NHL U SRBIJI! U Beogradu se stvaraju novi "Lučići"! (FOTO) (VIDEO)

Dragan Den Kesa, trener iz Kanade, u hali na Novom Beogradu metodama iz najjače hokejaške lige na svetu počeo veliki projekat u našoj zemlji

  • 0

Posle velikih dominacija naših sportista u vodi (vaterpolo, plivanje), na parketu (košarka) i u vazduhu (odbojka), vreme je da Srbija krene u osvajanje sveta i na ledu. Prethodne dve nedelje u Beogradu je održan prvi hokejaški kamp na kome su treninge držali bivši igrači najjače hokejaške lige na svetu NHL.

Dragan Den Kesa, nekadašnji igrač Pitsburg pingvinsa, Tampa beja i drugih timova, došao je iz Vankuvera kako bi preneo svoje znanje klincima iz Srbije. Dragan je, inače, rođeni ujak najboljeg srpskog hokejaša u NHL Milana Lučića, a u radu mu pomaže i drugi sestrić Jovan Lučić, koji već neko vreme živi u Beogradu.

TRENING JE SVETINJA

- Veoma sam zadovoljan napretkom dece iz Beograda. Kamp je održan dva puta po tri dana u dva vikenda i već se vidi da su klinci prihvatili neke novine u radu.

- Moja osnovna ideja je da im prenesem filozofiju i metodologiju kanadskog hokeja. Da ih naučim da rade jako na svakom treningu, jer je to najvažnije, a ako se dovoljno trude, mogu da uspeju - kaže Kesa za Telegraf, i dodaje:

- Radili smo od 9 sati svaki dan do 17 i vidi se da su klinci napredovali. Bilo je teško i naporno, ali su izdržali - objašnjava ovaj trener, koji i u Kanadi radi sa decom.

Ovo je bio prvi kamp ove vrste kod nas, a Kesa kaže da naši klinci imaju talenat i za hokej.

- Imaju talenat, ali ne trude se dovoljno. Uvek treba da daš 110 posto i probaš da se trudiš i kada je teško i kada su umoran, da daš sve od sebe. Prvo treba da naučiš radnu etiku, pa onda ostalo - kaže Kesa.

SRBIJA IMA POTENCIJAL ZA NHL

Na pitanje da li ima razlike između kanadske i srpske dece, odgovorio je da je razlika samo u pristupu treningu.

- Ima razlike sigurno. Ali šta je to što drugačije za decu ovde i u Kanadi? To je trening. Od šeste godine oni su u treningu i uče se da daju sve od sebe, dok ovde deca kasnije počinju da treniraju - objašnjava ujak Milana Lučića.

Dragan Den Kesa ima želju da ostane u Beogradu i pomogne naš hokej.

- Možda ću nešto da radim u Beogradu sa decom, sviđa mi se kako su prihvatili moje metode. Možda napravimo nekog igrača za NHL. To je moguće ako neko hoće da radi i da se trudi. Takođe, ako ne ode u NHL, može da radom obezbedi sebi dobru školu na univerzitetima u Americi ili Kanadi - kaže Kesa, koji, kako saznajemo, figurira za mesto selektora A tima Srbije.

MOŽDA I SELEKTOR SRBIJE

- Posle kampa ću pričati sa ljudima iz saveza da vidim da li možemo da se dogovorimo da ostanem da radim ovde nešto sa klincima ili sa seniorskom reprezentacijom - potvrdio je on.

Prema nekim pouzdanim informacijama, ideja je da se okupe hokejaši srpskog porekla koji igraju u ligama Amerike i Kanade i da dođu da igraju za Srbiju. To bi sigurno doprinelo kvalitetu našeg seniorskog tima.

- Da, ima dosta srpskih igrača po svetu. Možda, ako znaju da sam ja ovde, dolazili bi više. Jer ja njih znam, oni znaju mene, i onda bi došli kada imaju nekog poznatog ovde - objašnjava Kesa.

To bi onda bila idealna prilika da Srbija konačno dođe do najjače I divizije, s obzirom na to da se nalazi u II diviziji u grupi A.

- Može sve da se uradi ako se trenira dobro, najbitniji je trening. Ja znam da je teško, nema mnogo leda u Beogradu, ali može nešto drugo da se radi, suvi trening, teretana, gledanje videa.

- Ako radiš teško i ako hoćeš nešto, to ćeš da dobiješ. Pogledajte Milana ili mene, na primer. Mi nismo bili među najboljima na početku, ali trudili smo se i uspeli da zaigramo u NHL ligi. Radili smo više, to je bio naš san i mi smo ga ostvarili - poručio je trener Dragan Den Kesa.

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA