RANJENI ORLOVI: Sramotni poraz u Zagrebu, Hrvatska - Srbija 2:0! (VIDEO)

Očajnom igrom, bez hrabrosti, želje i žara srpski fudbaleri doživeli ubedljiv poraz u Zagrebu 2:0 i izgubili skoro sve šanse da se nađu na Mundijalu u Brazilu

  • 46

U 18 časova Hrvatsku, Srbiju i ceo Balkan pogodio je dugo očekivani "zamljotres" u Zagrebu, sa epicentrom na "Maksimiru"! Zemlja je na zagrebačkom stadionu podrhtavala malo manje od dva sata, ali će zato posledice ostaviti dugotrajni pečat koji će dugo drmati obe države.

Iz Zagreba se "orlovi" ne vraćaju pevajući! Promešan sastav Srbije nije uspeo da iznenadi iskusnu Hrvatsku na "Maksmiru". "Kockasti" su opravdali ulogu favorita i savladali pogubljene Srbe 2:0.

Hrvati su odigrali besprekorno, dok su Srbi bljesnuli dva-tri puta tek u drugom poluvremenu, kada su u igru počeli da ulaze igrači za koje se očekivalo da počnu utakmicu. Da li je odluka selektora Siniše Mihajlovića bila isuviše radikalna...

Meč je odlučila kardinalna greška, jednog od najiskusnijih, Aleksandra Kolarova koji je hteo da izbije loptu, ali je poklonio Hrvatima koji su preko Mandžukića i Olića dva puta tresli mrežu neodlučnog Željka Brkića.

Činjenica je da je hrvatska reprezentacija mnogo iskusnija, uigranija i bolja, ali našim momcima nije pomogao veliki potencijal u nogama, u srcu mladost-ludost i velika vera nacije u njih da mogu do velikog podviga...

HRVATSKA - SRBIJA 2:0

(Mandžukić 23, Olić 37.)

Sudija: Đunejt Čakir

Stadion: Maksimir, gledalaca: 35.000

Hrvatska: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić(Lovren) - Kovačić, Modrić, Rakitić, Kranjčar(Vida) - Olić(Vukojević), Mandžukić.

Srbija: Brkić - Ivanović, Subotić, Nastasić, Kolarov - Radovanović, Ignjovski(Petrović) - Tošić, Ðuričić, Stevanović(Tadić) - Šćepović(Đorđević).

TOK MEČA

Pola sata pre početka meča stadion je bio skoro do poslednjeg mesta popunjen (samo je na jugu bio neočekivan broj praznih mesta?!) i sve je bilo spremno za početak. Prvi su na maksimirsku travu istrčali golmani srpske reprezentacije koji su bili "počašćeni" salvama zvižduka i skandiranjem "ubij Srbina" i "Vukovar, Vukovar".

Na stadionu ima uzvikivanja pogrdnih pesama, ali je spiker to prekinuo. Hrvatska policija je zato u toku dana privela u Zagrebu dve osobe koje su na Trgu Bana Jelačića uzvikivali nacionalističke parole i vređali Srbe.

Obe ekipe su mirno izašle na teren, a pri intoniranju hinne Srbije skoro ceo "Maksimir" je, mora se priznati očekivano, zviždao!

Mora se priznati i da je koreografija hrvatskih navijača bila zaista impozantna pošto je ceo stadion bio u crveno-belim bojana i kockicama. Koreografija je na početku meča upotpunjena stihovima Dražena Žanka "Od stoljeća sedmog" koja je kao parola bila razvučena preko tri tribine:

- Kroz vrimina gruba i kroz ljute boje branili smo časno ognjište svoje, Čuvaše nam pređi ovu rodnu grudu nisu zbog slobode ginuli zaludu Tu na našoj zemlji naš se barjak vije crven bijeli plavi više se ne krije -

Meč na "Maksimiru" počeo je minutom ćutanja zbog smrti potpredsednika Fudbalskog saveza Hrvatske Roberta Komena. Počelo je!!!

5. minut - Prvih nekoliko minuta proteklo je, u očekivanom ispitivanju snaga u kom se više igralo glavama nego na zemlji. Prvu "ozbiljniju" priliku imali su Hrvati u 5. minutu kada je Srna izveo slobodan udarac sa tridesetak metara kod desne aut linije, ali su odbrambeni igrači Srbije sigurno izbacili loptu iz svog šesnaetserca.

7. minut - Ništa od, toliko najavljivanog, ofanzivnog velikog pritiska na početku reprezentacije Hrvatske.

8. minut - Prva izmena! Pritisak je učinio svoje i prvi špic Srbije Marko Šćepović se povredio već na samom početku, a umesto njega, u igru je ušao Filip Đorđević!

10. minut - Sinhrono navijanje domaćih navijača ide ovako: Severna tribina: UBIJ, pa ceo stadion: SRBINA!

13. minut - Srbija je počela vrlo sigurno i odvažno uz nekoliko grešaka u najobičnijim pasovima, a u 13. minutu viđen je prvi korner, i imali su ga domaći. Loptu je prvo izbio Brkić, ali se lopta vratila u šesnaesterac kada je Mandžukić uspeo da smesti loptu u mrežu, ali je gol poništen zbog ofsajda.

16. minut - Drugi korner za "kockaste". Hrvati pritiskaju. Odmah zatim i treći, ali su naši uspeli da iznesu loptu napolje.

18. minut - Prva "ozbiljnija" prilika za Srbiju usledila je posle dobre lopte u prostor koju je primio Đuričić, ali povratna nije stigla do Đorđevića.

20. minut - Prvi pravi šut ka golu Brkića uputio je Niko Kranjčar sa 18 metara, ali je lopta bila prespora i pored gola, pa nije predstavljala problem Brkiću.

23. minut GOL 1:0 - Posle neverovatne greške Aleksandra Kolarova koji je bukvalno poklonio loptu Hrvatima, posle očajno izvedenog prekida na 20-tak metara od gola, loptu je u šesnestercu dobio Ivica Olić koji je vratio na peterac do Madžukića kojeg nije uspeo da izblokira Subotić i Hrvati su došli do vođstva posle lagane egzekucije napadača Bajerna.

28. minut - Gol koji su primili nije uzdrmao mnogo fudbalere Srbije, iako je direktan krivac kod gola, bio jedan od najsikusnijih, već su naši nastavili sa istom igrom, i pokušavali da prete preko najagilnijeg Filipa Đuričića.

Reporeter Telegrafa sa lica mesta javio je da je na tribinama razvijeno i nekoliko zastava Vatikana... Pitanje je da li je to neka vrsta provokacije ili samo proslava povodom ustoličenja novog pape?!

33. minut - Veliko negodovanje celog stadiona usledilo je posle faula nad Nastasićem koji je svirao Čakir, a u tom momentu je Hrvatska imala situaciju dva na jedan. Vrlo opasnu priliku je zaustavio turski sudija, ali sasvim opravdano jer je Mandžukić zaista faulirao igrača Mančester Sitija. Nastasić je posle duela nastavio da hramlje, ali je, za razliku od Šćepovića, nastavio i da igra.

Svi sa hrvatske klupe skaču kao jedan na svaku "sumnjivu odluku sudije Čakira.

36. minut - Najnesigurniji i najnervozniji u selekciji Srbije je Aleksandar Kolarov koji je dobio žuti karton posle faula nad Mandžukićem. upravo posle tog faula Hrvatska je imala još jedan centaršut sa desne aut linije. Lopti prilazi Darijo Srna.

37. minut GOL 2:0 - Posle još jednog sjajnog centaršuta Srne, očajno su "intervenisali" odbrambeni igrači Srbije na čelu sa golmanom Željkom Brkićem, koji je dobio priliku ispred očekivanog Stojkovića, koji nije bio siguran da li da krene ili ne na loptu, a sve to je iskoristio Ivica Olić koji je grudima, sa tri metra od gola linije uterao loptu u mrežu!

40. minut - Posle gola reprezentativci Srbije su krenuli malo ofanzivnije, imali jednu dobru priliku posle centaršuta Tošića sa iste pozicije iz koje je Srna asistirao Oliću, ali su Hrvati izbili loptu u korner posle kojeg takođe nije bilo gola.

43. minut - Još jedna dobra prilika je propala. Posle faula na istom mestu kao i prethodna situacija, Tošić je dodao do Kolarova koji je probao da šutira iz velike udaljenosti, ali je bio izblokiran posle čega su domaći izbili loptu.

45. minut - Dva minuta nadoknade je dosudio sudija Čakir u prvom poluvremenu, ali su i oni prošli brzo i bez izglednijih prilika za srpsku selekciju.

POLUVREME! Hrvatska vodi sa velikih 2:0! Spiker se zahvalio navijačima što će se, kako je rekao, veseliti oko 2o časova i što već imaju 13 bodova na tabeli.

46. minut - Odmah su ofanzivno krenuli srpski momci i korner, ali je Mandžukić uspeo da izbije loptu sa prve stative.

47. minut - Posle greške kod prvog gola, Kolarov je probao da se iskupi, pa je snažno šutirao sa dvadesetak metara, ali je Pletikosa sjajno intervenisao, a na loptu je na ivici šesnaeterca naleteo Đuričić i šutirao iz prve, ali je lopta prošla pored stative.

49. minut - Smešna situacija!- Posle promašene šanse Kolarova, Vladmir Stojković je skočio sa klupe, ali je glavom udario u istu. Trenutno mu se ukazuje pomoć!

52. minut - Dobra prilika za Hrvatsku - tkzv skraćeni korner, ali samo do Brkića.

54. minut - Sa tribina odjekuje "Ole, ole sprdnja!" Navijanje vodi "jug" gde se nalaze većinom navijače "Torcide".

56. minut - Pošto iznenađenja nisu urodila plodom, Mihajlović je sa klupe pozvao Dušana Tadića koji je odmah ušao u igru umesto Alena Stevanovića!

60. minut - Sjajna prilika za Hrvatsku - Kovačić je dobro prošao korz sredinu, uputio loptu do Rakitića koji ju je vratio u sredinu, ali nit' Brkić nit' Mandžukić nisu uspeli da dohvate loptu. Odmah posle toga Rakitić je probacio loptu kroz noge Tadiću i šutirao iskosa, ali samo do Brkića.

64. minut - Gori zasatava na istoku pošto je jednom momku ispala baklja. Stadion skandira nesrećniku redaru koji je spašavao zastavu: "Glupane, glupane"!

65. minut - Nekoliko loših intervencija srpske odbrane, i nekomunikacije između igrača i golmana Brkića.

68. minut - Hrvati su se svesno povukli na svoju stranu i dozvoljavaju našim igračima da kreiraju napade, ali se sve svodi na "dobacivku" izmešu štopera i zadnjeg veznog oko kruga na centru. Jalovo...

72. minut - Dobro su kombinovali Tadić i Tošić, ali je posle duplog pasa i "lažnjaka", Tadić bio izblokiran i dobili smo korner koji nije doneo ništa novo.

74. minut - Poslednja izmena u selekciji Srbije - Ignjovski je izašao, a umesto njega je u igru ušao Raća Petrović.

77. minut - Najbolja prilika za Srbiju - Kolarov je uputio loptu do Tadića koji je petom sjajno izbacio Đuričića koji je šutirao iz prve, ali se Pletikosa još jednom bacio i neverovatno odbranio prvo Filipu Đuričiću, a zatim i durgom FIlipu, Đorđeviću koji je naleteo na loptu, ali je bio preblizu hrvatskog golmana pa nije uspeo da proturi loptu pored njega.

82. minut - Strinića je zamenio Lovren. Hrvati iskusno čuvaju prednosti i mirno čekaju kraj meča uz spor tempo koji su nadenuli našim fudbalerima.

85. minut - Nikakvih promena nema na terenu... Hrvati čuvaju loptu, a Srbija bez šansi za promenu rezultata.

88. minut - Na stadionu se ori: "Miha ostani" i "Miha ustašo"!

90. minut - Još jednu sjajnu priliku Srbije i šansu za gol sprečio je Stipe Pletikosa još jednom dobrom intervenciju, sada Tadiću.

93. minut - KRAJ! 2:0 Siniša Mihajlović je odmah posle utakmice odjurio u svlačionicu i nije hteo odmah da daje izjave...

"KOCKASTI" ZAGREB SE OSVAJA KROZ ZABAVU

Od momenta kada su na žrebu izvečene kuglice sa imenima reprezentacija Hrvatske i Srbije, i kada su zapale u istu grupu, znalo se da će taj dvomeč izazvati najveću pažnju pošto je megdan dveju selekcija dočekan posle više od 13 i po godina.

Ovaj meč se neje igrao samo za tri boda! Odlazak na Svetsko prvenstvo je nešto o čemu se možda i najmanje pričalo! Meč na "Maksimiru" se igrao za čast i ponos. Pobeda je jednima donela večnu radost i slavu dok je poraz obavio "orlove" u veliku i, do meča u Beogradu, nepremostivu tugu...

U prošlosti dve reprezentacije su u fudbalu odmerile snage samo dva puta i oba puta meč je završen nerešenim rezultatom, ali je zagrebačkih 2:2, iz davne i legendarne 1999. godine, mnogo je veću radost donela srpskim reprezentativcima i navijačima nego "kockastim". Sada nam se to, izlgeda, vratilo...

Iako se hrvatska javnost već dugo, dugo spremala za ovaj meč i huškala sve na svoju stranu, što je govorio i rezultat koji je u četvrtak osvanuo na semaforu na stadionu, ali naši momci su iza sebe imali prednost nacionalnih timova koji u međusobnim duelima (u četiri najpopularnija sporta) vode protiv komšija 16:11, međutim.... Sada je 16:12.

Nema tog Hrvata i Srbina koji u ovakvim trenucima ne voli da obrće klipove na Jutjubu koji podsećaju na prošle pobede nad onima drugima...

Razni funkcioneri, treneri i igrači su toliko puta pre meča davali svoja mišljenja o ishodu i svojim viđenjima snaga reprezentacija i posledicama koje ova utakmica može da izazove.

Kako cela Hrvatska, tako se i sam Zagreb veoma dugo pripremao za ovaj okršaj. Svi po gradu, pa čak su i deca u školu išla u nacionalnim dresovima, a koreografija na "Maksimiru" je odavno bila spremna.

Sve 24 hiljade ulaznica za utakmicu Hrvatske i Srbije razgrabljene su odmah po puštanju u prodaju, još 21. februara, ali je jedan Zagrepčanin izazvao paniku pošto je došao do karte odštampane 19. marta?!

Selektor Hrvatske Igor Štimac je toliko dugo uzdizao hrvatsku javnost pred ovaj meč i čikao Sinišu Mihajlovića koji se sjajno "branio" i mnogo puta "krenuo u kontranapad" koji se uspešno zavrašavao, ali njegov pokušaj da iznenadi hrvatskog kolega rezultirala je porazom koji nas je daleko, daleko bacio od plasmana u Brazil.

Bilo bi dobro da su ti Mihini kontranaadi buli prikazani i na terenu i da su njegovi mladi puleni iznenadili sve i u mrežu "kockastih" ubacili još koji gol nalik onim Mihinim "kiflama" za Mijatovića i Stankovića davne 1999. godine, ali...

Selektor Srbije je nekoliko sati pre početka meča iznenadio sve sa sastavom u kojem u prvih 11 nema opravdano očekivanih Stojkovića i Tadića.

Zagrebom su se, noć pred meča, orili trubači i navijačke pesme, i kao što su se Hrvati već spremili za, njima očekivano slavlje, tako su i srpski pevači obećali "orlovima" da će ima pevati uživo samo neka pobede Hrvatsku!

Ovakav meč je morao da ima kako onu svečanu i formalnu, tako i političku stranu...

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović primio je predsednika Fudbalskog saveza Srbije Tomislava Karadžića i prvog čoveka hrvatskog fudbala Davora Šukera i poželeo da večerašnja utakmica protekne u sportskoj i fer atmosferi.

- Danas je veliki dan za sport, igraju dve odlične reprezentacije. Drago mi je da su čelni ljudi dva saveza učinili sve da utakmica prođe u najboljem redu. Siguran sam da će i sportisti i navijači uživati, jer, bez kvalitene publike, nema kompletnog ugođaja - rekao je Josipović.

(D. Grbović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šime

    22. mart 2013 | 19:17

    Odracemo Vas Srbende!

  • miki

    22. mart 2013 | 18:51

    Ovi nasi nemogu ni kinu da pobede......ovi franjevci su izmislili fudbal za nas!

  • dragan trebinje

    22. mart 2013 | 20:04

    I sta sad?!?Smijeniche Mihu i?!?Ma Srbiji nebi Fefguson pomogao!Posmatram ove Hrvate,njima je svaki selektor dobar.Sa svakim postizu rezultate.Igraju ljudi srcem!A ova stoka!?!?Suvisno ih je komentarisati!najgore je sto ce ih Hrvati u sred Beograda nafilovati!Zivi bili pa vidjeli!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA