosti je nadvisio Brejdija kompletiravši 21 pas iz 36 pokušaja za 240 jardi i tri tačdauna i postao prvi kvoterbek sa šest pobeda u doigravanju na gostujućem terenu.

Brejdi je bacio više jardi, ali uz slabiju efikasnost, 29/54 za 320 jardi, uz pas za tačdaun i dva presečena.

REZULTATI KONFERENCIJSKIH FINALA :

Atlanta - San Francisko 24:28 (10:0, 14:14, o:7, 0:7)

Nju Ingland - Baltimor 13:28 (3:0, 10:7, 0:7, 0:14)

SUPERBOUL:

San Francisko - Baltimor (4. februar 00.30)

(Telegraf.rs/Foto: Tanjug/AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA