IVICA KRALJ: Znam šta Hrvati pokušavaju sa Stojketom, meni su slično radili!

Bio sam mlađi i prozivke da sam Hrvat su na početku imale efekta, posle se navikneš * Verujem u Stojkovićevo iskustvo * Atmosfera je kreirana kao i 1999 * Eduardo priča kao da je rođen u Vukovaru

  • 2

Kako se bliži utakmica "godine, decenije, veka, milenijuma...", između Srbije i Hrvatske tenzije (ne)opravdano rastu. Do maksimirskog duela ima još četiri dana i verujemo da će one tek kulminirati.

Duel dve zemlje, iako je od onih dana prošlo više od decenije i po, i dalje ima "prošlost" koja ni najmanje ne odgovara vremenu u kojem sada živimo. Uz klasično prepucavanje javnosti, iz ove perspektive deluje da su sami akteri, osim Eduarda, "spustili loptu" i da jedva čekaju da se susret završi.

Poslednji koji je na svojoj koži osetio brzi početak utakmice je golman naše reprezentacije Vladimir Stojković. On je nazvan pogrdnim imenom, ali komšijama nije ostao dužan. Sličnu situaciju imao je i Ivica Kralj pre 14 godina.

I njega su mediji u Hrvatskoj "prozivali". Tada se pričalo da je Hrvat...

- Da, da. Sećam se toga i moram da priznam da mi je u prvom momentu izuzetno smetalo - za "Telegraf" evocira uspomene nekadašnji golman reprezentacije naše zemlje, i dodaje:

- Mene su počeli da kače godinu dana pre meča reprezentacija, još dok sam igrao u Partizanu. Tada sam bio mlađi i te prozivke na nacionalnoj osnovi su imale efekta. Posle... posle se navikneš na prozivke i jednostavno se ne obazireš na njih. Međutim, svi znaju da je mesto golmana izuzetno bitno i shvatam što se i sada sve ponavlja. Ukoliko psihički uzdrmate golmana i pre meča ste napravili veliki posao. Samo, nadam se da će Stojković sve to prebroditi bolje. On je iskusan i verujem da se navikao na sve. Uostalom, preživeo je, a svi znamo kako, dolazak iz Zvezde u Partizan.

Prošli ste već "pakao" Zagreba dva puta, imate li savet za našeg čuvara mreže?

- Ovo je utakmica biti ili ne biti. Mislim da je bitno da krene dobro. Posle je sve lakše. Samopouzdanje raste, ali i činjenica da je lepo slaviti na teškom terenu. Ovaj u Zagrebu je i više od toga. Naravno, sve prozivke ostaju u glavi, ali verujem u njegovo iskustvo i da sve ružno neće, ne daj Bože, kulminirati u nezgodnom trenutku.

Cela jedna generacija je stasala. I u Srbiji i u Hrvatskoj. Ipak, tenzija koja je napravljena bazirana je na sličnim stvarima sa kojima ste se i vi i ostatak reprezentacije susreli...

- Deluje prilično slično samo što su imena drugačija. No, tenziju ne prave igrači, već javnost. Igrači su umereni, osim Eduarda, koji priča kao da je rođen u Vukovaru. Datum odigravanja je promenjen, a naslovi su isto slični. I sada oni pričaju da će nas pregaziti, a ja baš mislim da će rezultat biti povoljan po nas - rekao je Ivica Kralj.

Hrvati su nas, bar tako deluje, otpisali... Ima li Srbija, prema vašem mišljenju, ikakve šanse da se iz Zagreba vrati bez poraza?

- Oni su napravili čudnu situaciju. Nama jeste biti ili ne biti meč, ali su Hrvati kreirali atmosferu da je sve obrnuto. Iako smo mi u mnogo nezavidnijoj situaciji, oni staviše dodatni teret na igrače. To bi moglo da se iskoristi, a na terenu je šansa u prekidima. Skakači su nam bolji. Tu bismo mogli da ih iznenadimo - završio je Ivica Kralj.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ralexic

    19. mart 2013 | 06:06

    Mozete vredjati na bilo koj nacin ali nazvati coveka Hrvatom,preko toga se nemoze proci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA