MIHAJLOVIĆ: Moj cilj je i dalje odlazak u Brazil?!

Selektor Srbije objasnio zašto je Alena Stevanovića uveo u igru četiri sekunde pre kraja meča sa Škotskom. "Ljajićeva izjava ne menja apsolutno ništa..."

  • 16

U trenutku kada se hlade glave od kvalifikacionih utakmica protiv Hrvatske i Škotske i, najblaže rečeno, loših medijskih kritika, selektor fudbalera Srbije Siniša Mihajlović napominje da u reprezentaciji promena nema i da ostaje dosledan u svemu što je najavio po dolasku na klupu "orlova".

Tako Mihajlović ne zatvara vrata nacionalnog tima Ademu Ljajiću, iako je igrač Fiorentine nedavno rekao da ne planira da se vraća tamo ako mora da peva himnu.

- Njegova poslednja izjava ne menja mnogo stvari, jer svi znamo zbog čega nije u reprezentaciji. Tu neće biti oni koji ne žele da pevaju himnu - počeo je Mihajloivić razgovor za Telegraf, i odmah napominje da razume to što Ljajić kao pripadnik muslimanske veroispovesti ne oseća da je obavezan da peva himnu, koja je je pravoslavnog "karaktera".

- Protiv njega nemam ništa i razumem razlog zbog kojih ne želi da peva himnu. S druge strane, i Adem mora da razume mene i da pravila koje sam postavio ne mogu da prekršim - napominje selektor Srbije.

Premda su mediji otvoreno tražili njegovu ostavku na klupi "orlova", o tome se nije pričalo na relaciji Mihajlović - Fudbalski Savez Srbije.

- Nismo razgovarali o tome, jer sada postoje mnogo važnije stvari. Imamo još četiri utakmice do kraja kvalifikacija za Brazil, tako da sada nije najbitnije da li će Siniša Mihajlović i posle decembra biti selektor. Naravno, ukoliko Fudbalski Savez ne odluči drugačije.

- Ono što je sigurno jeste da ostajem pri svom cilju, a to je odlazak u Brazil. Podsetiću, cilj FSS-a je bio da se plasiramo bar na jedno od dva predstojeća velika takmičenja. Savez je obezbedio najbolje moguće uslove za pripreme, tako da ništa ne ide na tamošnju adresu, već isključivo na moju. Ako ne odemo u Brazil, jedini krivac za taj žal sam isključivo ja!

Mihajlović smatra da su reakcije medija i javnosti karakteristične za situaciju u kojoj se nalazi fudbalska reprezentacija Srbije.

- Moj posao je vezan za rezultate. Ako ih imaš, najbolji si na svetu. U suprotnom, nemaš pojma. I tako je svuda, da li to bila Srbija, Italija ili bilo gde na svetu. Dokle god su kritike na račun fudbalskih stvari, to je normalno. Reagovaću jedino u slučaju nefudbalskih stvari, kao kad sam nekoga mora da tužim ili koga ću tek da tužim - napominje trener na početku karijere i samoinicijativno dodaje:

- Meni je jedino u svemu krivo što ovde novinari i javnost ne podržavaju ovu reprezentaciju koju čine odlični mladi momci.

JAVNOST GREŠI

Na konstataciju da je javnost i previše nestrpjiva i netolerantna zbog toga što fudbalera Srbije neće biti na još jednom važnom takmičenju, i to od 2010. godine, selektor Srbije u dahu odgovara:

- Da, ali to nema veze sa ovim igračima. Opredilio sam se svesno za rizik i podmlađivanje ekipe, koja će narednih godina sigurno donositi dosta radosti Srbiji. Oni su u ovom momentu zaslužili podršku, jer će neophodno iskustvo tek sticati.

- Svi vi ste govorili da je Hrvatska favorit. To pokazuje i njena pozicija na listi FIFA. U njihovoj reprezentaciji su trojica igrača koji imaju po 100 odigranih utakmica, a naša reprezentacija nema toliko mečeva ukupno. U Zagrebu smo počeli u grču i strahu, što je normalno za ove mladiće, ali nismo bili nadigrani nigde. U drugom poluvremenu smo imali tri ili četiri stoprocentne šanse, ali falilo nam je sreće i iskustva. Zato mislim da javnost treba da pokaže da veruje u ove igrače, bez obzira na to ko je selektor danas ili ko će biti sutra. Momci su to zaslužili - zaključio je Mihajlović.

Mnoge reprezentacije koje su veliki favoriti u svojim kvalifikacionim grupama nisu pružile ubedljive igre, kojim bi osigurale prva mesta u grupi ili baraž.

- Sve je to dokaz da nema lakih utakmica. Odlučuju često sitnice, a neke ekipe prosto igraju i na iskustvo, koje recimo sada nama fali. Pritom, naša grupa je ako ne najteža, onda je među najtežima. Tu su Belgija i Hrvatska, potom Škotska, koja ima dugu fudbalsku tradiciju. Makedonija je pokazala da može sa svima da se nosim, a uz svo poštovanje za ekipe iz šestog šešira poput San Marina, mi smo izvukli Vels. Ponavljam, svesno sam rizikovao sa podmlađivanjem i jedino čime nisam zadovoljan je broj bodova, što ne bi bio slučaj da smo imali malo više sreće - zaključio je Siniša Mihajlović.

STEVANOVIĆ JE TREBALO DA UĐE RANIJE PROTIV ŠKOTSKE

Na utakmici protiv Škotske (2:0), upala je u oko Mihajlovićeva odluka da uvede Alena Stavanovića u igru, iako su ostale sekunde do kraja meča na "Karađorđu".

- Na svakoj utakmici zagrevamo po igrača iz odbrane, veznog reda i napada, kako bismo u svakom trenutku imali spremnog, ako neko mora da izađe iz igre zbog povrede. Ja sam Alena pozvao da se spremi za ulazak u igru još možda neka tri ili četiri minuta pre nego zaustavnog vremena. Zamenio je Tošića, koji je odigrao i ceo meč u Zagrebu. Taktički nam to znači kada treba da se ukrade i malo vremena, ali eto, dok je Alen došao, skinuo trenerku i namestio dres, sačekao je još minut i po da uđe u igru... Tako je ispalo da provede jako malo vremena na terenu - objasnio je Mihajlović.

(B. Mekić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vukašin

    1. april 2013 | 16:58

    Neshvata čovek da reprezentacija nije privatna stvar njega i karadźića. Netalentovan trener koji nema osećaj za igrače , tim , taktiku . Jednostavno to je dokazao , nema tim , igru , atmosferu u ekipi , nema ništa posle svih ovih utakmica. Posle ovog jada i čemera , sekiranja , nebuloza , ludačkih poteza , nenormalnog ponašanja i izjava , svađe sa svim i svakim ( ostavio Ivanovića na klupi dokazujući nam da Može da radi šta hoće) , šta dalje? Sramotno i ponižavajuće.

  • Milan

    1. april 2013 | 18:33

    "U Zagrebu smo počeli u grču i strahu, što je normalno..." <b>E pa nije normalno da se saserete u gaće!</b> I nemoj da pričaš da nisu igrači krivi jer smo gledali utakmicu. <b>Kolarov i Brkić su sramote</b> koje nikad više ne bi trebalo da igraju za reprezentaciju za koju nas više zapravo boli k.

  • Nemanja

    1. april 2013 | 18:57

    Neka trenira Hrvatsku, ionako mu je draža i bliža od Srbije. Samo neće oni takvoga... posrbicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA