OD ZENGE DO SA PINTA: Svi Zvezdini stranci od sjaja do očaja

Osam godina, pet stranaca, dve titule i četiri Kupa i pet (verovatno šest) sušnih godina bez šampionskog pehara... Može li Zvezdin šesti stranac trener u istoriji da prekine crnu seriju?

  • 2

Crvena zvezda je na mesto šefa stručnog štaba dovela još jednog stranca. Na red je došao Rikardo Sa Pinto!

Trend koji je u Ljutice Bogdana počeo jula 2005. godine, kada je na klupu seo Valter Zenga, nastavljen je do dana današnjeg, a niz će produžiti 40-godišnji Portugalac, koji baš i nema mnogo iskustva.

U tih prethodnih, skoro punih osam godina na klupi 25-strukog šampiona Srbije i nekadašnje Jugoslavije izređalo se pet stranih trenera, a šesti u nizu je upravo novi ustoličeni Sa Pinto.

Italijan, Čeh, dva Makednoca, Hrvat i sada Portugalac, samo dve titule, četiri Kupa i verovatno šest sušnih godina bez naslova šampiona države!

Čelnici kluba sa "Marakane" bili su najuspešniji upravo sa onim prvim, pošto je Valter Zenga Crvenoj zvezdi doneo pretposlednju duplu krunu, a posle njega isto je učinio i nekadašnji Zvezdin igrač Boško Đurovski, koji je na "crveno-belu" klupu seo samo devet meseci nakon odlaska Zenge.

Između njih, prazninu je upotpunio Dušan Bajević, koji je svojim rezultatima pomogao Đurovskom da Zvezdi donese tu poslednju duplu krunu.

To su bili Zvezdini dani sreće i radosti. Tada su "crveno-beli" imali čak šest titula više od "večitog" rivala Partizana, a sada, samo šest godina kasnije, 11 bodova prednosti 10 kola pre kraja "crno-beli" s razlogom prete sa izjednačenjem rezultata!

Šta nam to govori? Možda u Ljutice Bogdana nešto ne rade kako treba?!

U periodu od avgusta 2007. godine, kada je bukvalno oteran (kao i većina poslednjih Zvezdinih trenera) Boško Đurovski, u narednih 10 meseci su "crveno-belu" klupu grejali Milorad Kosanović i Aleksandar Janković, a onda je došao i verovatno najveći promašaj u istoriji Crvene zvezde, vremešni Čeh Zdenjek Zeman!

Zeman, koji je kasnije zabeležio zapažene rezultate sa Romom, predvodio je voljeni tim "delija" samo nepuna dva meseca! Tada je zabeležen najočajaniji start u istoriji Zvezde i bio poslednji u ligi sa samo jednim remijem i dva poraza, i pošto je već tada čelnicima Zvezde bilo jasno da od titule nema ništa, "žar je iz vatre" morao da vadi još jedan stranac, ali malo bliži srpskom govornom području, Makedonac Čedomir Janevski.

Ali ni to nije donelo ništa novo... Ništa važno se ne može pripisati ni njemu od uspeha iz tog vremena, pošto ih nije ni bilo.

I Janevski je jedan od onih koji su se zadržali bednih osam meseci na klupi, a u narednih godinu dana i sedam meseci na klupi su se izređala čak trojica fudbalskih srpskih stručnjaka − Vladimir Petrović Pižon (pre njega je Siniša Gogić vrlo kratko bio samo v.d.), Ratko Dostanić i Aleksandar Kristić.

Oni su svi zajedno uspeli da osvoje jedan Kup! Dakle, opet bez titule...

A onda je usledilo nešto revolucionarno − na klupu Zvezde seo je još jedan stranac, ali ovaj put je to bio prvi put Hrvat, ujedno i legenda Crvene zvezde − Robert Prosinečki!

Robi se zadržao i najduže među svima njima, "čak" godinu dana i osam meseci, i za to vreme je stekao podršku čelnika kluba, navijača sa severa i svih drugih tribina, poštovali su ga i ostali navijači iz zemlje, ali i on je uzeo "samo" jedan Kup. U odnosu na prethodnike, i to je bilo mnogo!

Međutim, nastavili su da mu veruju u klubu jer je uveo nešto revolucionarno u igru "crveno-belih", ali on nije više verovao njima. Bez novca i pod tolikim pritiskom nije hteo da radi pa je, kao i mnogobrojni srpski fudbaleri i treneri, sreću potražio u Turskoj i ostavio Zvezdu na cedilu pred navažniji meč u tom trenutnku, protiv Bordoa u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U trnje je uskočio, po drugi put, Aleksandar Janković, ali se opet nije lepo proveo. Za malo mu je izmakla Liga Evrope, kao što smo već napomenuli, 10 kola pre kraja Partizan ima ogromnih 11 bodova prednosti, a posledenji poraz od radničkog u Nišu ga je i drugi put zbacio sa mesta trenera.

A onda je stigao poslednji, šesti stranac u osam godina! Neiskusni, mladi 40-godišnji Rikardo Sa Pinto, koji je na klupu seo pod uticajem sportskog direktora Zorana Stojadinovića (na sebe preuzeo svu odgovornost za trenera), a u dosadašnjoj trenerskoj karijeri vodio je samo dva portugalska kluba − Leiriju i Sporting, od kojih je u poslednjem dobio otkaz posle nekoliko vezanih loših rezultata.

Da li možda može bolje u Crvenoj Zvezdi?

Ima li kraja Zvezdinoj trenerskoj vrtešci?

Hoće li se prekinuti Zvezdin niz od pet, verovatno šest sušnih godina beg titule? Vreme će reći, ili možda i ne, možda i Portugalac bude samo jedna od kratkih epizoda u Zvezdinoj seriji strave i užasa...

Treneri Crvena zvezde od 2003. do 2013 godine:

Zoran Filipović (2001-2003)

Slavoljub Muslin (2003-2004)

Ljupko Petrović (2003-2004)

Milvan Rajevac (2004)

Ratko Dostanić (2004-2005)

S  Valter Zenga (2005-2006)

Dušan Bajević (2006-2007)

S  Boško Đurovski (2007)

Milorad Kosanović (2007)

Aleksandar Janković (2007-2008)

S  Zdenjek Zeman (2008)

S  Čedomir Janevski (2008-2009)

Siniša Gogić (2009)

Vladimir Petrović (2009-2010)

Ratko Dostanić (2010)

Aleksandar Kristić (2010)

S  Robert Prosinečki (2010-2012)

Aleksandar Janković (2012-2013)

S Rikardo Sa Pinto (2013-?)

* S pored imena znači stranac, strani trener.

(D. Grbović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA