U nižim ragbi ligama SAD homoseksualaca ima već godinama (VIDEO)

Renegejtsi su pre 15 godina postali prvi tim koji je otvoreno pozvao gej igrače u svoje redove, a prema rečima predsednika Neda Kejloha, to je bio dokaz da je klub društveno odgovoran i svestan

  • 0

Košarkaš NBA ligaša Vašington Vizardsa Džejson Kolins nedavno je postao prvi aktivni profesionalni sportista u SAD koji je priznao da je homoseksualac, ali u nekim nižim ligama u ragbiju to nije novost. Ragbi klub iz prestonog grada Amerike - Renegejts još od 1998. godine ima gej igrače u svojim redovima i oni se smatraju pionirima u SAD na ovom polju.

Renegejtsi su pre 15 godina postali prvi tim koji je otvoreno pozvao gej igrače u svoje redove, a prema rečima predsednika Neda Kejloha, to je bio dokaz da je klub društveno odgovoran i svestan.

- To što mi radimo kao klub, dozvoljava ostalim ''strejt'' timovima da kažu: ''Pa, dobro, ovi momci izlaze sa momcima, ali vole ragbi kao i mi i među nama nema tako velike razlike'' - kazao je Kejloh.

Niko u klubu, naravno, ne deli i ne broji igrače prema seksualnom opredeljenju, ali procenjuje se da je odnos gej i ''strejt'' igrača, otprilike, pola-pola.

- Svidela mi se istorija kluba, kao i ciljevi koje je Vašington postavio. U ovom kraju ima dosta ragbi klubova, ali bilo mi je važno da nađem onaj koji mi najviše odgovora i sa čijim principima se slažem - objasnio je ragbista Vašingtona Kris Adams.

Jedan od gej ragbista, Vejlon Jang, koji je u klubu od oktobra prošle godine, izjavio je da s vremena na vreme tokom utakmica od protivnika čuje uvrede i dobacivanja, ali da je jedini odgovor na to da igra još bolje i jače.

- Ovde smo da bi igrali ragbi i, bez obzira na uvrede ili opaske, to je naš zadatak. Mi odgovaramo na adekvatan način na terenu - istakao je Jang.

Ragbisti Vašingtona složni su u oceni da će priznanje košarkaška Vizardsa DŽejsona Kolinsa barem malo olakšati situaciju ostalim gej sportistima.

- Njegov potez dokazuje da, bez obzira na vaš privatni život, ako se fokusirate na pravi način, možete da postignete vrhunske rezultate - zaključio je Jang.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA