"ŠTA SE TO DEŠAVA SA JANKOM?" Poznati savetuju Tipsarevića kako da se izvuče iz krize!

- Bitno je da skine presiju, da vrati svoj unutrašnji mir i bude strpljiv. On treba da odluči da li mu je pametno da napravi nedeljnu pauzu ili da nastavi da igra bez prekida - rekao je selektor srpske Dejvis kup reprezentacije o padu forme devetog tenisera sveta

  • 0

Nova eliminacija drugog srpskog tenisera Janka Tipsarevića već u prvom meču potvrdila je ono što je i on sam nedavno priznao: ozbiljnu krizu u formi. Ernests Gulbis, 67. igrač sveta, bio je bolji od Srbina u dva seta vrlo ubedljivo 6:2, 6:0, pa je Janko u nepuna dva meseca već četvrti put završio učešće na samom startu turnira.

Uopšte nije delovalo da će ovakav skor imati deveti teniser sveta posle odlične igre kojom je osvojio turnir u Čenaju početkom januara. Na prvom Grend slemu u sezoni ostvario je svoj najbolji plasman u četvrto kolo, ali je taj meč ipak bio koban zbog povrede levog stopala. Janko je predao Nikolasu Almagru pri rezultatu 6:2, 5:1 za Španca, a zbog povrede je propustio okršaj reprezentacije protiv Belgije.

Od tada, Tipsarević je gubio na četiri naredna turnira u prvim mečevima: od Lodre 6:3, 7:6 u Monpeljeu, od Tursunova 7:6, 6:2 u Marseju, od Davidenka 6:0, 7:5 u Dubaiju i već pomenuti poraz od Gulbisa u Indijan Velsu.

Mnogi su na Tviteru, koroz haštag #tipsarevic, pokazali nevericu zbog Tipsine igre, pogotovo kad je letonskom igraču uzeo svega dva gema.

- Iz ove moje perspektive, kad ovako ne putujem po turnirima, sigurno je da kad se desi onakva povreda, odrazi se na formu igrača. Moraju da se smanje treninzi, izgubite malo ritam i onda se pojavi psihološki pritisak. Njegov plan je bio da da bude među pet najboljih tenisera, da bude nosilac na turnirima, da ostvari ozbiljnije rezultate. On je za to sposoban, kao i da pobedi Gulbisa - rekao je u razgovoru za Telegraf.rs selektor Dejvis kup reprezentacije Bogdan Obradović.

Tipsarević je na društvenim mrežama priznao da "prolazi kroz težak period", da bi potom saopštio da neće biti spreman ni za mečeve Dejvis kup reprezentacije protiv Sjedinjenih Američkih Država u Bojsiju.

- On želi da se vrati u Dejvis kup, a ja mislim da Dejvis kup leči mnoge rane. Setite se Đokovićevog pobedničkog niza koji je započeo upravo nastupom za reprezentaciju. To sam skoro rekao, pa je osvanuo naslov da Janko treba da igra za reprezentaciju i ispalo je da ja vršim medijski pritisak na njega. Naprotiv, samo hoću da zna da je reprezentacija njegova kuća, kao i ostalim članovima i vrata reprezentacije će mu uvek biti otvorena - naveo je Obradović.

Nismo navikli da Janko lomi rekete na mečevima, što se desilo nekoliko puta na meču protiv Gulbisa.

- Primetio sam da se nešto žali na žicu na reketu, izgleda da je nešto menjao, pa možda ne funkcioniše kako treba. Nisam razgovarao sa njim, ali tu su nervoza i nedostatak samopouzdanja rade svoje, tako da nije bitno šta mi očekujemo od njega, nego šta on očekuje od sebe.

- Bitno je da skine presiju, da vrati svoj unutrašnji mir i bude strpljiv. On treba da odluči da li mu je pametno da napravi nedeljnu pauzu ili da nastavi da igra bez prekida - zaključio je selektor Dejvis kup reprezentacije.

Bivši selektor Radmilo Armenulić ipak misli da bi Janko trebalo da nastavi da igra što više, kako ne bi ispao iz Top 10 najbolje rangiranih igrača sveta.

- Mislim da je Janko u krizi, ali nije ni prvi ni posednji kome se to dešavalo. Pametan je on dečko, najvažnije je da nastavi da igra i da ne pravi pauze. Ne samo da je problem psihološki, već i ta povreda za koju nije sigurno da je sanirana, znam da dosta opreznije trči. Bilo bi dobro da ne ispadne iz prvih deset, onda će mu biti teže da se vrati - zaključio je Armenulić.

JANKOVA 2013.

Indijan Vels 2. kolo (Gulbis) 2:6, 0:6 

Dubai 1. kolo (Davidenko) 0:6, 5:7

Marsej 2. kolo (Tursunov) 6:7, 2:6

Monpelje 2. kolo (Lodra) 3:6, 6:7

Australian open 1/8 finala (Almagro) 2:6, 1:5, predaja

(B. Mekić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA