ĐILAS: Razmišljao sam da se finale i ne odigra

"Mislim da igrači oba tima svojim ponašanjem nisu zaslužili da ove godine budemo bez pobednika Kupa", rekao je predsednik KSS

  • 4

Predsednik KSS Dragan Đilas održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o incidentima na Kupu Radivoja Koraća. Đilas je istakao da je bio spreman da potpuno otkaže ovo finale i da ne bude pobednika ove godine, ali se predomislio zbog igrača koji su pokazali visok stepen profesionalizma.

On je zaključio da su nemile scene u Kragujevcu posledica problema koji traje duže vreme i ukazao je da bi početak rešavanja usledio kad bi se znalo kakve kazne očekuju one koje vređaju tokom utakmice i potom prave incidente. On očekuje da država maksimalno pomogne kako bi prestao "teror manjine".

- Problem huligana nije počeo košarkom, sad ugrožava i ostale sportove. Moramo da budemo realni i uvidimo stepen agresije, dok ne bude fatalnih posledica. Problem sa huliganima nije počeo na košarkaškim utakmicama, nego je pre svega bio vezan za fudbal, ali sada se sve prenelo i na ostale sportove. Košarkaški savez Srbije će pokušati da smanji tenziju, apelujući da smanji težinu svake izgovorene reči - rekao je Đilas.

Predsednik KSS novinarima je, takođe, rekao da je veliko pitanje da li sve što se dešavalo u Kragujevcu uopšte ima veze sa sportom, ali je dodao da organizatorima ništa ne zamera za odrađen posao, jer bi se slično desilo i da je utakmica održana u nekoj drugoj hali.

- Sezonu smo počeli teškim rečima, a ja sam tada uputio pismeni apel da se sa tim stane, jer će doći do toga da mržnja bude veća - započeo je Đilas analizu dešavanja samog Kupa.

- Atmosfera je od starta bila naelektrisana, a sve je krenulo sa stavom Radničkog iz Kragujevca i pravila o strancima koje je uveo selektor Ivković. Domaći navijači su vređali Dejana Tomaševića, čoveka koji je toliko uradio za srpsku košarku. Vidim i da su ugroženi odnosi između Beograda i Kragujevca, zbog bušenja guma na automobilima sa tablicama beogradskih registracija. U finalu je viđeno 25 minuta igre i ponašanje igrača oba tima na maksimalnom nivou - rekao je Đilas.

- Bilo je vređanja Rakočevićeve supruge i supruge Nebojše Čovića. Pritom i te navijačke pesme... u 50 odsto njih bude spominjanje muških i ženskih polnih organa.  Tražio sam da ako se nastavi sa vređanjima porodice, da se prekine utakmica, jer mora da postoji određena granica. Prošle godine u Nišu smo uspeli da finalni meč privedemo kraju, iako je bila slična situacija. Prema onome što znam, jedan ili dvojica navijača Crvene zvezde pojavili su se na tribini gde su pristalice Partizana, potom je Žandarmerija reagovala da bi ih izvukla i tada je krenuo veći incident. Razmišljao sam da utakmica bude prekinuta i da ove godine ne bude pobednika Kupa, ali sam video igrače kako se zagrevaju na jednom košu. Momci to nisu zaslužili. Dodatni incidenti primorali su nas da u razgovaramo sa predstavnicima klubova i da prekinemo meč - naglasio je Đilas.

Đilas je, takođe, demantovao da je bio napadnut, već je istakao da ga je jedan navijač Zvezde opsovao, a da mu je on samo odgovorio.

- Preuzeli smo KSS u velikim dugovima, dugove vratili, energiju Tarlaća, Bodiroge, Tomaševića usmerili na mlađe kategorije. Mnogo je mladih koji imaju sjajnu budućnost, ali sve to postaje besmisleno kada se dese stvari od nedelje - naglasio je Đilas i dodao:

- Čuo sam se sa Aleksandrom Vučićem oko ovog incidenta i spreman sam da pričam sa bilo kim da se ovaj problem reši na državnom nivou - rekao je predsednik KSS i konačno zaključio:

- Ovo je samo kraj jedne priče koja predugo traje. Pokušaćemo da smanjimo tenziju među klubovima, da svi shvate težinu izgovorenih reči. Ako bismo to uspeli, imaćemo situaciju kao u španskom Kupu kralja gde ljudi sa porodicama dolaze na tribine. Kup je jedino takmičenje pod direktnom ingrencijom KSS, ali ako klubovi procene da će biti bolje, Savez je spreman da preuzme i nadležnost nad domaćom ligom. Ovo od juče treba da bude opomena za sve nas, moramo da pokušamo da otvorimo nove stranice srpske košarke, a u tome očekujemo maksimalnu pomoć države.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    11. februar 2013 | 15:23

    To se resava na jednostavan nacin,uhapsiti huligane i osuditi na visegodisnje kazne za primer.

  • Mik

    11. februar 2013 | 16:23

    Slažem se sa Đilasom da je tenzija koju su podigli Vujošević,Čović i Danilović jedan od glavnih razloga za ovaj incident. Takođe mislim da je cilj Vujoševića i Danilovića da se derbi ABA lige igra bez publike(Zvezda domaćin i hala bi bila puna Delija) i u tome će uspeti. Šteta što se tako veliki sportski radnici ponašaju kao mali ljudi.

  • nemirkov

    11. februar 2013 | 14:41

    Pa da ti odlucujes o svemu ... Dali mogu danas da idem do toaleta? More bando

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA