NAJVEĆI NAPAD NA REAL U ISTORIJI: "Odakle vam tolike pare?"

Transakcije sa gradskim vlastima još od 1996. godine predstavljaju nelegalnu državnu pomoć klubu u skladu sa Članom 87 Ugovora o Evropskoj uniji, po kom nije dozvoljeno da država pruža pomoć klubu

  • 0

Fudbalski klub Real Madrid nalazi se pod istragom Evropske komisije zbog nezakonitog dobijanja državne pomoći.

Kako prenosi pod naznakom "ekskluzivno", list "Independent" navodi da je madridski klub primio državnu pomoć s obzirom na to da je prezadužen, a da iza ćoška čekaju UEFA pravila finansijskog fer-pleja.

Real i gradske vlasti prestonice Španije su sklopili povoljan "dil" u vezi sa zemljištem oko stadiona "Santjago Bernabeu", koji bi trebalo da se rekonstruiše i u budućnosti obuhvata luksuzan tržni centar i hotel.

Prema tom sporazumu, tereni mogu da budu pretvoreni u komercijalnu zonu. Te terene je kraljevski klub svojevremeno od gradskih vlasti dobio u okviru pomoći za rekonstrukciju stadiona.

Nadmoćnost "kraljevskog" kluba na transfer-tržištu i mogućnost da uprava može da se pozajmljuje delimično zavisi i od uspeha razvoja, kao i konstrukcija krova na stadionu. Aktuelni predsednik Florentino Perez bi trebalo da bude reizabran u maju, a klub ponovo cilja na vrhunske igrače, poput Gereta Bejla.

Prema saznanjima "Independenta", naruku klubu ne ide to što transakcije sa gradskim vlastima još od 1996. godine predstavljaju nelegalnu državnu pomoć u skladu sa Članom 87 Ugovora o Evropskoj uniji, po kom nije dozvoljeno da država pruža pomoć klubu.

Radi se o tome da su tereni Las Tablas, koje je Real Madrid dobio 1998. od gradskih vlasti na ime vraćanja duga, tada bili procenjeni na 421.000 evra, a 2011. njihova vrednost astronomski je uvećana na 22,7 miliona evra. Madridske vlasti su odlučile da sada te terene vrate u svoje okrilje, a Real bi, umesto 22,7 miliona evra, dobio zemlju koja im je potrebna za rekonstrukciju stadiona.

Kao i svi vodeći evropski klubovi, i Real je podložan pravilniku UEFA, koji zabranjuje bilo kakav oblik pomoći države. Ranije prošlog meseca i Valensija je optužena da je primala nelegalnu pomoć, i to od državne banke Bankija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA