U RADNIČKOM GRME: KSS je kriv za haos oko stranaca!

Kad njima ne odgovara, onda su stranci, kad im odgovara, onda su domaći igrači * Ako bude problem igranje četiri naša igrača, onda savez treba da snosi odgovornost, jer nas nisu ispravno obavestili koja su pravila, poručio je predsednik Kragujevčana Ivan Grujin

  • 0

Domaćin Kupa Radivoja Koraća, kragujevački Radnički, izgleda da će imati najmanje šanse da se domogne trofeja iako igra u svojoj dvorani "Jezero". Naime, kao što je Telegraf najavio, "šumadinci" će najverovatnije morati da igraju bez četiri bitna stranca, jer ih imaju čak osmoricu, a registracioni pravilnik KSS dozvoljava samo četvoricu stranih državljana.

Tačnije, prema sastavu koji se nalazi na Aba ligi, Kragujevčani imaju četiri stranca po nacionalnosti, (Teriko Vajt, Metju Emening, Mark Vortington i Kajl Vizer).

Problem je što ostala četvorica (Ćapin, Marković, Varda i Borisov) imaju srpsko državljanstvo i vode se kao domaći igrači, a igraju za druge reprezentacije, pa se kod nas vode kao strani košarkaši?

KO IGRA ZA DRUGU REPREZENTACIJU JE STRANAC

Na velikim mukama biće trener Radničkog Miroslav Nikolić, jer će morati da odstrani četiri igrača. Da li će se odlučiti za Emeninga ili Vortingtona, Borisova ili Teriko Vajta, Ćapina ili Stivena Markovića, ili će se odreći Kajla Vizera ostaje da se vidi do 4. februara kada je poslednji dan za prijave timova za Kup Radivoja Koraća.

Nebojša Mihajlović, član komisije takmičenje KSS koji je zadužen za registracije, kaže da je situacija potpuno jasna.

- Registracija igrača je jedno, a pravo nastupa savim druga stvar. U ABA ligi može da igra neograničen broj stranaca, a u našoj domaćoj samo četvorica - kaže Mihajlović za Telegraf.rs i dodaje.

- Nema ovde ništa nejasno, član 63. registracionog pravilnika je sve to lepo precizirao. Svaki igrač koji igra za neku drugu reprezentaciju ne može se smatrati domaćim igračem nego strancem, bez obzira na to čiji pasoš ima i koliko pasoša ima.

- Nema tu ništa čudno, to se zna odavno, a verovatno klubovi kojima to ne odgovara prave malo veću tenziju. Ja bih podsetio da je Partizan svaki put bio u sličnoj situaciji,  pa je morao da igra Kup bez jednog stranca, ili je otpuštao stranca pred Superligu, ako je imao više od četvorice - rekao je Mihajlović.

Podsetimo, i Partizan ima petoricu stranaca  (Vestermana, Gordona, Bertansa, Lovrenja i Gordića) pa će morati da se u Kupu odrekne jednog, baš kao i pre dve godine kada je Slovenac Jaka Klobučar osvajanje trofeja ispratio sa tribina.

PREDSEDNIK RADNIČKOG: KSS SNOSI ODGOVORNOST

Sa druge strane, Ivan Grujin predsednik Radničkog Kragujevac kaže da ovaj klub ima argumente kojima može da ospori pravilnik saveza i dodaje da KSS treba da snosi odgovornost.

- Ako od ovoga ispadne problem, onda savez treba da snosi odgovornost, jer nas nisu ispravno obavestili, jer se onda ne zna koja su pravila. Kad njima ne odgovara, onda su stranci, kad im odgovara, onda su domaći igrači. Argumenti su na našoj strani, jer prema pravilima FIBA, svaki stranac mora da se posebno registruje i da se za njega plati licenca u FIBA i sa njima se ne potpisuje tipski ugovor.

Foto: Aba liga

- Međutim, mi smo ovu četvoricu registrovali po pravilima za domaće igrače, sa njima su potpisani tipski ugovori i nije plaćena licenca FIBA - kaže Grujin za Telegraf.

On dodaje da su pravila FIBA veoma jasna.

- Pravo nastupa za neku reprezentaciju daje isključivo FIBA, i to lično Patrik Bauman, genealni sekretar. Za svakog igrača stranca, naš savez treba da zatraži od FIBA informaciju da li ga oni smatraju strancem ili ne u našoj zemlji. A to KSS nije uradio ni za jednog našeg igrača - poručio je Grujin i dodao:

- Poslali smo dopis u savez sa svim argumentima i očekujemo brz odgovor i rešenje ove situacije - rekao je predsednik Radničkog.

(D. Stojmenović)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA